Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

moje rozwiązanie, może troszkę drastyczne ale działa, otwieralne z dwóch stron :)

2 calowy korpus liniowy przecięty na pół i wklejony w rurę pcv,

może kogoś zainspiruje i komuś pomoże :)

post-14853-14695728722811_thumb.png

post-14853-14695728734843_thumb.png

post-14853-14695728735785_thumb.png

Opublikowano
Mam z rury i mam zaślepki i wchodzą na wcisk, ale ... ciśnienie przy pracy pompki je niestety wywala na zewnątrz ...

Moniko ale nie ta rura:( i nie te zaślepki.:(

Jako Grochowianka i moja ( jak jest ziomal - kobieta?? ziomala?:D ) masz od Henia komplet co by go otworzyć to zaślepkę trzeba lekko nożem podważyć bo ręcami:D nawet męskimi się nie da. I nie ma takiej pompy akwa cobyto:D wypchnęła. na może C.O

Tak to wygląda

47fa4f1eb86e0407gen.jpg

Będzie u mnie wkrótce syn z wnusią to zabiorą blok albo do Sulejówka albo na Saską Kępę ( bo mam dwóch) -odbierzesz i przełożysz tylko złoże.

Do drugiego baniaczka skopiujesz sobie sama

Opublikowano

To musi Plezi napisać z czego zrobił bo ja mam od niego. Zaślepki palcem nie ruszę. Musiałam podważać nożem.

Rafał pisał że zmodernizował blok ale albo się jeszcze nie pochwalił albo mi umknęło ☺ Rzeczywiście będę musiała coś z tym zrobić bo gumki recepturki to bardzo niepewne rozwiązanie ☺ Przy regeneracji będzie odpowiedni moment ☺

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wydaje mi się, że problem tkwi w tych moich zatyczkach i kanale wentylacyjnym. Zatyczki są dość twarde a kanał jest na tyle szeroki 100mm, że się pod wpływem ciśnienia deformuje, co pozwala na wysunięcie się zatyczki.

Całość mam obecnie ściśniętą dętką. Będę kontrolował czy nie parcieje. W przyszłości chyba przesiądę się na 75mm i nie będę więcej wywarzał drzwi otwartych na oścież :).

ps. gdzie i jakie kupowałeś te oringi ?

Opublikowano

Trzy miesiące po włączeniu purolite w akwarium niezmiennie NO3 na poziomie 5-8mg/l. Podmieniam wodę raz na 2-3 tygodnie. Wody w obiegu coś koło 500 litrów może więcej.

Ani razu nie regenerowany ani formowany przed włożeniem. Działa w systemie narurowym. Oceniam działanie na 5+.

Opublikowano
Warto podać jaka ilość purolite jest w obiegu i jaka filtracja.

1 litr purolite w dwóch korpusach narurowym w puszkach zasypowych. Napędzane pompą 25-40 alfa 2 z osobnej nitki do spuszczania wody z akwarium. 1 litr spokojnie mieści się w puszkach, jest jeszcze miejsce na gąbki i zostaje luzu. Ciurka sobie spokojnie i tyle.

• Dziękuję 2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie minęło trzy tygodnie od startu filtra,NO3 w baniaku 5 a po filtrze około 3,jeszcze nie regenerowałem złoża.Zanotowałem także wzrost PO4 do poziomu 0,12 a przy starcie filtra miałem 0,01.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kupiłem tą rurę fi 75mm i te zatyczki za radą kolegi wyżej w sklepie ogrodniczym po 3,5 zł/szt.Przy pierwszej regeneracji Purolite zamienię tą moją fi 50 na fi 75 jak Henryk radzi,ale mam pytanie bo w akwarium NO3 mam około 7 i tyle samo wylatuje z bloku,wiem więc,że teraz będzie w akwarium rosło,ale zostawić tak by NO3 było wyższe czy już regenerować ? PO4 mi rośnie,mam już 0,12 więc zapodałem Phospate Minus z Aqua Foresta,który pochłania też krzemiany.Skały mam teraz mocno porośnięte okrzemkami.