Skocz do zawartości

Ślimaki Military Helmet - czyli jak poradziłem sobie z okrzemkiem i glonami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Grzegorz twoje są jakieś tresowane bo napisałeś, że w tydzień uporały się z szybami, a teraz mają do czyszczenia kamienie. Moje chodzą gdzie chcą.

Widocznie Ty dezerterów dostałeś,ja ma zorganizowane wojsko.:)

Opublikowano

No niestety Stasiu, jest coraz większa rzesza zwolenników usuwania tego, co w Malawi odgrywa główną rolę.

A szkoda odbierać rybom ważną część biotopu.

Takie bez życia te akwaria....

Opublikowano
Generalnie ta ścieżka, którą tu widać, powstała w pierwszej godzinie pobytu ślimaków (mam 3 na 112l). Położyłem wszystkie na kamieniach, porobiły coś takiego i sobie poszły :( ale z tego co czytałem u innych, ich efekty są widoczne po tygodniach, nie dniach,

U mnie jednak "po dniach".. ;) 8 szt. wyczyściło 240-kę w niecały tydzień. I robiły to bardzo konsekwentnie, jak zaczęły jakiś kamień, to nie zeszły z niego, dopóki nie został oczyszczony do gołej skały. Dopiero wtedy przechodziły dalej. Może trafiłem na jakąś bardziej pracowitą rodzinkę..? :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Efekt zależy od ilości ślimaków oraz czasu w jakim chciałbyś, aby to wyczyściły.

U mnie w 240L jest ich 8szt i dokupiłem sobie jeszcze 3szt.

U jednego akwarysty widziałem w 240L 30szt i białe wapienie były tak czyste jakby dopiero włożył je do wody.

Nie przesadzajcie z tą ilością...

Potwierdzam, te ślimaki to piękna sprawa i naprawdę dają radę :) ale ja w akwa 200l mam... 2 szt i do tego jeszcze jednego z nich wczoraj zatrudniłem do przeczyszczenia kamienia w drugim baniaku :) mając mniej sztuk nie trzeba się zastanawiać czy później będą miały co jeść bo na tyle zawsze się gdzieś jakieś glony znajdą, a uwierzcie mi, że mam naprawdę sporo piaskowców i wszystkie są wyczyszczone jak nowe (szczoteczką niewykonalne). Na początku może to trwa dłużej ale nie od razy Amerykę zbudowano ;) no i ta radość jak kolejny kamień wrócił do pięknego stanu :)

Podsumowując: według mnie i moich doświadczeń nie ma nic lepszego niż te ślimaki, jednak do baniaka 240l nie wziąłbym więcej niż 5szt, tym bardziej, że wizualnie za atrakcyjne to one nie są

• Dziękuję 1
Opublikowano
No niestety Stasiu, jest coraz większa rzesza zwolenników usuwania tego, co w Malawi odgrywa główną rolę. A szkoda odbierać rybom ważną część biotopu. Takie bez życia te akwaria....

Zgadzam się z tobą Perez w całej rozciągłości. Aktualne trendy do usuwania glonów w naszym biotopie czy to przez ślimaki, czy też absorbenty różnej maści zuboża ten biotop i czyni go coraz mniej naturalnym.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanko zakupiłem 4 sztuki przez allegro doszły po dobie i po wypuszczenie do akwarium nie ruszają się od godzinki czy to oznacza ich koniec czy może nie są aż tak szybkie ..?wygląda na to jakby były w sroku w muszli

Opublikowano
Mam pytanko zakupiłem 4 sztuki przez allegro doszły po dobie i po wypuszczenie do akwarium nie ruszają się od godzinki czy to oznacza ich koniec czy może nie są aż tak szybkie ..?wygląda na to jakby były w sroku w muszli

...głównie żerują w nocy.Daj im trochę czasu!