Skocz do zawartości

Brązowy nalot na piachu i kamieniach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tez się nad nimi zastanawiałem. I Uznałem, że dla mnie ich główna rola to eliminacja stref beztlenowych w piasku. Poza tym lubię jak coś pełza.

Opublikowano
tez się nad nimi zastanawiałem. I Uznałem, że dla mnie ich główna rola to eliminacja stref beztlenowych w piasku. Poza tym lubię jak coś pełza.

Czyli, gdybym zmienił zdanine mogę liczyć na parę sztuk?

Opublikowano
Proponuję usuwać mechanicznie okrzemki, zastosować adsorber AC i uzbroić się w cierpliwość. Pojawienie się innych glonów skutecznie spowoduje, że okrzemki zaczną zanikać.

Witam po krótkiej przerwie. Dzisiaj dostałem preparat silicarbon. Według propozycji mam umieścić cały preparat w kubełku. Mam pytanie czy umieścić go na samym dole czy na górze. Mam filtr Eheim 2228 z trzema koszami.

Jak długo zostawić go w filtrze? Czy potem muszę go wymieniać na nowy czy jest to zabieg jednorazowy? Nie udało mi się jeszcze uzyskać informacji o stężeniu krzemianów w wodociągach.

Dno w akwarium odmulone a kamienie wyczyszczone. Czy po umieszczeniu preparatu w kuble na znak tego że działa nie powinienem obserwować brązowienia piachu?

Opublikowano
Mam pytanie czy umieścić go na samym dole czy na górze. Mam filtr Eheim 2228 z trzema koszami.

To obojętne ale wygoda przemawia za górnym koszem :)

Czy po umieszczeniu preparatu w kuble na znak tego że działa nie powinienem obserwować brązowienia piachu?

Tak

Czy zabieg jednorazowy to zależy od ilości krzemianów w kranie.

Opublikowano

Dzięki. O rezultatach będę informował na bieżąco. Myślę że po weekendzie uda mi się zorientować w wodociągach co do składu kranówki.

Opublikowano
Ten granulat (opakowanie 500ml) usuwa z wody około 4000mg SiO2.

Jak umieścić ten preparat w kubełku? Jest on w formie bardzo drobnego granulatu. Powinien być umieszczony w jakiejś siateczce lub pończosze tak aby nie wymieszał się z innymi mediami filtracyjnymi?

Opublikowano

Mam taką siateczkę z zeolitu ale oczka są większe niż silicarbon. Jeżeli umieszczę go w górnym koszu z ceramiką to na pewno część dostanie się bezpośrednio do kosza a czy nie będzie wypływać do akwarium?