Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Michale nie chodziło mi o te pojedyńcze gówienko co lata aż wpadnie tylko raczej ogólnie do młodzianków:D

Jeszcze baniak nie dojrzał a on już płacze że woda nie klarowna. Klarowanie wody to też jest mozolny długi proces.

Nie wiem ile ma twój ale widzę tylko tą fotkę gdzie wszystko nówka-sklep:D więc daj mu czas niech okrzepnie i zobaczymy.

Co innego jak baniak roczny ryby dorosłe a stale brak klarowności i koleś cuda na kiju wyczynia by był clear.

Nie wiem bo nie widzę czy twój kaseciak ma zasys dołem czy szczeliny przed tym kamieniem i dlatego zasłonięte.

Często zamiast dokładać cyrkulacji to trzeba jej ująć by woda i gówienka przed wlotem do każdego filtra zwolniły i wtedy te gówienka maja szansę za pierwszym podejściem tam wpaść.

Opublikowano

Zasys ma z przodu , delikatnie przysłonięty kamieniem. Zasys 5x 2mmx50mm + 10mm od dołu. Ja nie narzekam na klarowność wody :) Chodziło mi tylko o to czy wam zasysa wszystko co znajduje się w okolicy np 5 cm od wlotu. 

Opublikowano
2 minuty temu, ciupaq napisał:

Zasys ma z przodu , delikatnie przysłonięty kamieniem. Zasys 5x 2mmx50mm + 10mm od dołu. Ja nie narzekam na klarowność wody :) Chodziło mi tylko o to czy wam zasysa wszystko co znajduje się w okolicy np 5 cm od wlotu. 

Ehhh kolega aż takiego zasysu to kaseciak nie ma :D 

Owszem zasysa dobrze ale tylko to co znajdzie się w jego pobliżu czyli według mnie max 2cm od zasysu...Poza tym coś musi pchać te gówienka pod zasys żeby było ok...

Masz jakiś falownik w zbiorniku?

Czy tylko masz sam kaseciak?

Opublikowano
4 minuty temu, egon44 napisał:

Masz jakiś falownik w zbiorniku?

Tak mam RW-8. Ustawiony tak jak w filmiku stana - do góry i w bok. Po tej samej stronie mam wylot z kasety. To mój pierwszy kaseciak, wcześniej miałem kubeł i mech w środku (112l). 

Opublikowano
5 minut temu, ciupaq napisał:

Tak mam RW-8. Ustawiony tak jak w filmiku stana - do góry i w bok. Po tej samej stronie mam wylot z kasety. To mój pierwszy kaseciak, wcześniej miałem kubeł i mech w środku (112l). 

Zapewne problem tkwi w zbyt dużej cyrkulacji w zbiorniku,gdzie syfek zamiast wpadać w zasys kasety omija go bokiem...

Spróbuj pobawić się z ustawieniami falownika,zmniejsz jego przepływ o obserwuj co będzie...

Metoda prób i błędów...

Opublikowano
1 godzinę temu, ciupaq napisał:

Możesz jeszcze spróbować przysłonić część zasysu. Wystarczy przyłożyć kawałek PCV przy działającym filtrze i metodą prób i błędów dobrać optymalną wielkość.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wrzucam filmik z wylotem z pompy DCT4000, przy dwumetrowym baniaku, poprowadziłem wylot na przeciwległy bok -  wszystko jest sztywne a zarazem amortyzowane poprzez połączenia z węża :) nic nie zgrzewałem ani nie kleiłem, połączenia są na ścisk i są bardzo trudne do rozłączenia, trzeba użyć dużo siły.

W razie pytań służę pomocą.