Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
DNA, zawierające informacje dziedziczone, zgodnie z tym co wiemy jest niezmienne. I warunki życia nie mają wpływu na jego skład. Gdyby było inaczej identyfikacja ludzi i zwierząt na podstawie DNA byłaby niemożliwa. Upraszczając poszukiwany przestępca żywiący się marchewką po przejściu na dietę mięsną byłby nie do zidentyfikowania na podstawie DNA.

Nie rozumiem tego przykładu. Jedyna zmiana jaka by dotknęła tego przestępcę to niestrawność :) Nigdzie nie twierdziłem, że już w pierwszym pokoleniu, które dotykają zmiany diety (np.ryba Wf...przestępca z marchewką), zachodzi modyfikacja genetyczna, ale już w pokoleniu Fxx takie zmiany mogą wystąpić.

Cyt.#37

"Efekty mogą być widoczne dopiero właśnie w pokoleniu Fxxx."

Gdyby nasz genom nie ulegał modyfikacjom, pewnie nadal bylibyśmy na etapie schodzenia z drzewa :) i jestem przekonany, że duży wpływ na te zmiany miała dieta.

Np. średnia wzrostu człowieka (europejczyka) w przeciągu ostatnich stu lat bardzo istotnie się zmieniła i są to zmiany na poziomie genetycznym, a dieta odegrała w tych zmianach istotną rolę.

Wiele czynników może mieć wpływ na te zmiany, co stwierdziłem na koniec postu nr.53 i dieta jest jednym z takich czynników.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem wszystko, bo nie chce mi się dalej ciągnąć wątku diety.

Opublikowano
Piotrola ja jej nie odrzucam, tylko uważam za nie sprawdzoną u pyszczaków, jednak ich rozmnażanie różni się trochę od pstrągów.

Wiem że teoria deformacji a temperatura nie jest potwierdzona u naszych ryb, ale wiele przemawia że tak może być. Dawno temu hodowcy Pawich Oczek zauważyli że ilość młodych jest uwarunkowana między innymi od temperatury wody w której pływają. Temperatura w jeziorze wacha się między 23-29 czy hodowla tych ryb w temp.29 C będzie odpowiednia? Uważam że te ryby powinny pływać w temperaturze zbliżonej do 23C. Dla mnie jest to oczywiste, jeżeli wzrost temperatury ma wpływ na łososia czego dowodzą badania to czemu temperatura nie ma wpływać na nasze ryby. Wiem wiem eljot że pstrągi nie są pyszczakami.;)

Opublikowano

Przypominam sobie, że kiedyś funkcjonowała teoria, ze ryby (o ile pamiętam dotyczyło to właśnie pielęgnic) powinny pływać w dolnej granicy temperatur, a tylko na czas tarła ta temperatura powinna być podwyższana i tylko wtedy możliwe było tarło. Nie wiem czy dobrze pamiętam, może coś mi się pomieszało...to tyle lat :)

Opublikowano
a tylko na czas tarła ta temperatura powinna być podwyższana i tylko wtedy możliwe było tarło. Nie wiem czy dobrze pamiętam, może coś mi się pomieszało...to tyle lat

Chyba jednak coś nie tak bo u mnie ryby mają większą chęć na amory po podmianie gdzie temperatura spada (nie podgrzewam wody do podmian ;)).

Opublikowano
Przypominam sobie, że kiedyś funkcjonowała teoria, ze ryby (o ile pamiętam dotyczyło to właśnie pielęgnic) powinny pływać w dolnej granicy temperatur, a tylko na czas tarła ta temperatura powinna być podwyższana i tylko wtedy możliwe było tarło. Nie wiem czy dobrze pamiętam, może coś mi się pomieszało...to tyle lat :)

Dobrze pamiętasz, ta ryba to skalar.:D

Opublikowano

Wiedziałem, że gdzieś dzwoni, ale nie wiedziałem gdzie :)

Chyba jednak coś nie tak bo u mnie ryby mają większą chęć na amory po podmianie gdzie temperatura spada (nie podgrzewam wody do podmian ).

Czyli u Ciebie temperatura też ma wpływ na zachowania godowe ryb :D

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.