Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

myślę ze może 304 da radę z cyrkulatorem jako mechanik i biolog, może... przepływ kubła e901 o podobny przepływie jak napisałem wcześniej mam w 80l akwarium i jest tam w sam raz.

Gość pemergency
Opublikowano
Myslisz ze 505 nie da rady

Ten nie da rady na 100% Tak po za tym to nie jest to sprawdzona konstrukcja, to nowość na rynku i patrząc na te klamry zapinające głowicę, raczej bym go sobie w ogóle odpuścił. W jego miejsce kup 302 na biologa.

-- dołączony post:

myślę ze może 304 da radę z cyrkulatorem jako mechanik i biolog, może... przepływ kubła e901 o podobny przepływie jak napisałem wcześniej mam w 80l akwarium i jest tam w sam raz.

304 nie da rady jako mechanik i biolog bo kolega musiałby go otwierać co jakiś czas, a to tania chińszczyzna i może go szybko szlag trafić. Po drugie on nie ma 2000l/h jak podaje producent, weźcie to pod uwagę, nie ma nawet 1000l/h, więc o czym mowa...

Jeśli już ma być na mechanika kubeł to tylko porządny i mocny. W grę wchodzi tylko kilka sztuk w przedziale cenowym do 1000zł (jak kolega wcześniej wspomniał), w kolejności następującej:

Jbl e1901

Unimax 700 (75W poboru prądu ;) )

Fluval 406

FX 5 (używany)

-- dołączony post:

[ATTACH]4474[/ATTACH] albo tak i bez mechanika wewnatrz tylko cyrkulator

Musisz mieć naprawdę mocny kubeł, żeby pociągnąć dwa korpusy.

Może rozważ jeszcze opcję jednego najmocniejszego kubła chińskiego JBL E1901 i do tego jeden korpus? Będziesz miał duże złoże biologiczne i prefiltr na korpusie jako mechanik. Wymiana sznurka co tydzień i będzie ok

Opublikowano
304 nie da rady jako mechanik i biolog bo kolega musiałby go otwierać co jakiś czas, a to tania chińszczyzna i może go szybko szlag trafić. Po drugie on nie ma 2000l/h jak podaje producent, weźcie to pod uwagę, nie ma nawet 1000l/h, więc o czym mowa...

skąd masz informację na temat jego przepływu, bo się z nimi nie zgadzam i korzystam z tego filtra od kilku miesięcy. Może 2000l/h realnie nie ma, ale ma sporo i dmucha mocno. Już pisałem, że mam go w zbiorniku. Otwierał go często nie będzie bo planuje przed nim korpus.

Nie twierdze, że HW są najlepsze na świecie. Twierdze jednak, że nie należy ich demonizować i robić z niego syfu. Zwłaszcza, że cenowo miażdżą konkurencję.

Opublikowano

Najtanszym rozwiazaniem bedzie chyba JBL CPe901 jako biolog do tego cyrkulator JVP101 i mechanik wewnetrzny z gabka tylko jaki aby pasowal do wielkosci kubla

-- dołączony post:

lub HW 302zamiast jbl

Gość pemergency
Opublikowano
skąd masz informację na temat jego przepływu, bo się z nimi nie zgadzam i korzystam z tego filtra od kilku miesięcy. Może 2000l/h realnie nie ma, ale ma sporo i dmucha mocno. Już pisałem, że mam go w zbiorniku. Otwierał go często nie będzie bo planuje przed nim korpus.

Nie twierdze, że HW są najlepsze na świecie. Twierdze jednak, że nie należy ich demonizować i robić z niego syfu. Zwłaszcza, że cenowo miażdżą konkurencję.

Robiłem test tego kubła i kilku inncyh, mam go cały czas w drugim zbiorniku. Nie zrozum mnie źle, ale jak nie masz porównania do na prawdę mocnego kubła to każda "pierdziawka" będzie w Twojej opini dmuchać mocno. Przy 55W mocy powinien robić pralkę w akwarium, a on bez cyrkulatora nie jest w stanie pchnąć wody na tyle mocno, żeby ta zatoczyła koło (zbiornik 120x40x50).

Miałem udostępnionych do testów kilka różnych filtrów, między innymi fluvala fx 6... jak będziesz kiedyś miał okazję to zobacz jak ten filtr "dmucha" przy 45W, porównaj chociażby 20W JBL E1501 lub 18W EHEIMA 2075 do tego chińskiego HW.

Jak już to zrobisz to wtedy porozmawiamy na temat wyższości i opłacalności jednego nad drugim. Weź też pod uwagę eksploatację... co z tego, że teraz zapłacisz 400zł mniej jak po pewnym czasie wydasz to na prąd... chyba, że 30W/24h na dobę nie robi Ci żadnej różnicy

I nie robię z tych chińskich filtrów syfu, są dobre na biologie i nic po za tym (zakładając, że nie kupujesz największego "potwora" HW, który ciągnie 55W) ;)

Opublikowano
Robiłem test tego kubła i kilku inncyh, mam go cały czas w drugim zbiorniku. Nie zrozum mnie źle, ale jak nie masz porównania do na prawdę mocnego kubła to każda "pierdziawka" będzie w Twojej opini dmuchać mocno. Przy 55W mocy powinien robić pralkę w akwarium, a on bez cyrkulatora nie jest w stanie pchnąć wody na tyle mocno, żeby ta zatoczyła koło (zbiornik 120x40x50).

Kolega pisał o kuble i cyrkulatorze i o tym rozmawialiśmy.

Już pisałem do czego mam porównanie. FXów w rękach nie posiadałem. Nie twierdze też, że hw-304 jest ekonomiczny.

Wydaje mi się, że jednak nie prześledziłeś całego tematu, to co piszesz wydaje się nieco wyrwane z kontekstu od którego autor zaczął temat.

Gość pemergency
Opublikowano
Kolega pisał o kuble i cyrkulatorze i o tym rozmawialiśmy.

Już pisałem do czego mam porównanie. FXów w rękach nie posiadałem. Nie twierdze też, że hw-304 jest ekonomiczny.

Wydaje mi się, że jednak nie prześledziłeś całego tematu, to co piszesz wydaje się nieco wyrwane z kontekstu od którego autor zaczął temat.

Napisałem wyraźnie jaki ma przepływ ten kubeł, nie ma nawet 1000l/h, w teście wyszło jakieś 800l/h przy świeżym kuble...

Nie rozumiem o co kruszyć kopie, napisałem to po to żeby dać Ci kolego do zrozumienia że ten kubeł to żadna rewelacja, a jego kupno jako dodatkowego kubła mechanicznego jest średnio opłacalne i są lepsze opcje.

Prześledziłem temat doskonale, dla mnie prostym jest, że autor postu prosi o poradę co ma kupić.

Pisząc, że HW dmucha dobrze, wprowadzasz kolegę w błąd, bo w tym przypadku słowo "dobrze" jest uzależnione tylko i wyłącznie od Twojej subiektywnej oceny jego przepływu, nie mając większego porównania. I tak przykładowo, ktoś kto ma np jbl e1501 zakupi takiego chińczyka i będzie niemile rozczarowany, że dmucha on gorzej od jbl-a, który rzekomo ma mniejszy przepływ...

Także proszę kolegi wskazać dokładnie co takiego jest nieco wyrwane z kontekstu? :rolleyes:

Kolega zadał pytanie który kubeł kupić i dostał odpowiedzi...