esku Opublikowano 13 Grudnia 2012 #1 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Jak dobrać karmienie tych "rybków"? Nie chciał bym od początku czegoś spie.... Jaki zestaw im zafundować. Obecnie w domu mam tylko zestaw vip gran sery i mrożoną ochotkę, więc czeka mnie zakup wszystkiego po kolei. Co byście zaproponowali? Z góry dziękuję za pomoc.
makok Opublikowano 13 Grudnia 2012 #2 Opublikowano 13 Grudnia 2012 oklepane: dainichi, naturefood, new era, hikari i inne ja jestem szczególnie zadowolony z new era... choć te ryby aż się proszą o karmienie mrożonkami - które niestety musisz kupować w bardzo dobrym źródle ogólnie przewaga mięsa uzupełniona spiruliną np OSI (bardzo dobra)
Damian87 Opublikowano 13 Grudnia 2012 #3 Opublikowano 13 Grudnia 2012 makok new era jest idealna jak dla mnie moja obsada ja pochlania jak szalona...mam tez te kolka marine z przylepcem dobra opcja. Ja podaje Hikari stample i gold new era pellets i marine söll(niemiecki pokarm) nature food plants jbl spirulina 40% jbl novo no i mrozonki gammarus kryll krewetki artemia cyklop i od wczoraj czekam na wyklucie artemi:)
waszek18 Opublikowano 13 Grudnia 2012 #4 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Ja osobiście nie polecam Hikari z jednego powodu - po podaniu pokarmu woda przez jeden cały dzień tak śmierdzi, że ciężko wytrzymać. I od razu uprzedzam pytania, czy nie przekarmiam. Nie, nie przekarmiam.
esku Opublikowano 13 Grudnia 2012 Autor #5 Opublikowano 13 Grudnia 2012 A jakie mrożonki dawać? Gdzieś czytałem że ochotki np nie można.
makok Opublikowano 13 Grudnia 2012 #6 Opublikowano 13 Grudnia 2012 najlepszy jest kryl wg. mnie Ochotki podawać nie musisz, zaoszczędzisz sobie ewentualnych strresów, choć moim zdaniem mitem "sprzed lat transformacji" jest szerzona w internecie informacja o tym, że "ochotka pochodzi z zanieczyszczonych zbiorników wodnych". Moim zdaniem firmy takie jak np ICHTHYO TROPHIC nie pobierają surowca grzebiąc w mule na zrzucie wody z oczyszczalni... tylko hodują zwierza w łatwo dostępnych, z punktu widzenia przemysłowej obsługi, zbiornikach własnych. Dlatego ja czasem karmię.
marek_z_81 Opublikowano 13 Grudnia 2012 #7 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Dobrze czytałeś żeby ochotki nie dawać, nie dawaj też serc wołowych i innych "ciężkich" pokarmów mięsnych. Co do hikari to pierwsze słyszę żeby woda śmierdziała tym bardziej cały dzień. Ja podaję m. in. hikari i woda nie śmierdzi nawet 5 min. ba w ogóle nie śmierdzi.
makok Opublikowano 13 Grudnia 2012 #8 Opublikowano 13 Grudnia 2012 mięsa ciepłokrwistych rzeczywiście nie dawaj
eljot Opublikowano 13 Grudnia 2012 #9 Opublikowano 13 Grudnia 2012 nie pobierają surowca grzebiąc w mule na zrzucie wody z oczyszczalni... Widziałem i znam takich grzebaczy i uwierz nie są akwarystami w ten sposób zarabiają na butelkę chleba
Rekomendowane odpowiedzi