badojaro Opublikowano 22 Sierpnia 2016 #581 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 ahaaaaa rozumiem, a co do startu złoża i formatowania coś się zmieniło? czy instrukcja z pierwszej strony jest prawidłowa? ja bd miał pół litra złoża
darkon Opublikowano 22 Sierpnia 2016 #582 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 2 minuty temu, badojaro napisał: a co do startu złoża i formatowania coś się zmieniło? czy instrukcja z pierwszej strony jest prawidłowa? Tu są zdania podzielona, instrukcja producenta i deccorativo zalecają formatowanie przed pierwszym użyciem, ja i sporo innych osób używamy Purolite bez formatowania i jest wszystko dobrze. 1
badojaro Opublikowano 22 Sierpnia 2016 #583 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 no to wystartuje dzisiaj chyba
badojaro Opublikowano 25 Sierpnia 2016 #584 Opublikowano 25 Sierpnia 2016 złoże ma się mieszać czy wystarczy że jest przez nie przepływ??
egon44 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 #585 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 3 godziny temu, badojaro napisał: złoże ma się mieszać czy wystarczy że jest przez nie przepływ?? Przez całe złoże musi przepływać woda...
szczep85 Opublikowano 1 Września 2016 #586 Opublikowano 1 Września 2016 Ile złoża bym potrzebował do 900L zbiornika? Ok juz wyczytałem ze 1l. Teraz tylko pytanie czy pozostaje tylko rura PCV 75mm aby zmieścić 1l czy macie coś innego sprawdzonego co jest węższe ale dłusze . Długość mogę mieć do 50cm.
MartBart Opublikowano 22 Listopada 2016 #587 Opublikowano 22 Listopada 2016 (edytowane) @szczep85 używam też tej rury szara PCV 75mm; dł 500mm, plus mufa i dwa korki. wchodzi 1,5L Purolite i pracuje fajne. Regenreuję co 2-3mc. mam pytanie; jak rozpuszczacie tyle soli w takim litrarzu? Ja to najpierw gotuję, studzę ale trwa to strasznie długo. Edytowane 22 Listopada 2016 przez MartBart
deccorativo Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor #588 Opublikowano 22 Listopada 2016 24 minuty temu, MartBart napisał: mam pytanie; jak rozpuszczacie tyle soli w takim litrarzu? Ja to najpierw gotuję, studzę ale trwa to strasznie długo. Pomysł Agnieszki ale i ja od dawna stosuję. Robisz tak. bo masz 1,5l Purolite nalewasz do gara 3l wody z kranu stawiasz na gaz i wrzucasz 30 szt tabletek soli próżniowej. Zanim się zagotuje to się rozpuszczą same a jak już są rozpuszczone to do takiego ukropu wrzucasz złoże po otworzeniu rury i regenerujesz 30 min. pomieszasz od czasu do czasu a na koniec odlewasz czarną polewkę - potem 2-3 płukania w garze kranówą by sól wypłukać i przy ostatnim płukaniu wlewasz do rury złoże. całość trawa od wyjęcia do włożenia bloku godzinkę najwyżej. 1
led4grow Opublikowano 22 Listopada 2016 #589 Opublikowano 22 Listopada 2016 Czy do mojej 460l. wystarczy obudowa liniowa 2" czy potrzebna będzie dłuższa rura?
MartBart Opublikowano 24 Listopada 2016 #590 Opublikowano 24 Listopada 2016 @led4grow Ja mam 300l. i zacząłem od obudowy liniowej 2" na ok. pół litra Purolite; po kilku regeneracjach przesiadłem się na rurę 75mm. na 1,5l Purolite. przez co 3 razy rzadziej ruszam absorber Dodam jeszcze, że używam wężyków śred.wew. 10mm; zawór regulacyjny jest przed absorberem, na pompce HJ-611B. Na skutek ciśnienia korki lubią się podnieść (warto je zablokować), i raz uszczelka mufa-rura straciła szczelność przez co wystąpiło lekkie pokapywanie. (nie za bardzo wiem jak uszczelnić to połączenie) 1
Rekomendowane odpowiedzi