Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
a o jakim ryzyku tu jest mowa?

Pisząc o ryzyku łączenia w obsadzie z Aulonocara naturalnymi peryftonożernych ryb z grupy Mbuna mam na myśli 2 sprawy.

Aulonocara naturalne są delikatniejsze od sztucznych tworów gdyż te drugie najprawdopodobniej mają w sobie domieszkę ryb Mbuna ( nie jest to pewne ale bardzo prawdopodobne ). Aulonki mogą być zaszczute nie wybarwiać się i żyć sobie jakoś walizkach cały czas czujne i gotowe do ucieczki przed zębami mbuniaków. Zanim urosną zdążą zmarnieć.

Drugie ryzyko to dieta. Peryfitonożercy tacy jak saulosi nie mogą mieć za dużo mięcha w diecie bo grozi to otłuszczeniem i bloatem. Naturalna Aulonocara to jednak ryba typowo mięsożerna i w przeciwieństwie np do innych ryb zbliżonych do siebie dietą ( Taenioletrinops, Tramitichromis czy Lethrinops ) wyczuwa ruch i poluje na konkretne żywe istoty a nie przesiewa piasek wciągając przy okazji inne rzeczy takie jak peryfiton czy glony ). Sztuczna Aulonocara to ryba bardziej elastyczna pod względem diety ( geny Mbuna robią swoje ) i dlatego łaczyłem ją w przeszłości skutecznie i szczęścliwie z Mbuną nawet peryfitonozerną na diecię 50 na 50.

Dlatego jeśli ważne są dla ciebie saulosi to nie z Aulonkami naturalnymi a jak Aulonki są ważniejsze to nie łącz ich z saulosi.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki Harisimi, za konkretną odpowiedź.

Próbuję to jakoś poskładać sobie,

Na razie wychodzi mi że moja przyszła obsada mogłaby wyglądać tak:

2+6 saulosi, 1/?+? Fire Fish, 1/?+? rdzawy + ?

czy można do takiego zestawu coś jeszcze dołożyć?

1. Metriaclima sp. elongatus 'Chewere' (jeśli da się uzyskać taką barwę jak na filmikach youtube ta czerń przechodząca w fiolet i dodatki czerwone mmmm)

2. cynotilapia sp. hara

3. labidochromis sp. perlmutt

dalej

4. Hongi (gdzieś tutaj była obsada saulosi + FF + Hongi selektywnie jako wszystkożercy)

5. Mdoka white lips. Na zagranicznym forum czytałem, że 300l styknie, ale nie wiem jakoś tego nie widzę.

Opublikowano

Wg mnie nie dokładaj już nic a na pewno już nic terytorialnego i z non- Mbuna. Aulonka dociagnie ci zapewne do 13 cm ( Samiec ), saulosi chcesz 2 samce. Starczy.

Opublikowano

no cóż wolałbym zamiast rdzawego coś prawie białego w stylu perlmutta, albo callainos'a.

Ale w sumie skoro tak będzie najlepiej, to w sumie czemu nie :)

Przy okazji zapytam po ile dokupić młodszych rybek?

Skoro obsada w zasadzie już dobrana zaczynam pomału rozglądać się za jakąś rozsądną dietą :)

Opublikowano

Dziękuję z zainteresowanie wątkiem.

Propozycje piękne. Dzięki!

Na razie wygrywa saulosi + FF + perlmutt

Nie zamykam jeszcze listy :) pewne są tylko saulosi.

Jeśli ktoś typuję jeszcze jakieś gatunki zapraszam