Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zawsze można umieścić tam pływak od zwykłej dolewki i grawitacyjnie (tanio) lub pompą perystaltyczną/elektrozaworem dolewać wodę (drogo). ;)

Stawiasz małe korytko z wodą na wzmocnieniu i wężykiem od osmozy dolewa do tego: http://www.sklep.aqua-trend.pl/automatyczna-dolewka-grawitacyjna-p-20.html

I zapominasz o pompie ;)

Nie bardzo mogę to sobie wyobrazić. Czy ta dolewka ma dolewać wodę wężykiem do RO do komory pompy? Czy taki wężyk będzie w stanie dostarczyć wodę pompie o zapotrzebowaniu 2000-3000l/h? Poza tym jak rozumiem woda ma trafiać do komory pompy bez przejścia przez media czyli nie oczyszczona? Jeśli źle to rozumiem to narysuj prosty schemat tego rozwiązania z dolewką.

Opublikowano

Apper, słuszna uwaga.

Jedyne wyjście to wyprowadzenie węża za pomocą tunelu i tam będzie możliwość obserwacji poziomu wody, można nawet wstawić jakiś pływak.

Albo zrobić wersję jednostronną na tej samej zasadzie co przelewowe, czyli z czymś w rodzaju komory pompy.

Trochę jest kombinowania, zastanawiam się czy warto... Choć kusi mnie pozioma gąbka bo znacznie łatwiej ją wyjąć niż pionową i mniej nabrudzić. No i chcę mieć wersję dwustronną :)

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Śpiochu skoro chcesz mieć gąbkę poziomo to rób kaseciak taki jak zrobiłem. Teraz czyszczenie gąbki to bajka. Jedyne co zmień to komora gąbki 15x10 i bez gąbek tapicerskich. Woda kryształ na samej ppi45 i Adsorberze, który posiadasz. Chyba trochę zbyt pochopnie skreśliliście wersję 7.0 jednostronną.

Opublikowano

Witam ostatnimi czasy troche pokombinowałem i stworzyłem mniejsza wersję.Działa genialnie jak filter tak skimmer. Wykorzystałem pomysł kolegi JemiołoSeba z jedną dłuższą ścianką i pryznam ze w połączeniu z falownikiem robi robotę.Świetny pomysł.

Ma wymiary(przy moim 375l 150/50/50) 39x29x6 z pcv 6mm i mieści się na bocznej sciance w tylnym rogu.Wnętrze wystarcza na jakieś 2-3l ceramiki i pompę (np aq2000) "na styk"(5,5 cm)przez co jest stabilna,stoi w pionie i nie drga.

Jeśli mogę to pod wpływem doświadczeń odradze wam robienie z 3mm pcv,każdy kto wyciągał filter po dłuższym czasie jego przebywaniu w akwarium stwierdzi ze pcv traci swoja elastyczność i jest łamliwy.

Opublikowano

Mógłbyś rozrysować jakie dokładnie mają wymiary poszczególne komory? U mnie po dopracowaniu kaseta 7.0 działa znakomicie. Mimo wszystko komorę gąbek polecam robić minimum 15cm - reszta bez zmian bo działa znakomicie i bardzo łatwy dostęp do gąbek.

Opublikowano

Myślę, że każdy klei jak lubi :)

Ja kleję bok z dnem, później tył, przegrody, przód i dopiero wszystko przykrywam drugim bokiem.

Do ostatniej operacji polecam klej o nieco wolniejszym schnięciu aby wszystko ładnie się skleiło. Ja używam tego:

post-10842-14695720220509_thumb.jpg

Opublikowano

Kiedys kleilem tym klejem zderzak,tesciowa zobaczyla ze sie skleilo i mowi mi "daj mi troszke bo proteza mi pekla i se skleje" za dwa dni ja patrze a ona sie wywraca po domu,mowi ze to przez moj klej,to zona z nia do szpitala pojechala.Okazalo sie ze slina rozpuscila klej,a ten ze toksyczny silnie.To dobry klej dla mamusi,zebys ryb nie zalatwil jak ja tej wrednej baby.

• Dziękuję 2