Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, badojaro napisał:

a co do startu złoża i formatowania coś się zmieniło? czy instrukcja z pierwszej strony jest prawidłowa?

Tu są zdania podzielona, instrukcja producenta i deccorativo zalecają formatowanie przed pierwszym użyciem, ja i sporo innych osób używamy Purolite bez formatowania i jest wszystko dobrze.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ile złoża bym potrzebował do 900L zbiornika?

Ok juz wyczytałem ze 1l. Teraz tylko pytanie czy pozostaje tylko rura PCV 75mm aby zmieścić 1l czy macie coś innego sprawdzonego co jest węższe ale dłusze . Długość mogę mieć do 50cm. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

@szczep85

używam też tej rury szara PCV 75mm; dł 500mm, plus mufa i dwa korki. wchodzi 1,5L Purolite i pracuje fajne.   Regenreuję co 2-3mc. 

mam pytanie;

jak rozpuszczacie tyle soli w takim litrarzu? Ja to najpierw gotuję, studzę ale trwa to strasznie długo.

Edytowane przez MartBart
Opublikowano
24 minuty temu, MartBart napisał:

mam pytanie;

jak rozpuszczacie tyle soli w takim litrarzu? Ja to najpierw gotuję, studzę ale trwa to strasznie długo.

Pomysł Agnieszki ale i ja od dawna stosuję.

Robisz tak. bo masz 1,5l Purolite

nalewasz do gara 3l wody z kranu stawiasz na gaz i wrzucasz 30 szt tabletek soli próżniowej.

Zanim się zagotuje to się rozpuszczą same a jak już są rozpuszczone to do takiego ukropu wrzucasz złoże po otworzeniu rury i regenerujesz 30 min. pomieszasz od czasu do czasu a na koniec odlewasz czarną polewkę - potem 2-3 płukania w garze kranówą by sól wypłukać i przy ostatnim płukaniu wlewasz do rury złoże.

całość trawa od wyjęcia do włożenia bloku godzinkę najwyżej.

• Dziękuję 1
Opublikowano

@led4grow Ja mam 300l. i zacząłem od obudowy liniowej 2" na ok. pół litra Purolite; po kilku regeneracjach przesiadłem się na rurę 75mm. na 1,5l Purolite. 
przez co 3 razy rzadziej ruszam absorber ;) 

Dodam jeszcze, że używam wężyków śred.wew. 10mm;  zawór regulacyjny jest przed absorberem, na pompce HJ-611B.

Na skutek ciśnienia korki lubią się podnieść (warto je zablokować), i raz uszczelka mufa-rura straciła szczelność przez co wystąpiło lekkie pokapywanie. (nie za bardzo wiem jak uszczelnić to połączenie)

• Dziękuję 1