pablojogi Opublikowano 16 Czerwca 2014 #21 Opublikowano 16 Czerwca 2014 chodzi o świeżość podłoże i filtry zostaw a wodę całą wymień:-)
Ghost_Writer Opublikowano 16 Czerwca 2014 Autor #22 Opublikowano 16 Czerwca 2014 chodzi o świeżość podłoże i filtry zostaw a wodę całą wymień:-) No dobra, ryby do jakiegoś baniaka, wodę zlewam, wkłady z biologa + gąbkę z mechanika przepłukać w zlewanej wodzie - czy to ma sens płukać w tym samym syfie? (w teori "syfie"). A piach przekopać tylko by jak najwięcej zlać odchodów z niego? i zalać nową kranówką? Kamienie wygotować w wodzie z solą?
pablojogi Opublikowano 16 Czerwca 2014 #23 Opublikowano 16 Czerwca 2014 wkładów nie płucz tylko wymień całą wodę, piasek zostaw chodzi by ją odświeżyć ale tak całościowo czy nadal nie rozumiesz?
Raffy Opublikowano 16 Czerwca 2014 #24 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Z pierwszego postu wywnioskowałem, że to co u Ciebie wystąpiło to tzw. mieszanie biologii, atak bakterii z rodzaju Areomonas. Miłośnicy Tropheusów trapią ten problem przy wrzucaniu nowych ryb, ale w Malawi to też się zdarza wbrew pozorom, bardzo często. Przeszedłem to wiele razy, kiedyś pracowałem na sklepie i wrzucanie ryb z nowej dostawy były nieuniknione. Wiele ryb poszło w kibel, zanim się nauczyłem to ogarniać - przez pierwsze 2tyg. regularne podmiany wody co 2-3dni, do jedzenia profilaktycznie BaktoTabs z Sery. W cięższych przypadkach postępujemy z tą chorobą jak przy bloacie (metrodinazol + baktopur w tabletkach). Najwrażliwsze na Areomonas w są roślinożerne ryby, właśnie saulosi lubiły na to padać, ale również i demony, wiele innych pseudotropheusów i Metriaclim. Bardziej mięsne pysie typu afrom rzadko to coś dotyka. Wg. tropheusiarzy Areomonas zazwyczaj pokazuje się do 2-3tyg. po wrzuceniu. U siebie w domu też miałem ten boom, wrzuciłem nowe (labeotropheusy) i tym sposobem stado rozmnażających msobo odesłałem w zaświaty (po wrzuceniu ryb wyjechałem, w domu nie dopilnowali profilaktyki to poszło bardzo szybko).
MavNZ Opublikowano 17 Czerwca 2014 #25 Opublikowano 17 Czerwca 2014 " MavNZ Nie mogę znaleźć tego specyfiku o którym piszesz. Węgiel kupiony, włożony do pseudo skarpetki z gazy pozszywanej " Przepraszam wcisnelo mi sie literka O pomiedzy W oraz U . Nie wiem czy w Polsce jest to do kupienia , ale tu jest link http://www.pet.co.nz/product/fish/wunder-tonic/7315 mozesz poszukac odpowiednika. Thanks,
marek_z_81 Opublikowano 17 Czerwca 2014 #26 Opublikowano 17 Czerwca 2014 chodzi o świeżość podłoże i filtry zostaw a wodę całą wymień Dla mnie restart to wymiana lub wypłukanie w kranówie wszystkiego: podłoża wkładów z filtra... wszystkiego. Co, że wodę wymienimy jak "to dziadostwo" (czyt. jakieś bakterie chorobotwórcze) będzie siedziało w podłożu. Zrobiłbym twardy restart lub zastosował jakieś leczenie jak opisuje Raffi.
marcin1ja1 Opublikowano 17 Czerwca 2014 #27 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Dla mnie restart to wymiana lub wypłukanie w kranówie wszystkiego: podłoża wkładów z filtra... wszystkiego. Co, że wodę wymienimy jak "to dziadostwo" (czyt. jakieś bakterie chorobotwórcze) będzie siedziało w podłożu. Zrobiłbym twardy restart lub zastosował jakieś leczenie jak opisuje Raffi. Też wydaje mi się taki restart bezsensowny. Biologia zostanie całkowicie zachwiana a drobnoustroje odpowiedzialne za chorobę zostaną w piasku oraz na filtrach i złożach. Musisz wybrać albo całkowity restart, czyli jak wspomniał Marek - "twardy reset" lub leczenie zaproponowane przez Raffy. Nie sądze aby zeolit lub węgiel aktywny pomógł doraźnie z wytępieniem choróbstwa.
Gość pemergency Opublikowano 17 Czerwca 2014 #28 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Ja bym jeszcze spróbował z solą niejodowaną, wbrew pozorom to prosty, ale skuteczny sposób na wiele problemów w baniaku...
MavNZ Opublikowano 17 Czerwca 2014 #29 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Ja bym nie dawal restartu zbiornika , gdyz skoro ryby sa juz zainfekowane "czyms" , to nic to nie da a przysporzy wiecej stresu . Mysle ,ze czeste podmiany wody 25% na 24h oraz leczenie powinno pomoc. Thanks,
waszek18 Opublikowano 17 Czerwca 2014 #30 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Jeżeli coś znajduje się w zbiorniku to logiczne jest że znajduje się również w filtrze, więc sama wymiana wody podłoża i kamieni nie rozwiąże problemu. Natomiast podmiana wody 30 procent co 3 dni i wtedy rozpoczęcie stosowania środka ma sens bo jest szansa, że dużą część tego świństwa usuniesz razem z wodą i środek będzie skuteczniejszy. Przynajmniej ja tak bym zrobił. Kamienie bym zostawił. Podłoże bym odmulaczem odessał w dużej części i zalał wrzątkiem i siup znów do akwarium. To w jakiś sposób częściowo może pomóc usunąć cześć tego co szkodzi w twoim zbiorniku. Natomiast bez chemii IMHO się nie obędzie. Chyba że zrobisz całkowity restart, a ryby dasz komuś na przechowanie.
Rekomendowane odpowiedzi