Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ta poświata punktowa diod jest widoczna tak jak na zdjeciu czy to tylko "efekt" aparatu?

Wyglada ciekawie :) Przód oświetlony, tył niedoświetlony dający efekt głębi.

Jeśli woda bd już klarowna wstaw raz jeszcze :) pozdrawiam

Opublikowano
  Shiroki napisał(a):
Oto zdjecie akwarium z jedna listwą Power ledow. W zwiazku z mgiełką po napełnieniu akwarium, widac dokładnie ktore ledy jak świeca. Widac tez barwę niebieska ledow.

Akwarium świeżo uruchomione i zalane bakteriami, wiec klarowność nie najlepsza.

hej co to za sklaly?

Opublikowano
  onestone napisał(a):
hej co to za sklaly?

Ta skala to meteora (nie meteor) zlepieniec wapienno, kwarcytowo, granitowy z Brazylii pod tą nazwą sprzedawany w składach z kamieniami ozdobnymi do ogrodów.

Opublikowano
  Kamil777 napisał(a):
Czy ta poświata punktowa diod jest widoczna tak jak na zdjeciu czy to tylko "efekt" aparatu?

Wyglada ciekawie :) Przód oświetlony, tył niedoświetlony dający efekt głębi.

Jeśli woda bd już klarowna wstaw raz jeszcze :) pozdrawiam

Ta poświata jest widoczna w realu tak jak na zdjęciu. Cyrkulacja u mnie biegnie wzdłuż szyb, z wylotu z filtra pęcherzyki powietrza wędrują sobie ppd ledami i tak ładnie tworzą sie wlasnie pasy swiatla.

W obecnie załączonym zdjęciu, doswietlam środek i tył ledami 80W na dwoch listwach. Jedna dluga na 140 zrobiona z pasków IP-68 super jasnych led rgb w osłonie silikonowych a z tylu krotka (60 cm - 12 modułów 4-pinowych rgb).

Teraz widac efekt końcowy, dający i swiatlo w akwa i wydobywający kolory ze skał (i z ryb). W ten sposob osiągnąłem zakładany efekt końcowy. Wieczorem jak zrobi sie ciemno, pokaze zdjecie, jak sie prezentuje akwarium wylacznie na taśmach i modułach rgb 5060 Samsunga. Tak dla ciekawości tych, co twierdza, ze akwarium nie da sie oświetlić tylko na ledach ;-)

post-14693-14695717195509_thumb.jpg

Opublikowano

Shiroki,skaly fajne,natomiast dla mnie efekt jaki uzyskales przez przeplatanie tych diod na przemian jest za bardzo choinkowy,nienaturalny,choc jest to tylko moja opinia i kwestia gustu.Tez sie biore za budowe lampy i mysle bardziej o takich diodach na belce alu.

Dioda LED 10W biała 12000K (do akwarium) (4154469864) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img02.allegroimg.pl/photos/400x300/41/54/46/98/4154469864@@AMEPARAM@@02@@AMEPARAM@@41/54/46/98@@AMEPARAM@@4154469864

Opublikowano

Znam te diody. Ale moze mi nie uwierzysz, ale ta dioda jest bardzo trudna do chłodzenia. Pomimo chłodzenia, bardzo sie grzeje. Wiekszosc jej mocy idzie w ciepło. Ja bym na Twoim miejscu przemyślał swoja decyzje. Moja listwa z 27 ledami po 1 W mocno sie grzeje. A daje swiatla wystarczajaco. Ale nie wiem czy nawet gdybys zrobił swoja chlodzoną wodą, to taka listwa nie zagotuje ci wody w akwarium.

Co do efektu choinki, masz rację, gdybym rybom potem robił dyskotekę, wyglądałaby to kiczowato. Tez by mi sie nie podobało. Ale ja chciałem uzyskac efekt przestrzeni i po prostu chce by akwarium w realnym świetle przyciągało i dodawało warunki odpowiadające głębokości ok. 3-5 metrow, czyli nie zagleboko.

I widze po mojej żonie, ze efekt zamierzony osiagnalem. Była na mnie wściekła za bałagan, krytycznie wypowiadała sie na temat pomysłu z akwarium, a teraz siadła sobie i dokładnie przyglądała sie zbiornikowi i zaczyna mnie wypytywac o ryby. To samo koledzy. Ja snorkuje, wiec pływa,, po rączej płytkich wodach i zapewniam Cie, ze czasami pod wodą wszystko wyglada bajkowo, a czasami jest szaro - światło potrafi nagle zminic wszystko. Jedna chwila. Inny efekt. Zmiana pory dnia, cień z chmury i wszystko inaczej wyglada. Chciałem tego samego w swoim akwa. Rano - moge mieć inne swiatlo. W południe inne, a pod wieczór jeszcze inne. A wieczorem jeszcze inne. I wiem, ze nie jestem w tym tu, osamotniony. Inna sprawa to ryby. Sporo z nich gaśnie w akwa, bo swiatlo jest za ostre lub ma złe widmo. Wiele samiczkę wcale nie jest brzydko umaszczonych, ale sa w złym widmie swiatla. W Afryce jak sie tam jest, niesamowite jest wlasnie to, ze tam słońce szybko staje pionowo nad człowiekiem i nagle świat sie robi kontrastowy. Wieczorem szybko zapadają ciemności. Ale pomiedzy południem a zachodem słońca jest cała gama klimatów. Pod woda rowniez. Wiekszosc z Malawistów tworząc akwaria zwraca uwage na kamulce i to, ze na poziomie 60 metrow jest mroczno. Ale mnie fascynuje teren na granicy litoralu, gdzie słońce sie przebija refleksami pieknie wybarwiajac ryby. Obejrzałem sporo materiałów w sieci i jeden obraz zapadł mi głęboko w pamięć. I ten obraz bede miał za chwile w swoim Akwa. Nie bedzie on dokładnym odwzorowaniem 1:1, ale bedzie dawał piekną oprawę do obserwacji moich rybek. A alwarium w moim przekonaniu ma dawac frajdę najpierw rybom potem nam. Dlatego ja wybrałem taka opcje.

Opublikowano
  onestone napisał(a):
Shiroki,skaly fajne,natomiast dla mnie efekt jaki uzyskales przez przeplatanie tych diod na przemian jest za bardzo choinkowy,nienaturalny,choc jest to tylko moja opinia i kwestia gustu.Tez sie biore za budowe lampy i mysle bardziej o takich diodach na belce alu.

Dioda LED 10W biała 12000K (do akwarium) (4154469864) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

http://forum.klub-malawi.pl/showpost.php?p=281450&postcount=6

Opublikowano
  Sir_Yaro napisał(a):

Yaro. Moje sie grzeją ale w rękę moge je wziąć :) sa zabezpieczone, piekinie oddają ciepło, zabezpieczone sa przed wilgocia. Nie ma ich wiecej niz trzeba na te listwe. Ale to 1-dno watowki. Ale kilka 10 W to jakas temperatura powyżej 100 C na radiatorze jak nie wiecej, wiec tylko do trzymania wysoko ponad akwarium.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam czy ktoś z was miał do czynienia z tego typu oświetleniem.Akwarium 240 l.

Oświetlenie LED Malawi 2x100 cm NOWOŚĆ DIODA 5730 (5029335231) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img13.allegroimg.pl/photos/400x300/50/29/33/52/5029335231@@AMEPARAM@@13@@AMEPARAM@@50/29/33/52@@AMEPARAM@@5029335231