Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bąbelki same nie napowietrzają wymiana gazowa następuje na styku tafli wodnej i powietrza, fizyka panowie się kłania.Bąbelki wzburzają tafę wodną i powodują szybsze natlenianie się wody.Ten sam efekt można uzyskać przez odpowiednie ustawienie wylotów filtrów.

Opublikowano
Bąbelki same nie napowietrzają wymiana gazowa następuje na styku tafli wodnej i powietrza, fizyka panowie się kłania.Bąbelki wzburzają tafę wodną i powodują szybsze natlenianie się wody.Ten sam efekt można uzyskać przez odpowiednie ustawienie wylotów filtrów.

No ale to jest oczywiste. Wiemy o tym kolego. Lecz dodatkowe dodanie bąbelków zwiększa stopień napowietrzenia wody. Więc bąbelki pomagają napowietrzyc wode.

Opublikowano

A gdy bąbelek pod wodą jest to nie styka się powietrze z wodą ??? Nawet całą powierzchnią chyba , co nie ? Już nie wspomnę o falowaniu powierzchni wody spowodowanej bąbelkami ! Fizyka się kłania !

Opublikowano

Chodzi mi o to że wymiana gazowa w wodzie następuje poprzez załamywanie się powierzchni wody.Bąbelki z powietrzem też dopiero pękają na powierzcnni, nie?Wtedy powietrze jest uwalniane. Więć koniec końców i tak tam następuje wymiana.Prędzej woda nie ma jak się natlenić.

Opublikowano

To i ja walnę mały OT.

Bąbelki z napowietrzacza zanim wydostaną się na zewnątrz rozpuszczają się wodzie a to co się nie rozpuści wydostaje się poza taflę. To tak samo jak z fotosyntezą roślin akwariowych. Jeżeli mają dogodne warunki produkują tlen, ale my tego nie widzimy. Dopiero w końcowej fazie na około 2-3 godziny przed zgaszeniem światła przy 12h oświetlaniu zaczyna być widać bąbelki wydostające się z roślin. Co to oznacza? A to, że tlen był produkowany cały dzień i woda jest natleniona już bardzo wyraźnie tak, że nie możliwe jest dalsze rozpuszczanie tlenu w wodzie.

Nie są potrzebne bąbelki, wystarczy silniejszy ruch tafli wody aby ją odpowiednio natlenić.

Opublikowano
No jest widoczne działanie bakterii

No2-0.2

A jakie masz NH3? NO2 jeśli nie rośnie to może niebawem będzie niewykrywalne i Twój sukces jeżeli nie straciłeś żadnej ryby.

Opublikowano

No to wynik też nie za ciekawy i wydaje mi się, że NO2 może jeszcze rosnąć. Podawaj te kapsułki z bakteriami co kupiłeś. NH3 musi być równe 0.

Opublikowano

Mam pytanko czy to ze raz na jakiś czas pyszczaki się ocierają o dno lub skały to choroba czy wina tego ze zbiornik nie jest jeszcze ustabilizowany?.

A i czy istnieją jakieś leki które można profilaktycznie podawać ptysia?no wiecie tak na ewentualne ukryte choroby których być może ja nie widzę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.