Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Rada dla wszystkich którzy tutaj zajrzą.Jeżeli nalewacie wodę wodociągową do akwarium,wejdźcie sobie na stronę swoich wodociągów powinny się tam znajdować parametry wody.Nie zwracajcie uwagi na amoniak ,azotyny czy azotany bo te dane dotyczą wody pitnej.Natomiast istotne jest np.pH czy twardość.Od razu będziecie mieli dane które będą wam mówić coś o parametrach wody w akwarium.
Wielu z nas tak właśnie robi. Radzę jednak zwracać uwagę szczególnie na poziom NO3, może być mały szok. U mnie poziom azotanów oscyluje w granicach 30ppm.
Opublikowano

Grzesiek :) Ale kupno testów wody i tak akwarysty nie minie. Poza tym dam Ci tak dla przykładu. Na stronie łódzkich wodociągów widnieje informacja o pH między 7,1 a 7,4. Więc powiedz mi dlaczego u mnie w zbiorniku jest pH 8 - 8,2? Uprzedzę pytanie, nie dodaję chemii aby podnieść sztucznie pH, nie stosuję sody oczyszczonej, nie mam nic szczególnego w kubełku, mam tylko serpentynit jako wystrój.

Woda w dojrzałym zbiorniku to nie jest to samo co woda z kranu. :)

Opublikowano
Grzesiek Ale kupno testów wody i tak akwarysty nie minie. Poza tym dam Ci tak dla przykładu. Na stronie łódzkich wodociągów widnieje informacja o pH między 7,1 a 7,4. Więc powiedz mi dlaczego u mnie w zbiorniku jest pH 8 - 8,2? Uprzedzę pytanie, nie dodaję chemii aby podnieść sztucznie pH, nie stosuję sody oczyszczonej, nie mam nic szczególnego w kubełku, mam tylko serpentynit jako wystrój.

Przede wszystkim podejrzewam że stosujesz do analizy pH wody metodę kolorymetryczną(kombinuj z karteczki czy to do cholery jest powiedzmy jasno zielone czy też ciemniejszy odcień), uwierz mi metoda potencjometryczna czyli zastosowanie tzw.pH-metru daje dużo dokładniejszy wynik.Na podwyższenie pH mają tez wpływ procesy fotosyntezy,ale musiałbyś ostro zapuścić zbiornik:). Jeżeli masz dojście do kogoś posiadającego pH-metr z prawdziwego zdarzenia to sobie sprawdź wodę tym pomiarem.To samo tyczy się testów na azotyny czy azotany dają tylko wynik w przybliżeniu,metody spektrofotometryczne są sporo dokładniejsze.Te wyniki mojej wody które wam podałem są właśnie zrobione za pomocą pHmetu oraz spektrofotometru stąd taka dokładność.Na stronach wodociągowych na pewno masz badania wykonane tymi metodami.

-- dołączony post:

Ale jak pisałem nie wolno zwracać uwagi tyczące się azotynów czy azotanów bo to jest dla wody pitnej.

-- dołączony post:

Chodzi mi o dane na stronie wodociągów:D

Opublikowano
Zgadłeś, nie mam pH metru, ale przez to mogą wyjść takie rozbieżności? Nigdy tego nie stosowałem ani nie porównywałem. Zaciekawiło mnie to.

Rozbieżności mogą być spore w zależności od tego jakie masz "oko".Wiesz prawdziwy facet rozróżnia tylko dwa kolory czyli "może być" oraz ch..owy:D.Wiesz jestem chemikiem analitykiem i pracuję w laboratorium analizującym wodę stąd za darmo mam dostęp do takiego sprzętu,a analizy tanie nie są(mówię tu zwłaszcza o analizach azotanów i azotynów). Ja przed sobą mam właśnie papierki lakmusowe i uwierz mi odcień zieleni miedzy 7 a 8 pH to jest sprawa mocno dyskusyjna.Nie mówiąc że na pH ma wpływ temperatura wody. Dobry phmetr ma tez termometr który od razu mierzy jej temp.i uwzględnia przy obliczaniu pH.

-- dołączony post:

Wielu z nas tak właśnie robi. Radzę jednak zwracać uwagę szczególnie na poziom NO3, może być mały szok. U mnie poziom azotanów oscyluje w granicach 30ppm.

Ale ja właśnie wyraźnie napisałem żeby na to uwagi nie zwracać bo to się dotyczy wody pitnej.Przecież po to się czeka te kilka tygodni aby akwarium Ci dojrzało.W szoku to bym był gdyby po okresie dojrzewania poziom moich azotanów był na poziomie wody pitnej.Dla tych którzy mogą nie wiedzieć 1ppm=1mg/l.

Opublikowano
Oto dane dla kolegi po badaniu wody,zrobiłem jedną podmiana ok.10% po 2 tygodniach:

azotyny 0,0095 mg/l,azotany 24,66 mg/l,pH 7,91 ...

Skąd masz tak dokładne wyniki ? Dawałeś próbki wody do badania w jakimś laboratorium ?

Opublikowano
Skąd masz tak dokładne wyniki ? Dawałeś próbki wody do badania w jakimś laboratorium ?

Jak pisałem wcześniej,jestem laborantem chemikiem i pracuje w laboratorium.Stąd tak dokładne wyniki.

Opublikowano

Ale ja właśnie wyraźnie napisałem żeby na to uwagi nie zwracać bo to się dotyczy wody pitnej.Przecież po to się czeka te kilka tygodni aby akwarium Ci dojrzało.W szoku to bym był gdyby po okresie dojrzewania poziom moich azotanów był na poziomie wody pitnej.Dla tych którzy mogą nie wiedzieć 1ppm=1mg/l.

Dojrzewanie dojrzewaniem, ale wody kranowej/pitnej używa się również do podmian. I poziom w tej wodzie NO3~30ppm nie jest chyba bez znaczenia?