Andrzej Głuszyca Opublikowano 29 Września 2014 #101 Opublikowano 29 Września 2014 ..zaciemniać nie musisz...Ale możesz dać dodatkowe napowietrzanie.One ( pierwotniaki ) nie lubią nadmiaru tlenu:)
marcin73m Opublikowano 30 Września 2014 #102 Opublikowano 30 Września 2014 Dzisiaj wpuściłem 8 szt. helmetów. Po chwili widoczne były pierwsze efekty.. Po kilku chwilach kolejne.. Jeżeli w takim tempie będą pracowały.. Chyba niepotrzebnie zainwestowałem "aż" w taką ilość ślimaków Sorki za jakość zdjęć, cyknięte na szybko z komórki.
Shiroki Opublikowano 30 Września 2014 #103 Opublikowano 30 Września 2014 Napowietrzanie jest jak najbardziej prawidłowe. Niestety sa jeszcże inne przyczyny. Z racji roslin, mam mocniejsze swiatlo i to na razie zidentyfikowałem. Zobaczymy co bedzie dalej. Helmety na razie czyszczą szyby boczna i tylną.
Engell1 Opublikowano 1 Października 2014 #104 Opublikowano 1 Października 2014 WItam, Ja w sumie nie wiem czy miałem okrzemki czy też inne glony, zobaczcie zdjęcia. W każdym bądź razie ślimaki w tydzień poradziły sobie i akwarium jest jak nowe. Jedyny problem to liście Anubiasów, co prawda od czasu do czasu widzę na nich ślimaki ale niestety niezbyt często. Moje ślimaki dość często wychodzą z akwarium i wędrują po pokrywie obudowy
Pawel1586 Opublikowano 1 Października 2014 #105 Opublikowano 1 Października 2014 Witam ponownie, wrzucam kilka fotek z postępującymi efektami pracy żołnierzy Widoczne kamienie, wcześniej były całe w brązowych okrzemkach...
Arit Opublikowano 1 Października 2014 #106 Opublikowano 1 Października 2014 Moje ślimaki dość często wychodzą z akwarium i wędrują po pokrywie obudowy Może oznaczać to że coś im nie pasuje w wodzie, moje nie wychodzą. Aczkolwiek czasem widzę je pod powierzchnią. Ja już nawet szyb nie muszę czyścic bo nie mam z czego. Wnioskuję za postawieniem pomnika dla tych ślimaków są świetne i należy się im cześć i chwała!
mathias Opublikowano 1 Października 2014 Autor #107 Opublikowano 1 Października 2014 WItam, Ja w sumie nie wiem czy miałem okrzemki czy też inne glony, zobaczcie zdjęcia. W każdym bądź razie ślimaki w tydzień poradziły sobie i akwarium jest jak nowe. Jedyny problem to liście Anubiasów, co prawda od czasu do czasu widzę na nich ślimaki ale niestety niezbyt często. Moje ślimaki dość często wychodzą z akwarium i wędrują po pokrywie obudowy Gdzieś czytałem, że one nie za bardzo lubią wchodzić na rośliny. Co do wyłażenia z akwarium to tak jak kolega pisał moje również nie wychodzą z wody nigdy! Może warto sprawdzić na wszelki wypadek czy z wodą jest wszystko ok?
Engell1 Opublikowano 1 Października 2014 #108 Opublikowano 1 Października 2014 może przesadziłem z tą częstością ale od czasu do czasu wychodzą bo mam tak karmik automatyczny i może to ich tak wabi . . .
Darek73 Opublikowano 2 Października 2014 #109 Opublikowano 2 Października 2014 witam, U mnie też okrzemki idą jak szalone. Kamienie już zmieniły kolor. Ile ślimaków zakupić do 400l? Czy też czyszczą szyby?
Pawel1586 Opublikowano 2 Października 2014 #110 Opublikowano 2 Października 2014 Na 400 myślę, że spokojnie z 10 szt możesz zapodać Ja mam 240l i 4 helmety powoli zmieniają wystrój akwa... Co do szyb, u mnie są raczej omijane, kamienie, piasek, osprzęt - to im pasuje.
Rekomendowane odpowiedzi