Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Co do startu baniaka to ceramika która jest w 2260 jest przełożona z rocznego akwarium a jest tego z 6l i tak sobie myślałem że to wystarczy
To powinno wystarczyć ale musisz dać jakąś pożywkę aby zobaczyć czy bakterie osiedlone w ceramice, poradzą sobie z amoniakiem i azotynami.
Opublikowano

Witam ponownie zrobiłem testy w zbiorniku 60l który stoi już 3 lata ostatnia podmiana była 2 miesiące temu jest tam filtr ehime classic 2213 i wychodzi na to że większość testów jest przeterminowanych (kupione 2 lata temu)

gh - nie pokazuje

kh -7

nh4 - brak skali

no2 - 0,025

no3 - 120

tak czy inaczej wziąłem odlałem 10l wody dolałem do mojego i zobaczymy

Jakie testy są niezbędne i jakiej firmy najlepiej kupić, czy wystarczy no2, no3, nh4, kh,ph i gh czy coś jeszcze a może coś niepotrzebne

-- dołączony post:

co do pożywki to tego samego jak zalałem baniak kupiłem bojownika który po 3 dniach padł i zostawiłem go tak na tydzień póki nie kupiłem mieczyka ale nie wiem teraz czy to był dobry pomysł

a jeszcze czy warto kupować uzupełniacze do testów JBL i czy w uzupełniaczach jest tez skala (kolorowy papierek do porównania) bo nie wiem czy przez dwa lata nie wyblakły te kolory

Opublikowano
Jakie testy są niezbędne i jakiej firmy najlepiej kupić, czy wystarczy no2, no3, nh4, kh,ph i gh czy coś jeszcze a może coś niepotrzebn

Te testy wystarczą. Kropelkowe JBL będą najlepszym wyborem, korzystam z nich sam. Jeśli miałeś kropelkowe testy JBL to w zupełnści wystarczą same uzupełnienia do nich. Są tańsze od całych zestawów bo nie płacisz drugi raz za próbówki, wzorniki, strzykawki itp.

co do pożywki to jak zalałem kupiłem bojownika który po 3 dniach padł i zostawiłem go tak na tydzień póki nie kupiłem mieczyka ale nie wiem teraz czy to był dobry pomysł

To akurat nie fajnie. Szanujmy wszystkie ryby, nie startujmy malawi na innych rybach przeznaczając je na stracenie.

Opublikowano

Witam ponownie nowe testy dotarły i oto wyniki wody pierwsze to akwarium drugie woda kranowa

gh - 6 / 5

kh - 8 / 5

ph (od 3 do 10) - 8 / 8

nh4 - 0 / 0

no2 - 0,025 / 0

no3 - 10 / 0

temperatura 26st

kurde sam już nie wiem czy już czas na rybki (mieczyk czyje się dobrze)

Opublikowano

chyba dojrzewanie ruszyło mocno z kopyta oto parametry z 3 ostatnich dni

19.03/ 20.03 / 21.03

nh4- 0/ 0 / 0

no2- 0,05/ <1 / <1

no3- <10 / <20 / <60

mieczyk odłowiony bo szkoda by się męczył

Opublikowano

To teraz czekaj na spadek NO2 do zera. U mnie trwało to długo, bo prawie 2 tygodnie, na dodatek wspierane Prodibio Biodigest i płukaniem bioceramiki z drugiego akwarium.

Zastanów się odrazu jak zaradzisz wysokiemu NO3. Na początku pisałeś, że w kranie stężenie NO3 wynosi 20 mg/l. Teraz w jednym z postów napisałeś, że 0mg/l. Skąd te różnice? Albo któryś z testów jest źle wykonany, albo masz skoki tego parametru w kranówce.

Od siebie polecam na wysokie NO3 hydroponikę(która powinna przynajmniej stabilizować NO3) oraz doraźne działanie ZOOLEK Filtrax NO3 (250g). U mnie NO3 w akwarium 300l z poziomu 100 mg/l w ciągu 2 dni zbił do 5-10 mg/l.

Bez filtraxu, przy wodzie kranowej NO3 20 mg/l nie zbijesz NO3. Musiałbyś podmienić bardzo dużo wody, a i tak dalej odbiegałyby od optymalnych dla pyszczaków. Jeśli masz w kranie NO3 0-5 mg/l to jeszcze będzie to wykonalne podmiankami.

@konradmk

Nie wiem czy doczytałeś, ale z tego co ja rozumiem NO2 utrzymuje się na poziomie ok. 1mg /l. Po co wpuszczać tam rybki startowe, skoro cyklu już ruszył? Chyba tylko dla frajdy z patrzenia jak się podtruwają, o ile kogoś to rajcuje.

Opublikowano

Nie wiadomo czy cykl całkiem ruszył. NO2 jeszcze wykrywalne. A czym mają się podtruwać? Odchody startowych rybek przydałyby się dla pożywki. Zbiją no2 do 0 i podniosą no3. Przyspieszy to cykl a parametry nie przy-trują rybek bo NH4 - 0

Opublikowano

Ryby startowe jak sama nazwa wskazuje mają na celu wystartowanie cyklu. Skoro NO2 jest bliskie 1 mg/l, a NH3/4 niewykrywalne to oznacza jednoznacznie, że cykl ruszył.

Bakterie przerobiły NH3/4 na NO2, teraz mnożą się i przerabiają NO2 na NO3. Widać to wyraźnie po wzrastającym poziomie NO3.

Dołożenie teraz ryb, spowoduje ich podtruwanie się, bo poziom NO2 w okolicy 1mg/l staje się dla ryb zabójczy. Dodatkowo jeszcze więcej pożywki wybije NO3 do trudnego do zbicia poziomu, co odłoży zarybienie o kolejne dni, a może nawet tygodnie.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• No właśnie nie, do pierwszej komory filtracyjnej (nie licząc zrzutu), planuję włożyć gąbki 10, 20 i 30ppi.  Zdziwiłem się, że tak mówił. Tak samo jak to, że w panelu doklejanym do akwarium też się nie sprawdzają, a znam kilka osób które tak mają.
    • Na filmie Przemek mówi że gąbki w sumpie się nie sprawdzają, też tak uważacie? Jeżeli tak to dlaczego?
    • Ja też nie dopatrzyłem - policzyłem te szczeliny jako dwucentymetrowe. Spokojnie, cokolwiek zrobisz, będzie dobrze.
    • Teraz się dopatrzyłem, że tam jest 4,2cm ale z przegrodami. Więc jeśli przegrody są 6mm to wychodzi 3 cm pomiędzy nimi. Mój błąd.
    • Mam w sumpie 3 pompy. Głowna - obiegowa Jebao 10000 l/h, pracuje na 1/3 mocy, ponadto 2 małe - jedna porusza kształtkami K1 mikro, druga pompuje wodę z sumpa do żłobka - takie pudełko z 12 l nad sumpem , do którego trafia odłowiony narybek. Jest cisza, znacznie ciszej, niż pracuje wiatrak w komputerze. Kształtki też miały hałasować, ale jakoś nie chcą 😉.
    • Uważam, że masz bardzo sensownie zaprojektowanego sumpa. Nie potrzeba dodatkowej przegrody przed pierwszą komorą, bo tam nic nie będzie, tylko rura spustowa. U mnie szczeliny między przegrodami zrobione są na 18 mm (bo tak pewnie łatwiej było kleić, włożyli płytę wiórową jako dystans) i to całkowicie wystarcza. W Twoim projekcie, pole przekroju takiej szczeliny ma 96,8 cm^2. To odpowiada rurze o średnicy ponad 11 cm. Rura spustowa jest dużo cieńsza, więc ro, co spłynie z akwarium na pewno przejdzie przez te szczeliny. Kaskadowe ułożenie przegród w sumpie jest jak najbardziej OK. Woda spadając będzie się lepiej napowietrzać. Ja tak nie mam, ale gdybym teraz projektował sumpa, to tak bym zrobił.  W projekcie to pominięto, ale warto pamiętać o podpórkach do kratek rastrowych. Media nie powinny leżeć na dnie komór, powinna być pod nimi wolna przestrzeń, żeby woda swobodnie obmywała wszystko, co jest w komorze. Sporo sensownych informacji o budowie sumpa znajdziesz tutaj:  
    • Witajcie, wiem że podobnych tematów było wiele, ale w sumie w żadnym nie znalazłem odpowiedzi. Będę stawiał nowy baniaczek i na 80% jestem zdecydowany na sumpa. Biorę jeszcze pod uwagę kaseciaka, bo znam ten sposób filtracji doskonale, ale skoro nie mogę wcisnąć większego zbiornika, to może „schowam” trochę wody pod spód 😉 do tego nigdy jeszcze sumpa nie miałem i ciekaw jestem czy faktycznie jest taki super ja piszą na fb. Akwarium 200x75x70h i to jest naprawdę maks jakie mi wejdzie.  Planuje sumpa 120x50x40h. Dostałem od kolegi projekt, który działa w jego troszeczkę mniejszym akwarium bo 200x70x70, zdjęcia poniżej: I taka ilość komór mi odpowiada, ale zastanawiają mnie przerwy między „spiętrzeniami” czy nie powinny być również 3cm ? I czy między pierwszą, a drugą też nie powinno być podwójnej szyby, co by to zmieniło na plus lub na minus? Drugie zagadnienie, to przeczytałem w tematach o sumpach, że wszystkie wysokie przegrody powinny być jednakowe, te niskie również. Czy to ma jakieś znaczenie? Jeśli dobrze myślę, to podczas normalnej pracy byłoby mniej wody w sumpie, ale z kolei trochę mniej mediów. Otwór w sumpie u mnie będzie zbędny, bo nie mam możliwości doprowadzenia kanalizacji w miejsce gdzie stoi akwarium. Czy ktoś bardziej doświadczony mogły się wypowiedzieć w temacie?
    • Fossorochromis rostratus  Mdoka Exochochromis anagenys  Dimidochromis strigatus  Copadichromis borleyi  Labidochromis careuleus Melanochromis kaskazini/parallelus  To jest 7... Ósmy w zależności od dostępności, cen, lub urody konkretnych egzemplarzy to będzie crabro lub protomelas mbenji thick lips. Mam nadzieję, że taka obsada zapewni mi wystarczającą różnorodność kolorów, kształtów i przede wszystkim zachowania. Jak wszystko pójdzie terminowo to ryby w marcu 🙂 
    • W żadnym wypadku Twoich wpisów tak nie odbieram, wręcz przeciwnie, są dla mnie cennymi wskazówkami. Generalnie jak zamawiasz akwarium o długości 2 metrów lub więcej, każdy Cię pyta i zarazem namawia na montaż sumpa. Odnoszę wrażenie, że miażdżąca większość osób posiadająca takie duże zbiorniki, ma jednocześnie sumpa. Dlatego ja, mimo, że na początku nie brałem tego pod uwagę, bo mam dwa wydajne i co ważne bardzo ciche kubełki, zacząłem na poważnie rozważać inwestycję w sumpa, który jak wspomniałeś uchodzi za bezsprzecznie  najwydajniejszą formę filtracji.  Jednak jak zacząłem głębiej analizować, jakie realne nowe korzyści ma przynieść mi ta inwestycja, zacząłem nabierać wątpliwości, czy takowe rzeczywiście będą, tzn. czy faktycznie będę w pełni lub przynajmniej w jakimś stopniu wykorzystywać ten olbrzymi potencjał mediów biologicznych sumpa, skoro już dzisiaj moje dwa kubły bez problemu redukują  NH3 i NO2 do 0. No ale z drugiej strony, litraż wzrośnie niemal o 80%, ryb też pewnie będzie trochę więcej, więc jakaś niepewność jest. Po pierwsze odnośnie buforu mojej obecnej filtracji biologicznej, a po drugie odnośnie klarowności wody, bo jednak do sumpa można załadować całe mnóstwo gąbęk o różnej gęstości, plus włókninę, którą łatwo i często można wymieniać. No ale jest alternatywa w postaci filtra kasetowego, który mógłby wspomóc jeden z kubełków, jako dużo tańsze, prostsze i bezpieczniejsze rozwiązanie od sumpa, a jeśli chodzi o estetykę, stanowiące podobne wyzwanie. Do tego czytałem i miałem okazję słyszeć w realu, że sumpy mogą dość mocno hałasować, choć zakładam, że to akurat wina montażu, dopasowania części czy poziomów wody w sumpie.   Jeśli chodzi o podmianę wody, niestety tutaj nie mam nowych możliwości, bo wymianie akwarium nie towarzyszy remont domu  Ale ja od lat wlewam wodę prosto z kranu, która ma idealne parametry dla Malawi, dlatego ta czynność nie jest dla mnie specjalnie uciążliwa. Na razie zamawiam i dogaduję detale dotyczące szafki ze stelażem. Za tydzień lub dwa, pewnie będę potwierdzał zamówienie akwarium, więc jeszcze kilka dni na rozmyślania mam... 😉 
    • Na jakie konkretnie gatunki się zdecydowałeś?
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.