Jump to content

Start baniaka 450l

skresz

Recommended Posts

Witam z racji tego że moje akwarium właśnie dojrzewa a jestem niecierpliwy i zaniepokoiły mnie trochę głosy o słabej filtracji wynikającej z zamontowania 2 filtrów kubełkowych, bo tak właśnie mam to chciałęm zadać kilka pytań odnośnie parametrów wody.

Mój sprzęt to:

akwarium 450l (150x60wX50)

Dwie świetlówki 2x36W ( SYLVANIA , GLO) + listwa led RGB 150d 36W

Napowietrzacz APS-300

Tło z pianki pomalowane CR65

Piasek kwarcowy z Castoramy 50Kg

Kamień łupek 50Kg

Filtr biologiczny eheim 2260(kawałek rzadkiej gąbki na wejściu + ceramika - bio-kulkami - ceramika)

Filtr mechaniczny eheim 2224 (sitko na wlocie + po jednej gąbce na koszyczek)

Pompa curkulacyjna JVP-102B

Akwarium dojrzewa od 1 marca a parametry mierzyłem dziś po raz pierwszy testami JBL kropelkowymi i:

PH -8

KH -6

No2 - 0,05

No3 - 20

Fe - ponad 1,5 brakło skali a nie mam wody destylowanej

Po4 - 0,5

wychodzi mi że CO2 jest 2

oraz jak zrobiłem test PH (6-8 ) to dziwnie wyszło 6,8

test Gh nie wychodzi (cały czas jest czerwony a wlałem 30 kropli i się poddałem)

Wszystkie testy robiłem dwukrotnie wcześniej sprawdzałem testami

JBL TEST 6in1 pH gH kH NO2 NO3 CL2 ale wynieki delikatnie mówiąc były różne

z racji tego że jestem niecierpliwy to oczywiste pytanie czy już mogę dawać rybki a dodam że od tygodnia pływa sobie jeden mieczyk

może i tak być że są dziwne ale mam kranówki i chyba nie jest dobrze

KH - 4

PH - 7,5

NO2 - 0,025

NO3 - 20

Fe - brak skali

Co2- 4

Po4 - 0

Ph - od 6 do 8 - 7,6

test paskowy pierwsza pozycja kranówka druga akwarium

NO3 - 0 / 0

NO2 - 0 / 0

GH - >7 / >7

KH - 3 / 3

PH - 7,2 / 7,6

Kranówa jest nie najlepsza, NO3 20 to w normie wody pitnej ale jak na akwa trochę dużo biorąc pod uwagę że, ryby swoje dołożą.

Paskowe sobie odpuść, podobnie jak w zabawy w pomiary Fe i CO2, malawi to nie holender.

Zmierz ponownie jutro w dzień, z tych pomiarów wynika że cykl dopiero staruje. Co dodawałeś do wody w akwa ?

Właśnie trochę się obawiam tej wody kranowej

Zaraz po starcie jakiś uzdatniacz ale nie pamiętam nazwy i dwa dni temu sól akwarystyczną 150gram.

Czyli powtórzyć wszystko prócz Fe ,Co2 co może być przyczyną że GH z kropelkowego nie wychodzi robiłem z dwóch różnych butelek. Jeszce jakieś dodatkowe testy są potrzebne??

Przydałby ci się jeszcze test na NH3/4. Sam uzdatniacz to za mało aby wystartować akwarium. Zajrzyj do FAQ i poszukaj na forum informacji o "Cyklu Azotowym".

Co do GH to nie mam pojęcia dlaczego nie możesz zmierzyć, może test jest walnięty?

Przydałby ci się jeszcze test na NH3/4. Sam uzdatniacz to za mało aby wystartować akwarium. Zajrzyj do FAQ i poszukaj na forum informacji o "Cyklu Azotowym".

Co do GH to nie mam pojęcia dlaczego nie możesz zmierzyć, może test jest walnięty?

Co do startu baniaka to ceramika która jest w 2260 jest przełożona z rocznego akwarium a jest tego z 6l i tak sobie myślałem że to wystarczy

Test test na NH3 mam ale tez głupoty wychodzą zobaczę dzisiaj

a jeszcze od wtorku jest małe zmętnienie wody oraz białe pierwotniaki na szybie i tle napowietrzanie dałem na max i cyrkulator tez chodzi 24h