aarset Opublikowano 2 Czerwca 2013 #51 Opublikowano 2 Czerwca 2013 Mam taką siateczkę z zeolitu ale oczka są większe niż silicarbon. Jeżeli umieszczę go w górnym koszu z ceramiką to na pewno część dostanie się bezpośrednio do kosza a czy nie będzie wypływać do akwarium?Kup sobie taki woreczek: http://www.rybarium.pl/jbl-filterbag-woreczek-na-wypelnienia.html lub, jak już było napisane użyj pończochy.
bandzior85 Opublikowano 23 Czerwca 2013 #52 Opublikowano 23 Czerwca 2013 żeby nie zakładać nowego tematu dołączę się prosząc o identyfikacje tego czegoś ze zdjęcia i jak sobie z tym radzić [/url] robię podmiany co tydzień w ilości około 25% wody a i tak mam to co tydzień, zwłaszcza w przedniej części zbiornika
nemo Opublikowano 23 Czerwca 2013 Autor #53 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Witam po dłuższej przerwie. Minęły trzy tygodnie od zastosowania Silicarbonu. Preparat spełnił wszystkie moje oczekiwania. Nie obserwuję brązowych nalotów na kamieniach, szybach, ale najważniejsze piasek jest takiego koloru jak 21 dni temu. Podmianę robię nadal co tydzień, parametry w normie i zero nalotów. Silicarbon działa :-P Dziękuję jeszcze raz wszystkim którzy poświęcili swój czas i włączyli się w mój post:-P I jeszcze jedno. Gdyby pojawiły się brązowe naloty to czy będzie to świadczyć o wyczerpaniu się zdolności absorpcyjnych preparatu?
Bialy73 Opublikowano 27 Czerwca 2013 #54 Opublikowano 27 Czerwca 2013 Mam pytanie bo dzisiaj doszedł mój silicarbon włożyłem w pończochę i profilaktycznie przepłukałem wodą zrobiła się jak herbata w związku z tym mam pytanie czy należy go jakoś specjalnie przygotować lub wypłukać boję się, że zrobi mi się woda w akwarium brązowa. Na opakowaniu nie widzę żeby zalecali płukać a wciąż barwi wodę jak polewam..
Andrzej Głuszyca Opublikowano 27 Czerwca 2013 #55 Opublikowano 27 Czerwca 2013 ..trzeba dobrze wypłukać aż przestanie barwić...Jeżeli tego dobrze nie zrobiłeś to i tak do rana woda będzie już czysta..Spokojnie..Też tak miałem:))
Bialy73 Opublikowano 27 Czerwca 2013 #56 Opublikowano 27 Czerwca 2013 Dzięki na szczęście jeszcze nie włożyłem do kubła coś mnie tknęło i dałem pod wodę żeby sprawdzić. czyli biorę się za płukanie.
nemo Opublikowano 27 Czerwca 2013 Autor #57 Opublikowano 27 Czerwca 2013 Nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie. Ja swój Silicarbon umieściła w kuble bez wcześniejszego płukania i wodę mam kryształ.
piterf Opublikowano 19 Sierpnia 2013 #58 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Witam po dłuższej przerwie. Minęły trzy tygodnie od zastosowania Silicarbonu. Preparat spełnił wszystkie moje oczekiwania. Nie obserwuję brązowych nalotów na kamieniach, szybach, ale najważniejsze piasek jest takiego koloru jak 21 dni temu. Podmianę robię nadal co tydzień, parametry w normie i zero nalotów. Silicarbon działa :-P Dziękuję jeszcze raz wszystkim którzy poświęcili swój czas i włączyli się w mój post:-P I jeszcze jedno. Gdyby pojawiły się brązowe naloty to czy będzie to świadczyć o wyczerpaniu się zdolności absorpcyjnych preparatu? Czy preparat nadal spełnia swoje założenia?.
nemo Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Autor #59 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Witam, Silicarbon mam od początku czerwca i problemy z brązowieniem piasku więcej się nie pojawiły. Po jakimś czasie robi się on lekko "podbarwiony" ale myślę że to niemożliwe żeby przez cały czas był śnieżno-biały. Kamienie gdzieniegdzie lekko pobrązowiały, ale nie dotykałem ich od 2,5 miesiąca. Bez Silicarbonu po tygodniu były brunatne. Sądzę że preparat nadal działa, choć nie ukrywam że myślałem o wymianie go na nowy.
piterf Opublikowano 19 Sierpnia 2013 #60 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Jaką ilość tego preparatu użyłeś na jaki litraż? Dzisiaj właśnie dotarła paczuszka z silicarbonem 500ml więc będę testował to na swoim baniaczku.
Rekomendowane odpowiedzi