Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Chciałbym zapytac o takie halogeny 10w a dokladnie o to ile takich halogenow przydało by mi sie kupic do akwarium 562,5 l o długosci 225cm i o to jakiej barwy .Bardziej podoba mi sie efekt barwy zimnej niz cieplej ale pomyslalem ze mogla by tez byc kombinacja np: 2b.zimnej i 2b.cieplej czy to by wystarczyło i czy polaczenie dwoch barw by dobrze wygladalo . Chciałbym zmienic oswietlenie bo w moim obecnym zbiorniku 240l mam swietlowki i chciałbym sprobować z innym oświetleniem . Aha i chciałbym tez sie dowiedziec bo przegladajac aukcje na allegro w danych technicznych wartosci podawane sa w Lumenach czy da sie to jakos przeliczyc na wartosc w Kelwinach ? Z góry dzieki za pomoc :D

Opublikowano

proponuje do tej długości zbiornika 4 halogeny z wymiana diód na 12000K 2 sztuki 6500K 2 sztuki z aukcji powyzej-wcześmiej. Spokojnie powinno wystarczyć sądząc po litrażu i długości. Chyba że lubisz lekko niebieskawy odcień to bierz 12000K i 1000 lm bedzie jasno

Opublikowano

Aha a chcialem jeszcze zapytac czy zmiana takiej diody Moze sprawic jakis wiekszy problem ? Czy trzeba na cos uwazac przy jej wymianie ? Mysle Ze poradze sobie z wymiana jej bo lubie majsterkowac I lutownice tez zdarzalo mi sie trzymac w rece :)

Opublikowano

nie ma zadnego problemu z wymianą odcinasz lub odlutowujesz starą diodę którą przytrzymuja jedynie 2 śrubki smarujesz nowa diode od spodu pastą termoprzewodzącą i lutujesz tak samo nową tylko nie pomylic kabli plus minus, dokrecic srubkami i wszystko. Diody sa identyczne rozmiarowo róznia sie jedynie zabarwieniem nowa jest bledsza nalezy jedynie uwazac aby lut nie poszedł na sama diode ale to wybitnie musi sie ręka trząść:D .

Ja poradziłem sobie sam ale dobrze jakby ktos pomógł w trzymaniu kabelków bo są giętkie i uciekają ale mozna koncówke wsadzic w tą dziurkę na środku metalowego uchwytu diody

-- dołączony post:

na tej górnej diodzie widac te dziurki na koncach w które trzeba wsadzic koncówki kabli żeby było łatwiej

yq75.jpg

Uploaded with ImageShack.us

• Dziękuję 1
Opublikowano

jak zamówisz w weekend to do środy wszystko dostaniesz ja diody dostałem we wtorek listem poleconym przy zamówieniu w niedziele co do halogenow to inny dostawca w linku podanym przeze mnie więc nie wiem. Powodzenia;) kable i wtyczki sam kupisz

Opublikowano

No tak mi sie nie spieszy bo szklo odbieram za tydzien pozniej 2 tygodnie dojrzewania tak ze mam jeszcze troche czasu na skompletowanie reszty potrzebnych rzeczy :) No ale juz sie nie moge doczekac efektu koncowego :D

Opublikowano

Halogenik dotarł ale gość się pomylił i przysłał mi 20w.Efekt naprawdę zarąbisty ale problem w tym , że mam już zakupioną diodę 10w 12000k i teraz się zastanawiam czy go odsyłać czy zostawić . Jednak tak jak radził stan76 przy jednym 10w miałbym za ciemno a ten 20w jest w sam raz.Nawet jeśli dokupię diodę do niego 12000k , to i tak mi wyjdzie taniej niż dwa 10w i mimo większych wymiarów jakoś go upcham pod pokrywę.Teraz go podpiąłem i pijąc kawusię zastanawiam się co zrobić:D .

Opublikowano

Ja na razie pozostanę przy tym halogenie , w przyszłości planuję pokrywę ze spienionego pcv wykonać więc będę myślał nad innym oświetleniem jeśli to mnie nie zadowoli.Jak długo używasz tych halogenów , jak jest z ich żywotnością przy świeceniu 10godz/dobę i czy są jakieś problemy przy ich dużym nagrzewaniu się (mój będzie pod standardową pokrywą?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dawno się nic nie działo w tym temacie, a to z powodu mojej choroby. Która mnie dopadła w czerwcu zaczęło się, od przeziębienia potem zapalenie płuc i tak mnie trzymało praktycznie do końca sierpnia. Nie ruszałem się właściwie z łóżka i schudłem ponad 20 KG do tej pory nie wiem co mnie tak uczuliło. Więc moje prace ograniczyły się tylko do karmienia, ale ryby przetrwały moją nie dyspozycje bez problemu. Teraz od kilku dni obserwuje mnóstwo młodzików za równo żółtych jak i pomarańczowych. 
    • Obsada: Aulonocara fire fish + Aulonocara ob marmalade Polecicie dietę? Hodowca (z Żor) polecił mi Discus red booster granules dla lepszego wybarawnienia.
    • Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.