Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ta poświata punktowa diod jest widoczna tak jak na zdjeciu czy to tylko "efekt" aparatu?

Wyglada ciekawie :) Przód oświetlony, tył niedoświetlony dający efekt głębi.

Jeśli woda bd już klarowna wstaw raz jeszcze :) pozdrawiam

Opublikowano
Oto zdjecie akwarium z jedna listwą Power ledow. W zwiazku z mgiełką po napełnieniu akwarium, widac dokładnie ktore ledy jak świeca. Widac tez barwę niebieska ledow.

Akwarium świeżo uruchomione i zalane bakteriami, wiec klarowność nie najlepsza.

hej co to za sklaly?

Opublikowano
hej co to za sklaly?

Ta skala to meteora (nie meteor) zlepieniec wapienno, kwarcytowo, granitowy z Brazylii pod tą nazwą sprzedawany w składach z kamieniami ozdobnymi do ogrodów.

Opublikowano
Czy ta poświata punktowa diod jest widoczna tak jak na zdjeciu czy to tylko "efekt" aparatu?

Wyglada ciekawie :) Przód oświetlony, tył niedoświetlony dający efekt głębi.

Jeśli woda bd już klarowna wstaw raz jeszcze :) pozdrawiam

Ta poświata jest widoczna w realu tak jak na zdjęciu. Cyrkulacja u mnie biegnie wzdłuż szyb, z wylotu z filtra pęcherzyki powietrza wędrują sobie ppd ledami i tak ładnie tworzą sie wlasnie pasy swiatla.

W obecnie załączonym zdjęciu, doswietlam środek i tył ledami 80W na dwoch listwach. Jedna dluga na 140 zrobiona z pasków IP-68 super jasnych led rgb w osłonie silikonowych a z tylu krotka (60 cm - 12 modułów 4-pinowych rgb).

Teraz widac efekt końcowy, dający i swiatlo w akwa i wydobywający kolory ze skał (i z ryb). W ten sposob osiągnąłem zakładany efekt końcowy. Wieczorem jak zrobi sie ciemno, pokaze zdjecie, jak sie prezentuje akwarium wylacznie na taśmach i modułach rgb 5060 Samsunga. Tak dla ciekawości tych, co twierdza, ze akwarium nie da sie oświetlić tylko na ledach ;-)

post-14693-14695717195509_thumb.jpg

Opublikowano

Shiroki,skaly fajne,natomiast dla mnie efekt jaki uzyskales przez przeplatanie tych diod na przemian jest za bardzo choinkowy,nienaturalny,choc jest to tylko moja opinia i kwestia gustu.Tez sie biore za budowe lampy i mysle bardziej o takich diodach na belce alu.

Dioda LED 10W biała 12000K (do akwarium) (4154469864) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img02.allegroimg.pl/photos/400x300/41/54/46/98/4154469864@@AMEPARAM@@02@@AMEPARAM@@41/54/46/98@@AMEPARAM@@4154469864

Opublikowano

Znam te diody. Ale moze mi nie uwierzysz, ale ta dioda jest bardzo trudna do chłodzenia. Pomimo chłodzenia, bardzo sie grzeje. Wiekszosc jej mocy idzie w ciepło. Ja bym na Twoim miejscu przemyślał swoja decyzje. Moja listwa z 27 ledami po 1 W mocno sie grzeje. A daje swiatla wystarczajaco. Ale nie wiem czy nawet gdybys zrobił swoja chlodzoną wodą, to taka listwa nie zagotuje ci wody w akwarium.

Co do efektu choinki, masz rację, gdybym rybom potem robił dyskotekę, wyglądałaby to kiczowato. Tez by mi sie nie podobało. Ale ja chciałem uzyskac efekt przestrzeni i po prostu chce by akwarium w realnym świetle przyciągało i dodawało warunki odpowiadające głębokości ok. 3-5 metrow, czyli nie zagleboko.

I widze po mojej żonie, ze efekt zamierzony osiagnalem. Była na mnie wściekła za bałagan, krytycznie wypowiadała sie na temat pomysłu z akwarium, a teraz siadła sobie i dokładnie przyglądała sie zbiornikowi i zaczyna mnie wypytywac o ryby. To samo koledzy. Ja snorkuje, wiec pływa,, po rączej płytkich wodach i zapewniam Cie, ze czasami pod wodą wszystko wyglada bajkowo, a czasami jest szaro - światło potrafi nagle zminic wszystko. Jedna chwila. Inny efekt. Zmiana pory dnia, cień z chmury i wszystko inaczej wyglada. Chciałem tego samego w swoim akwa. Rano - moge mieć inne swiatlo. W południe inne, a pod wieczór jeszcze inne. A wieczorem jeszcze inne. I wiem, ze nie jestem w tym tu, osamotniony. Inna sprawa to ryby. Sporo z nich gaśnie w akwa, bo swiatlo jest za ostre lub ma złe widmo. Wiele samiczkę wcale nie jest brzydko umaszczonych, ale sa w złym widmie swiatla. W Afryce jak sie tam jest, niesamowite jest wlasnie to, ze tam słońce szybko staje pionowo nad człowiekiem i nagle świat sie robi kontrastowy. Wieczorem szybko zapadają ciemności. Ale pomiedzy południem a zachodem słońca jest cała gama klimatów. Pod woda rowniez. Wiekszosc z Malawistów tworząc akwaria zwraca uwage na kamulce i to, ze na poziomie 60 metrow jest mroczno. Ale mnie fascynuje teren na granicy litoralu, gdzie słońce sie przebija refleksami pieknie wybarwiajac ryby. Obejrzałem sporo materiałów w sieci i jeden obraz zapadł mi głęboko w pamięć. I ten obraz bede miał za chwile w swoim Akwa. Nie bedzie on dokładnym odwzorowaniem 1:1, ale bedzie dawał piekną oprawę do obserwacji moich rybek. A alwarium w moim przekonaniu ma dawac frajdę najpierw rybom potem nam. Dlatego ja wybrałem taka opcje.

Opublikowano
Shiroki,skaly fajne,natomiast dla mnie efekt jaki uzyskales przez przeplatanie tych diod na przemian jest za bardzo choinkowy,nienaturalny,choc jest to tylko moja opinia i kwestia gustu.Tez sie biore za budowe lampy i mysle bardziej o takich diodach na belce alu.

Dioda LED 10W biała 12000K (do akwarium) (4154469864) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

http://forum.klub-malawi.pl/showpost.php?p=281450&postcount=6

Opublikowano

Yaro. Moje sie grzeją ale w rękę moge je wziąć :) sa zabezpieczone, piekinie oddają ciepło, zabezpieczone sa przed wilgocia. Nie ma ich wiecej niz trzeba na te listwe. Ale to 1-dno watowki. Ale kilka 10 W to jakas temperatura powyżej 100 C na radiatorze jak nie wiecej, wiec tylko do trzymania wysoko ponad akwarium.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam czy ktoś z was miał do czynienia z tego typu oświetleniem.Akwarium 240 l.

Oświetlenie LED Malawi 2x100 cm NOWOŚĆ DIODA 5730 (5029335231) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img13.allegroimg.pl/photos/400x300/50/29/33/52/5029335231@@AMEPARAM@@13@@AMEPARAM@@50/29/33/52@@AMEPARAM@@5029335231

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Napięcie jak u S.  Kinga. Dobrze, że wszystko się poprostowało.
    • Witam malawijskie towarzystwo! Minęły już 3 miesiące od mojego ostatniego wpisu. Od tamtej pory mocno ruszyły glony, ryby podrosły a akwarium w końcu żyje pełnią życia. Oczywiście znalazła się też masa problemów - od nich właśnie chciałbym zacząć dzisiejszą aktualizację. Podczas codziennego obserwowania ryb grupy mbuna z jeziora malawi zawsze najbardziej robiła na mnie wrażenie ich ruchliwość, która w połączeniu z niebanalnymi kolorami pyszczaków dawała oczom prawdziwy spektakl skrawka pięknego biotopu w moim własnym salonie. Pierwszy problem pojawił się wtedy, gdy ryby przez przeszło miesiąc czasu żyły w ciszy pod kamieniami. Było to o tyle kłopotliwe, że ani ja nie mogłem się cieszyć widokiem ryb, ani ryby nie mogły cieszyć się odpowiednio szybkim wzrostem. Ich płochliwość spowodowała zmniejszenie apetytu a co za tym idzie spowolnił także ich przyrost masy. Przyczynę problemu wykryłem dość szybko. Jak tylko wykluczyłem możliwość zbyt słabych parametrów wody odkryłem, iż mój kot notorycznie wrzucał zakrywkę od pokrywy akwarium do jego środka. Duża częstotliwość takiego działania spowodowała strach do pływania w toni u ryb. Jak tylko połączyłem kropki zabezpieczyłem zakrywkę tak, aby kot już nie mógł wrzucić jej do akwarium. Same ryby zacząłem na nowo przyzwyczajać do człowieka stosując głodówkę (oczywiście w granicach rozsądku - zamiast 3 razy dziennie dostawały raz). Gdy ryby zaczęły wychodzić zza kamieni przy karmieniu z powodu większej chęci do jedzenia szybko zaczęły z powrotem przyzwyczajać się do człowieka. Największy problem nastąpił około miesiąc temu: Otóż nie myśląc za dużo przy montowaniu oświetlenia opartego na modułach led postawiłem na przyklejenie go akrylem do pokrywy akwarium… Jak można się domyślić akryl w środowisku olbrzymiej wilgotności nie miał prawa wyschnąć, co poskutkowało odpadnięciem całej listwy z oświetleniem prosto do środka akwarium. O zaistniałej sytuacji dowiedziałem się dopiero po powrocie z pracy, kiedy to woda była już na tyle mętna od akrylu, że bałem się o zdrowie ryb. Od razu zabrałem się za podłączenie węży do akwarium, jeden pompował wodę przez balkon a drugi nalewał świeżej z kranu. Po godzinie okazało się, że wąż odprowadzający wodę z akwarium nie wyrabiał nad tym dolewającym i w salonie miałem wody po kostki. Szczęście w nieszczęściu, że żadna ryba nie ucierpiała. Nie mniej jednak wyciek wody spowodował zwarcie w zasilaczu od oświetlenia, który przez to, że leżał na podłodze za akwarium został zalany wodą. Po ogarnięciu sytuacji i ponownym zamontowaniu oświetlenia tym razem na śrubach, sytuacja się ustatkowała. Nie będę ukrywał, że spodziewałem się zdziesiątkowania populacji mojego akwarium, co na szczęście nie miało miejsca i ani jedna ryba nie przypłaciła mojego błędu życiem. Od tamtej pory wszystko śmiga jak należy więc mogę teraz napisać coś o samych rybach. Zacznę od gatunku Metriaclima Fainzilberi Makonde - ryba która tak jak wcześniej pisałem jest najbardziej związana ze środowiskiem skalnym przez co nie jest stałym bywalcem toni wodnej. Omawiany gatunek prawdopodobnie trafił mi się w statystyce 9+6 - o ile nie mylę się, iż samice mogą być tylko OB. Mooże jeszcze coś wyjdzie w ciapki ale szczerze wątpię. Z aż 9 samców tylko dwa dają się we znaki reszcie obsady. Dzieli ich +- 1cm wielkości. Większy osobnik zajmuje grotę po środku akwarium i nie narusza zbytnio cielesności innych ryb. Mniejszy samiec okupujący grotę w prawej części akwarium dużo bardziej natarczywie pokazuje swoją dominację na tym obszarze akwarium, ale nie robi przy tym większej krzywdy innym rybom. Nieustannie odgania nieproszonych gości ze swojego terytorium, ograniczając się przy tym jedynie do krótkiej pogoni. Z obserwacji tej dwójki nadal ciężko mi dojść do tego, który z nich jest rzeczywistym liderem u tego gatunku. Wielkość oraz okupowana przestrzeń skłania mnie ku stwierdzeniu iż to większy samiec wiedzie prym. Z drugiej jednak strony mniejszy osobnik wykazuje większą agresję wobec innych ryb i wcale nie schodzi z drogi temu pierwszemu. Myślę, że moje wątpliwości rozwieje zaobserwowanie wyczekiwanego przeze mnie ich spotkania na neutralnym gruncie, które podpowie mi kto tu jest maczo. Drugi gatunek to Metriaclima Msobo Magunga - gatunek widoczny non stop, uwielbiający pływanie w toni. Tutaj nie mam za dużo do powiedzenia. Wszystkie ryby tego gatunku to nadal żółtki nijak odróżniające się od siebie nawzajem. Jedyne co wiem to to, że dwa osobniki powoli nabierają „brudnej żółci” co świadczyć może o ich powolnym wybarwianiu się ku niebiesko-czarnym kolorom dorosłych samców. Trzeci i ostatni już gatunek w moim akwarium to Metriaclima Kingsizei Lupingu - ryba widoczna najczęściej ze wszystkich, bojąca się człowieka najmniej. Wiecznie zainteresowana wszystkim spoza i w akwarium, pierwsza do jedzenia i pogodnie nastawiona. Tutaj o jakimkolwiek samcu nie mam pojęcia, każda ryba wygląda identycznie a odróżnia ich jedynie wielkość. Nie mogę się doczekać momentu, kiedy jakiś samiec wybarwi się na kolory dominanta. Przy istniejącej sytuacji zbiornika i takim a nie innym usposobieniu gatunków póki co w akwarium jest zdecydowanie za żółto. Przełom w tej sprawie będzie dopiero w nowym, większym baniaku po dodaniu czwartego gatunku, kiedy to bilans ryb o tym kolorze troche zmniejszy się w stosunku do całości obsady. Tutaj jeśli jeszcze ktoś to czyta prosiłbym o sugestie jaki gatunek mógłbym dodać. Chciałbym utrzymać akwarium w klimacie ryb z rodzaju Metriaclima. Nowy baniak będzie miał 700l także możecie pisać swoje propozycje co by do niego pasowało, uwzględniając oczywiście dopasowanie do obecnej obsady. Póki co na celowniku mam Metriaclima hajomaylandii. Tak akwarium prezentuje się na dzień dzisiejszy: IMG_8375.mov   Na koniec wrzucam filmik z wczorajszego wieczornego karmienia i życzę wszystkiego dobrego, pozdro! IMG_8269.mov  
    • No  i sprawa wyjaśniona w tym konkretnym przypadku. Ja cały czas stosuje coś takiego jak w linku .  Ma zwolenników i  sceptyków. Osobiście polecam. https://www.ustm.pl/produkt/wkłady-sedymentacyjno-weglowe-sto/
    • Odpisali mi z zoolka. Oto co napisali: W przypadku preparatów firmy ZOOLEK wskazujemy termin do którego produkt zachowuje swoje właściwości. Nie podajemy terminu przydatności po otwarciu. Jeśli chodzi konkretnie o preparat Antychlor, to spokojnie zachowuje on swoje działanie nawet po przekroczeniu terminu. OK to gitara. Mogę spokojnie używać ten antychlor. Nie musze się przejmować jakąkolwiek datą ważności.
    • Przeczytałem ten artykuł co podałeś, wynika z niego że mam ten nowy prefiltr bo mam 2 kosze zamiast jednego wielkiego.
    • Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale kiedyś był problem z obiegiem wody w JBL. Firma zmieniała konstrukcję górnego koszyka. Może to właśnie Twój problem? https://www.akwarystyczny24.pl/artykul/nowy-prefiltr-w-filtrach-jbl-cristal-profi-greenline-ii-158
    • Napisałem wczoraj do zoolka. Może dzisiaj odpiszą.
    • Data  na opakowaniu antychloru to data ważności produktu w zamkniętym i oryginalnym opakowaniu ( w odpowiednich warunkach) .  Masz racje poddając wątpliwości. Po otwarciu substancje aktywne mogą się  pomału ulatniać i degradować. napisz do producenta to udzieli wyjaśnień .
    • Chyba napisze do zoolka bo czuje że nic się tutaj nie dowiem... 
    • Nie zadawaj mi takich pytań bo ja na przykładzie testów kropelkowych miałem na myśli ważność antychlorów na np. pół roku albo więcej. Przykładowo bo chce się tego dowiedzieć. Nic nie pisałem o 48h bo to bzdura. Moje pytanie kieruje do kogoś kto zna się na chemii i czy może mi powiedzieć ile czasu ważności mają antychlory po pierwszym użyciu?  Do kogoś kto się naprawde na tym zna.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.