Skocz do zawartości

Wielkie zbiorniki - czy to ma sens wogóle?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
- co z tą stałą posmianą wody... ile tej wody idzie przy stałej podmianie z filtra RO

Wody idzie tyle samo co przy zwykłej podmianie, a nawet trochę mniej, bo nie rozlewasz po podłodze :) Ale dla czego z filtra RO, będziesz miał kłopot z pH i kH no i będzie szło o jakąś 1/3 więcej

- jak ładnie to zrobić, tzn czy szyba przy szybie czy jakaś listwa ukrywająca łączenie akwa... może ktoś to trenował, może ktoś ma jakieś foty

maskowanie to nie problem - listwa drewniana albo aluminiowa, foty są w albumie, na ZooBotanice było takie akwa złączone z trzech. Ponieważ też mam w planie "przedłużenie" swojego zastanawiałem się nad stykiem. Chyba warto by po postawieniu obydwu baniaczków, krawędzie posmarować silikonem, bo szpara będzie tak czy inaczej, a jak ci się między szyby dostanie woda to zrobi się kamień i w życiu tego nie doczyścisz. Raczej też nie mogą stać tak dokładnie na styk, bo nie da się spoziomować ich idealnie, a jak jedna szyba będzie naciskała na drugą to katastrofa gotowa, ja bym zostawił jednak między nimi szparę, ale zakleił ją np kształtkami plastikowymi tak żeby się kurz i woda nie dostawały.

- z doświadczenia.. jeden sump czy dwa. 2 sztuki są bezpieczniejsze ale bardzo podnoszą koszt budowy. Wszystko x 2 (elektrozawory, grzałki, itp itd).

Ja tam bym robił jeden sump, ale dwie pompy, możesz też pomyśleć nad przelewem z jednego akwa do drugiego.

- wym: 300x60x80cm wychodzi 1440L

Patrząc na swoje 60 cm wysokości uważam że to max, i tak żadko ryby są wyżej niż w 2/3 wysokości (przynajmniej moje)

Opublikowano

Zdecydowałem się bez tła wewnętrznego gdyż efekt jest po prostu super. Widziałem ładnie zrobione tła i było nieźle... ale efekt przestrzenny jaki uzyskuje sie dzięki tej tapecie jest po prostu ekstra. Skałki, groty zrobie z ceresitu.

Mycie szyby to chyba raczej nie bedzie większy problem.

Zastanawiam się nad 80cm z tego w zględu, że chce meć akwarium uniwersalne. Teraz mam faze na malawii.. ale nie wiadomo co bedzie za kilka lat ;D

Opublikowano

też uważam, że nie ma sensu dawać więcej, niż 60-65cm. Problem z dekoracją, odpowiednio wielkimi kamieniami, bez tego ryby w 80cm beda dopływać Ci do połowy wysokości akwarium, prawdopodobnie. Do tego robi się problem z czyszczeniem takiego akwarium, bo żeby przy dnie cos pomajstrować to trzebaby łapę po pachę do wody wsadzić. Widziałem kiedyś u Jurgena chyba 63 czy 65 wysokości i było w zupełności wystarczająco jak na akwarium całe ze szkła.

pzdr

Opublikowano

widzialem akwaria o wys ponad dwa metry i ryby plywaja wszedzie - z tym nie ma klopotu, natomiast imo rowniez rzeczywiscie 60 cm to optimum nawet przy dlugich zbiornikach nie dawalbym wiecej.

pozdrawiam

Opublikowano

Masz rację, kaszub, ale zapewne tylko dla zbiorników dekoracyjnych,

a nie biotopowych. Czyli po pierwsze znacznie przerybionych, po

drugie niekoniecznie z dobrym doborem gatunków i haremów.

Z naszych ryb chyba raczej niewiele do tego stopnia przebywa w

toni. Albo w skałach, jak mbuniaki, albo nad piachem, jak non-mbuna.

Się mnie tak wydaje przynajmniej.

Opublikowano

No to pociągnę trochę temat.... Które rozwiązanie uważacie za najlepsze. Czytając i analizując różne tematy doszedłem do wniosku, że faktycznie 2x540L bedzie fajniejsze jak 1x1080L. Na razie (oczywiście teoretycznie bo budynek sie dopiero buduję) mam wnęke 305cm na 60cm głęboką. Wysokość to jeszcze kwestia przemyślenia ale 60cm to minimum. I własnie przy 60cm uzyskam 2 zbiorniki po 540L (150x60x60).

Do tej pory wszystko co planowałem było pod paletki. I tam własnie miała być stała podmiana wody, filtr RO, duży SUMP, elektrozawór do ciągłej podmiany.... Z tego co mi cezarix napisał RO to nie najlepszy pomysł....

Sump oczywiście musi być. Zrobie jeden na dwa akwa. Nie wiem za bardzo jak to technicznie rozwiązać.

- 2 x 3 rury (2 kominy)?

- jakiś wspólny komin? wogóle łączyć te baniaki aby woda się przelewała?

- skoro nie RO to zwykły filtr jakiś i woda z kranu bezpośrednio do baniaka?

- ponawiam pytanie: ILE WODY? przy ustawieniu kranówy non stop do akwa ile procentowo dziennie musze tej wody wpuścić?

Ktoś już napisał, że musi być szpara pomiędzy baniakami... szkoda... brzydko to będzie wyglądać.

Do 2ch przekonały mnie 3 argumenty: niższa cena 2 mniejszych jak jednego dużego, możliwość wniesienia gotowego akwa do budynku 9nie musze kleić w domu) no i ewentualne zbicie szkła (mam 2jke małych dzieci) oznacza pół tony wody a nie tone na podłodze (mieszkanie będzie na ostatnim piętrze ;-)

Opublikowano
mieszkanie będzie na ostatnim piętrze ;-)

a czy strop wytrzyma? to jest tona wody + dekoracja, przy takich dużych zbiornikach będzie tego z kilkaset kilo:) Poza tym czytałem wcześniej, że zanim zamontuje się taki duży zbiornik warto było by to skonfrontować z architektem i dowiedzieć się czy podłoga w ogóle wytrzyma.

Pozdrawiam

Opublikowano

Spoko spoko... To był pierwszy punkt który poruszyłem z projektantem. Mam zrobione wzmocnienia dodatkowe w stropie. Rure od kanalizy i bierzącą wodę też mam już doprowadzone ;D