nemo Opublikowano 28 Maja 2013 Autor #41 Opublikowano 28 Maja 2013 Dzięki. Nie ma więc co sobie zawracać nimi głowy
Misiek Opublikowano 28 Maja 2013 #42 Opublikowano 28 Maja 2013 tez się nad nimi zastanawiałem. I Uznałem, że dla mnie ich główna rola to eliminacja stref beztlenowych w piasku. Poza tym lubię jak coś pełza.
nemo Opublikowano 28 Maja 2013 Autor #43 Opublikowano 28 Maja 2013 tez się nad nimi zastanawiałem. I Uznałem, że dla mnie ich główna rola to eliminacja stref beztlenowych w piasku. Poza tym lubię jak coś pełza. Czyli, gdybym zmienił zdanine mogę liczyć na parę sztuk?
Misiek Opublikowano 28 Maja 2013 #44 Opublikowano 28 Maja 2013 na pewno. Sam dostałem świdry po prośbie jaką umieściłem w moim temacie Dość już off topu
nemo Opublikowano 31 Maja 2013 Autor #45 Opublikowano 31 Maja 2013 Proponuję usuwać mechanicznie okrzemki, zastosować adsorber AC i uzbroić się w cierpliwość. Pojawienie się innych glonów skutecznie spowoduje, że okrzemki zaczną zanikać. Witam po krótkiej przerwie. Dzisiaj dostałem preparat silicarbon. Według propozycji mam umieścić cały preparat w kubełku. Mam pytanie czy umieścić go na samym dole czy na górze. Mam filtr Eheim 2228 z trzema koszami. Jak długo zostawić go w filtrze? Czy potem muszę go wymieniać na nowy czy jest to zabieg jednorazowy? Nie udało mi się jeszcze uzyskać informacji o stężeniu krzemianów w wodociągach. Dno w akwarium odmulone a kamienie wyczyszczone. Czy po umieszczeniu preparatu w kuble na znak tego że działa nie powinienem obserwować brązowienia piachu?
eljot Opublikowano 31 Maja 2013 #46 Opublikowano 31 Maja 2013 Mam pytanie czy umieścić go na samym dole czy na górze. Mam filtr Eheim 2228 z trzema koszami. To obojętne ale wygoda przemawia za górnym koszem Czy po umieszczeniu preparatu w kuble na znak tego że działa nie powinienem obserwować brązowienia piachu? Tak Czy zabieg jednorazowy to zależy od ilości krzemianów w kranie.
nemo Opublikowano 31 Maja 2013 Autor #47 Opublikowano 31 Maja 2013 Dzięki. O rezultatach będę informował na bieżąco. Myślę że po weekendzie uda mi się zorientować w wodociągach co do składu kranówki.
nemo Opublikowano 2 Czerwca 2013 Autor #48 Opublikowano 2 Czerwca 2013 Ten granulat (opakowanie 500ml) usuwa z wody około 4000mg SiO2. Jak umieścić ten preparat w kubełku? Jest on w formie bardzo drobnego granulatu. Powinien być umieszczony w jakiejś siateczce lub pończosze tak aby nie wymieszał się z innymi mediami filtracyjnymi?
zdrowy_zab Opublikowano 2 Czerwca 2013 #49 Opublikowano 2 Czerwca 2013 Siateczka(woreczek) na media filtracyjne Jakaś pończocha też może być, ale ma mniejszy przepływ.
nemo Opublikowano 2 Czerwca 2013 Autor #50 Opublikowano 2 Czerwca 2013 Mam taką siateczkę z zeolitu ale oczka są większe niż silicarbon. Jeżeli umieszczę go w górnym koszu z ceramiką to na pewno część dostanie się bezpośrednio do kosza a czy nie będzie wypływać do akwarium?
Rekomendowane odpowiedzi