Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie. Jaki wymiar kaseciak polecacie do akwarium o wym.: 70x45x30h?

Sercem kaseciaka będzie pompa wielofunkcyjna:

Dane techniczne:
- napięcie 220-240V / 50Hz
- Moc: 18W
- Maksymalna wydajność: 1400l/h
- Wysokość słupa wody do 1,7 metra
- Waga: 0,61kg

Jakieś sugestie? Będzie to pierwsza rzecz DIY jaką wykonam :D

Opublikowano
Dnia 24.11.2016 o 18:31, suricade napisał:

W wymiarach musisz uwzględnić wielkość pompy i zaplanować jak największą powierzchnię gąbki.

Podpowiedz coś konkretnego, planuję wstawić pierwszy kaseciak do akwariu około 1100 litrów, wymiary 270x60x70. Myślałem o wymiarach filtra około 60-70 x 12 x maksymalną wysokość jaka będzie możliwa czyli około 60-65 cm, chcę go umieścić na tylnej ściance na środku., dwa wloty z obu stron, skimmer., pompa jebao dct6000.

Co o tym wszystkim sądzicie?

Opublikowano

Nie no nie żartuj, po co Ci skrzynka na pół akwarium, dwa wloty też chyba nie potrzebne.
Ja bym to widział w ten sposób, że dajesz kaseciak na któryś bok, normalny bez udziwnień, na przykład taki jak mój:

27640296491_99ec100f2e_h.jpg

Ewentualnie możesz go spłaszczyć do tylnej ściany, do niego wejdzie 3 litry lawy wulkanicznej i to będzie w sam raz na ogarnięcie biologii. 

Twoje akwarium będzie bardzo długie więc potrzebne będą dwa falowniki, tego chyba nie przeskoczysz... jeden przy kaseciaku kierujący wodę w górę i w stronę pleców a drugi po przeciwległej stronie kierujący wodę prostopadle wzdłuż przedniej szyby.

Wylot z pompy powinien wspomagać któryś z falowników, czyli wyprowadzony do połowy baniaka i zawrócony przy przedniej szybie.

W wątku o wielkości otworów zasysowych opisuję jak to u mnie działa, akwarium 666.7l więc maluszek w porównaniu z Twoim projektem, ale zasada jest niezmienna, wprowadzić wodę w ruch i śmieci mają kończyć podróż przy zasysach, najłatwiej uzyskać przy jednym z boków.

Kurczę, będziesz chyba pierwszym kaseciarzem 1000+l :) chyba, że coś mi gdzieś umknęło ;)

Opublikowano

Umknęło Rafale umknęło:D znam już kilka szkiełek powyżej 1000l z kasetą.

Wszystko pięknie piszesz pod pompę 4000l/h a kolega chce 6000l/h i w tak wielkim baniaku słuszna decyzja.

Możliwe że wystarczy te 6000l/h z pompy + jeden falownik RW15 jak kolega za wiele gruzu nie wrzuci.

Robiłem próby z pompami 5500l/h i jvp102 oceniony na pow 4000l/h i tu IMHO raczej już tylko wersje turbo-kaseciaków.

Po prostu woda tak zap... że gąbka musi być wielka ( to akurat dobrze ) a okno wlotowe wody ok 30cm2   jeśli już wersja standard kasety czyli przegroda wsuwana to okno dolne na pewno wysokości nie 5cm a 10-15cm i za oknem złoże w odstępie 1-2cm od przegrody.

Nie wiem czy ci Piotr mówił jak wypadły jego próby z tą moją kupioną Grech CTP4800 która faktycznie daje na wylocie 5500l/h.

wyssało mu całą wodę z kaseciaka. :D.

Do takich pomp po 6000l/h to cała konstrukcja kasety musi być dostosowana od wlotów aż po wielkość komory pompy.

Kaki mogę ci tą pompę Grech 4800 - sprawdzone 34W sprzedać za 180zł - też ma regulację tyle że ręczną a nie elektroniczną.

Wadą kaseciaka o której dopiero teraz piszemy jest to że stanowi pudło rezonansowe dla każdej pompy bez wyjątku.

Nawet taki Hydor Pico1200 jest słyszalny jak ucho przyłożyć do akwarium.

Wszystkie pompy w dużej przestrzeni wody są ciche a włożone do kasety są słyszalne.

Te pompy DC w postaci świstu a te AC w postaci buczenia.  Nawet ten falownik jvp102 w kasecie buczy a w toni mój jest nie słyszalny.

Przy okazji ci którym falowniki buczą muszą je odsunąć od ścian , tła tak by bok falownika nie był blisko przeszkody.

Dziwne ale tył i przód falownika blisko przeszkody nie powoduje buczenia - falownik buczy tylko bokami.

Podobnie jest z pompami AC , co zrobić z DC nie wiem bo tak drogich pomp jeszcze nie mam.

Opublikowano
Godzinę temu, deccorativo napisał:

Podobnie jest z pompami AC , co zrobić z DC nie wiem bo tak drogich pomp jeszcze nie mam.

Czekałem Henryku na Twoją wypowiedź mając nadzieję że nas zaskoczysz jakaś nową konstrukcją bez efektu pudła rezonansowego :/