Skocz do zawartości

"Pamiętliwe Rybki" czyli pysie w tygodniku "Do Rzeczy"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Duży uśmiech na mojej twarzy wywołał ten krótki artykuł:

"Rybki pamiętają zdarzenia, które miały miejsce kilkanaście dni wcześniej - wynika z eksperymentu przeprowadzonych przez kanadyjskich badaczy z MacEwan University. Przez trzy kolejne dni naukowcy uczyli popularne akwariowe rybki z gatunku Labidochromis Caeruleus (rodzina pielęgnicowatych), że w określonym miejscu mogą dostać jedzenie. Kiedy po 12 dniach ponownie wpuszczone je do tego samego zbiornika, intensywnie patrolowały ten teren, w którym wcześniej znajdowało się pożywienie. Inspiracją badań były ponoć anegdoty opowiadane przez właścicieli pielęgnicowatych, którzy twierdzili, że te mądre stworzenia oglądają z nimi nawet telewizję."

Źródło: "Do Rzeczy" NR 28/076 7-13 lipca 2014.

Mini artykuł opatrzony jest też zdjęciem Yellowa.

Opublikowano

Daj im czas. U mnie pierwsze kilka miesięcy też tak było. Teraz jedzą z ręki a jak mnie widzą to pływają tam gdzie akurat stoję. Faktycznie coś w tych rybach jest. Zachowują się jak psy ;)

Opublikowano

A tak po za żartami to wiecie że faktycznie tak jest. Gamonie pływają sobie po zbiorniku a jak przechodzę z salonu do kuchni to mało szyby nie rozwalą jak by jakieś niedożywione były.

Opublikowano

Moje "spacerują" za palcem przesuwanym po szybie :)

Bo to,że dostają amoku kiedy tylko przechodzę w pobliżu akwarium to standard.

Opublikowano

ale, żeby to odkryć potrzeba było kanadyjskich badaczy z uniwerku?

jak przeprowadzają badania na takim poziomie to śmiać mi się chce :)

może przeczytają nasz post - to im podpowiem, że jeszcze reagują na ciuchy w których chodzimy, też niech to zbadają, a jak to samo im wyjdzie, to będzie można znów napisać o szokujących wynikach genialnych badaczy ;)