Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam w 500(140x60x60) dwie sztuki i w zupełności wystarczą. Moja sugestia przy montażu to lepiej jest je zamontować bliżej przedniej szyby i żeby by bliżej siebie te naświetlacze.

U mnie są zamontowane 40cm od tylniej szyby i odległość pomiędzy jednym a drugim jest nie większa jak 40-45cm . Po pierwsze przy takim montażu mamy lekko niedoświetlony tył ( daje lepszy efekt głębi) i montując bliżej siebie halogeny unikniemy efektu dwóch punktów świecenia w akwarium.

Opublikowano

Witam,podepnę się pod temacik ponieważ mam zamiar zamontować jeden taki halogen w swoim baniaczku 240l ,problem jednak w tym ze mam wzmocnienie poprzeczne i musiałby on na nim leżeć.Pytanie , czy bardzo on się nagrzewa i czy mogę go tak zamontować?

Opublikowano

Jeden z moich lezy na takim wzmocnieniu bardziej grzeje sie od tyłu

Ale mam tez zabezpieczenia w postaci szyb nakrywowych aby nie wpadl do wody

Wysłane z mojego GT-I9100

Opublikowano
Jeden będzie za mało , chyba że lubisz mocno nie doświetlone boki !

Najbardziej odpowiada mi klimacik jak na fotce w mojej sygnaturce , uzyskałem go dzięki paską taśmy led (niestety mam jej serdecznie dość , pojedyncze diody się wypalają i matowieje strasznie ,totalna porażka).Nie miałem dotąd styczności z tym halogenem , a nie chciałbym mieć za jasno , jednak tym razem posłucham rady mądrzejszego kolegi , zakupie dwie sztuki i zamontuje je blisko siebie.

Opublikowano

tylko ostrzegam że swiatło z tych halogenów moze Cię rozczarować. Temperatura barwowa powinna być 6500K a teraz coraz częściej te halogeny mają 4500K wiec pomimo że piszą ze to kolor zimny wpadaja już lekko w ciepły. Ja w swoich od razu wymieniłem diody na 12000K lekko niebieski. Nie trzeba do tego miec wielkich umiejetnosci manualnych. Wystarczy pożyczyc od kogoś lutownice i cynę odciac stare diody i przylutowac nowe kupione na allegro po 14 zł jeżeli lubisz lekko niebieskie światło to efekt końcowy Cię zadowoli zobacz moj projekt w wątku w oświetleniu

http://forum.klub-malawi.pl/oswietlenie-led-200l-t21282p10.html

Opublikowano

Właśnie o taki lekko niebieski efekt mi chodzi , zaraz po powrocie z pracy zasiadam przed kompem i robie zakupy( znowu żona będzie marudziła ale moje samczyki będą się pięknie prezentowały więc warto ):) .Dzięki.

Opublikowano

Podpowiedzi do aukcji

dioda

http://allegro.pl/dioda-led-10w-bial...614998164.html

pasta

http://allegro.pl/listing/user/listi...erItems-264025

naświetlacz inna aukcja tej na której kupowałem nie ma ale to identyczny

http://allegro.pl/lampa-naswietlacz-...602227466.html

dodatkowo trzeba kupić kabel najlepiej czarny ile Ci potrzeba ja kupowałem po 3 metry i wtyczke bo jak widać ze zdjecia naświetlacz nie ma dołaczonych akcesoriów. Kabel 3x0,5mm koszt w castoramie około 3 zł za metr połaczyć i zaizolować.

Niestety żony zawsze marudzą to takie zazdrośnice straconego czasu są. Wiekszość tak ma z góry przepraszam wszystkie akwarystki-tolerancyjne

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dawno się nic nie działo w tym temacie, a to z powodu mojej choroby. Która mnie dopadła w czerwcu zaczęło się, od przeziębienia potem zapalenie płuc i tak mnie trzymało praktycznie do końca sierpnia. Nie ruszałem się właściwie z łóżka i schudłem ponad 20 KG do tej pory nie wiem co mnie tak uczuliło. Więc moje prace ograniczyły się tylko do karmienia, ale ryby przetrwały moją nie dyspozycje bez problemu. Teraz od kilku dni obserwuje mnóstwo młodzików za równo żółtych jak i pomarańczowych. 
    • Obsada: Aulonocara fire fish + Aulonocara ob marmalade Polecicie dietę? Hodowca (z Żor) polecił mi Discus red booster granules dla lepszego wybarawnienia.
    • Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.