Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Mam dużą prośbę. Czy bylibyście wstanie zrobić sieć pokarmową lub parę łańcuchów pokarmowych z udziałem stworzeń żyjących w biotopie jeziora malawi i ew. co łapie "nasze" ryby tzn. jakieś ptactwo itp. Myslałem żeby rozpocząć od np. okrzemków, glonów nitkowatych czy też zielenic( ew. jakies rogatki tez mogą być)... Z góry dziekuję za pomoc!

PS: Coś już skombinowałem:

zielenice-zatoczki-Aulonocara maisoni-Dimidochromis compressiceps- C.caeruleus i co dalej :D?

drugi:

zielenice- narybek m.estherae redred- Aulonocara ( jakas tam)- Nimbochormis venustus- i co dalej? Co jest wstanie zjeść takiego venustusa? Czy są w malawi jakieś BARDZO DUŻE ryby?

Opublikowano

zielenice-zatoczki-Aulonocara maisoni-Dimidochromis compressiceps- C.caeruleus i co dalej :D?

C caeruleus to raczej nie zja Ci Dimidio jak wynika z twojego łańcucha bo ryby te raczej okupują inne strefy jeziorka - Dimidio przy brzegu w "szuwarach" :wink: a C caeruleus to istna torpeda pływająca na pełnych otwartych wodach często zwana "barakudą " z Malawi i jego głównym składnumiem menu są rybki zwane Usipia

drugi:

zielenice- narybek m.estherae redred- Aulonocara ( jakas tam)- Nimbochormis venustus- i co dalej? Co jest wstanie zjeść takiego venustusa? Czy są w malawi jakieś BARDZO DUŻE ryby?

To stanowi pewien problem bo najcześciej literatura opisuje Malawi i pływające w nim ryby pod kątem akwarystycznym o samym jeziorze wspominając ogólnie czyli podstawoew dane geologiczno - geograficzne oraz opid biochemiczny wody a o innych zyjatkach to już wspominaja marginalnie. Z tego co czytałem oraz widziałem w TV to chyba spoza rybich drapiezników to najwieksze spustoszenie robią ptaki ale gatunków to nie znam nic a nic są jeszcze w jeziorku takie stworzenia jak hipopotamy które tez wśród swojego menu maja ryby ale czy hipopotam jest w stanie upolować mbuniaka lub venustusa to już tez ci nie powiem, sporadycznie wystepują tez tam krokodyle. Z saków to jeszcze występuja wydry i te są w polowaniu całkiem niezłe, z ssaków nalezy jeszcze pamiętać o całkiem sporej rzeszy miejscowej ludności która w sieci łapie sporo ryb i jeżeli ich nie zje to wysle w styropianowych pudełkach w swiat aby potem ryby te pływały w szkalnych baniaczkach :wink:

Jeżeli chodzi o bardzop duże ryby to występują np dość powszechnie sumy które spokojnie ponad metr rosną.

Opublikowano

Dzieki na info :D jakąs tam sieć zrobiłem :D włączyłem w nią m.in. suma Bagrus meridionalis. Cała sieź skonczyla się na krokodylu nilowym ...