Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Chciałbym zapytac o takie halogeny 10w a dokladnie o to ile takich halogenow przydało by mi sie kupic do akwarium 562,5 l o długosci 225cm i o to jakiej barwy .Bardziej podoba mi sie efekt barwy zimnej niz cieplej ale pomyslalem ze mogla by tez byc kombinacja np: 2b.zimnej i 2b.cieplej czy to by wystarczyło i czy polaczenie dwoch barw by dobrze wygladalo . Chciałbym zmienic oswietlenie bo w moim obecnym zbiorniku 240l mam swietlowki i chciałbym sprobować z innym oświetleniem . Aha i chciałbym tez sie dowiedziec bo przegladajac aukcje na allegro w danych technicznych wartosci podawane sa w Lumenach czy da sie to jakos przeliczyc na wartosc w Kelwinach ? Z góry dzieki za pomoc :D

Opublikowano

proponuje do tej długości zbiornika 4 halogeny z wymiana diód na 12000K 2 sztuki 6500K 2 sztuki z aukcji powyzej-wcześmiej. Spokojnie powinno wystarczyć sądząc po litrażu i długości. Chyba że lubisz lekko niebieskawy odcień to bierz 12000K i 1000 lm bedzie jasno

Opublikowano

Aha a chcialem jeszcze zapytac czy zmiana takiej diody Moze sprawic jakis wiekszy problem ? Czy trzeba na cos uwazac przy jej wymianie ? Mysle Ze poradze sobie z wymiana jej bo lubie majsterkowac I lutownice tez zdarzalo mi sie trzymac w rece :)

Opublikowano

nie ma zadnego problemu z wymianą odcinasz lub odlutowujesz starą diodę którą przytrzymuja jedynie 2 śrubki smarujesz nowa diode od spodu pastą termoprzewodzącą i lutujesz tak samo nową tylko nie pomylic kabli plus minus, dokrecic srubkami i wszystko. Diody sa identyczne rozmiarowo róznia sie jedynie zabarwieniem nowa jest bledsza nalezy jedynie uwazac aby lut nie poszedł na sama diode ale to wybitnie musi sie ręka trząść:D .

Ja poradziłem sobie sam ale dobrze jakby ktos pomógł w trzymaniu kabelków bo są giętkie i uciekają ale mozna koncówke wsadzic w tą dziurkę na środku metalowego uchwytu diody

-- dołączony post:

na tej górnej diodzie widac te dziurki na koncach w które trzeba wsadzic koncówki kabli żeby było łatwiej

yq75.jpg

Uploaded with ImageShack.us

• Dziękuję 1
Opublikowano

Wielkie dzieki za pomoc. Mysle Ze nie Bede mial problemow ze zmiana diody zdjecie mi wszystko wyjasnilo :) Teraz juz mi tylko zostalo wymyslic z czego zrobic pokrywe no I zamowic halogen I nowe diody :D

Opublikowano

jak zamówisz w weekend to do środy wszystko dostaniesz ja diody dostałem we wtorek listem poleconym przy zamówieniu w niedziele co do halogenow to inny dostawca w linku podanym przeze mnie więc nie wiem. Powodzenia;) kable i wtyczki sam kupisz

Opublikowano

No tak mi sie nie spieszy bo szklo odbieram za tydzien pozniej 2 tygodnie dojrzewania tak ze mam jeszcze troche czasu na skompletowanie reszty potrzebnych rzeczy :) No ale juz sie nie moge doczekac efektu koncowego :D

Opublikowano

Halogenik dotarł ale gość się pomylił i przysłał mi 20w.Efekt naprawdę zarąbisty ale problem w tym , że mam już zakupioną diodę 10w 12000k i teraz się zastanawiam czy go odsyłać czy zostawić . Jednak tak jak radził stan76 przy jednym 10w miałbym za ciemno a ten 20w jest w sam raz.Nawet jeśli dokupię diodę do niego 12000k , to i tak mi wyjdzie taniej niż dwa 10w i mimo większych wymiarów jakoś go upcham pod pokrywę.Teraz go podpiąłem i pijąc kawusię zastanawiam się co zrobić:D .

Opublikowano

Ja na razie pozostanę przy tym halogenie , w przyszłości planuję pokrywę ze spienionego pcv wykonać więc będę myślał nad innym oświetleniem jeśli to mnie nie zadowoli.Jak długo używasz tych halogenów , jak jest z ich żywotnością przy świeceniu 10godz/dobę i czy są jakieś problemy przy ich dużym nagrzewaniu się (mój będzie pod standardową pokrywą?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja również. Kształt głowy mi nie pasuje do saulosi
    • Obstawiam że na 99% to demasoni.
    • Bartku...demasoni nawet jak ledwo się " urodzi" to widać jego zdecydowane barwy czyli pasy pionowe. Nie można jego pomylić z inną rybą . No chyba , że jest złego gatunku. Wydaje mi się , że to może być saulosi lub coś innego.
    • Ta największa wygląda na crabro.
    • To Ty jesteś bardzo dzielny, albo bardzo silny, albo masz nieduże akwarium. Przy zbiorniku 160 litrów - wielkość mini jak na malawi - podmiana 25% to jest 40 litrów - wiadrami w jedną i w drugą. Przy większych akwariach odpowiednio więcej. To już chyba lepiej ciągnąć węże.  Jak już się upierasz przy targaniu tej wody, to wygodniejsze od wiader mogą być kanistry - trudniej rozlać. Ja tak na razie uzupełniam wodę w dolewce.  Jeżeli masz miejsce w szafce - mnie się takie rozwiązanie bardzo sprawdziło - można tam zamontować narurowca i na czas poboru wody łączyć go z siecią wężem ogrodowym z szybkozłączką.  Z drugiej strony wpiąłem zestaw na stałe do rury prowadzącej wodą z sumpa do akwarium. Jak widać na zdjęciu, założyłem też elektrozawór z wyłącznikiem pływakowym, żeby nie przelać.  Co do wkładów - mam polipropylenowy, odżelaziający i węglowy. I jeszcze jedno drobne udogodnienie: Wąż doprowadzający wodę do filtra podpinam do baterii prysznica. Żeby nie musieć za każdym razem odkręcać węża i nakręcać końcówkę do podłączania szybkozłączki, wąż prysznica dokręciłem do szybkozłączki z gwintem zewnętrznym 1/2" (trochę się naszukałem w internecie). Tym sposobem przepinam tylko węże. Zastanawiam się jeszcze nad założeniem za elektrozaworem trójnika i podłączeniu tam modułu z żywicą jonowymienną - w ten sposób ogarnę też temat uzupełniania wody w dolewce.    
    • Poziome psy - Melanochromis auratus Plamy - Nimbochromis livingstonii Bez Pasów - 3 x Pseudotropheus sp. 'acei' Pionowe pasy - słabo go widać, Chindongo demasoni albo Chindongo saulosi Ta największa, trudno powiedzieć, jakiś Pseudotropheus? W tej misce, bez napowietrzania i przykrycia za długo nie pożyją.
    • Siemka potrzebuje info co za pyszczole tu pływają 😁😁😁🍺
    • Cześć  To stary temat ale i mnie aktualny ponieważ mój samiec Yellow od ponad pół roku na zmianę bździ się z dwoma samicami Saulosi , już chyba z osiem razy nosiły w pysku młode ale jak na razie przetrwały dwie jedna ma jakieś  4 cm a druga jest jeszcze tyci tyci maleńka 
    • @Tomasz78https://forum.klub-malawi.pl/search/?q=Hexpure &quick=1  W podanym linku są 4 tematy różne w tym jeden właśnie ten tutaj. W szukajce zaznacz WSZYSTKO  wtedy szuka w zawartości całego forum.
    • Napiszę tutaj bo wpisując w wyszukiwarkę hexpure wyskoczył tylko ten temat. Moje spostrzerzenia po użyciu hexpure w porównaniu do purigenu. Jeżeli coś jest tanie a tak samo dobre jak te drogie to zapala się czerwona lampka - gdzieś tkwi jakiś "haczyk". No i znalazł się owy "haczyk". Jeżeli chodzi o czystość wody to oba preparaty krystalizują wodę tak samo, oba po 4 tygodniach tak samo zabrudzone na kolor brązowy. Różnica wyszła w regeneracji. Oba regeneruję wybielaczem ace. Hexpure wybielało się 3 dni zużywając 1 litr ace i to nie wybieliło do białości. Nalałem około 300 ml ace do 125ml hexpure tak jak robię to w przypadku purigenu, po 24h wybieliło może w połowie, i tak jeszcze 2 razy powtarzałem aż zużyłem 1 litr. Natomiast 125ml purigenu po użyciu 300 a nawet 250 ml ace po niecałych 20h wybiela do białości. Wniosek z tego taki że hexpure opłaca się tylko w tedy jeśli używa się go jednorazowo. Jeżeli hexpure działa tak jak purigen latami to na wybielacz wydamy więcej. Purigen regeneruje co 4 tygodnie zużywając 300ml ace, więc zaokrąglając 1 litr ace starcza na 3 miesiące, czyli rocznie 4 litry, powiedzmy że litr ace kosztuje 10 zł, to roczny koszt 40 zł. Hexpure po 4 tygodniach użycia zużywa 1 litr ace, czyli rocznie potrzebuje 12 litrów czyli 120 zł. Hexpure 300ml kosztuje 60 zł. Purigen 250ml kosztuje 110 zł. (Aktualne ceny ze sklepu "trzmiel") Ale na ace trzeba rocznie wydać 80 zł więcej. Wnioski wyciągnijcie sami, a może ktoś ma inne spostrzeżenia?  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.