Tomek. Opublikowano 11 Marca 2013 #41 Opublikowano 11 Marca 2013 Witam! Proszę o pomoc w doborze obsady do 240l. Temat wielokrotnie poruszany lecz mało myśląc kupiłem jako rybki "startowe" 1+1 Aulonocara Red Rubin już żyją sobie ponad tydzień... i nie chce ich oddawać Myślałem nad Ps. Saulosi Melanochromis cyaneorhabdos "maingano” W ilości mi nieznanej...
lufa555 Opublikowano 11 Marca 2013 Autor #42 Opublikowano 11 Marca 2013 Wielkie dzięki Harisimi. Dokupiłem dziś jeszcze 3 saulosi w tym samca podobnych rozmiarów co miałem. Do tej pory samiec nie przejawiał agresji a i wyglądał przeciętnie ponieważ wiedział, że nie musi się spinać i napinać mięśni. Dzisiaj wpuściłem nowych lokatorów i dotychczasowy samiec alfa po kilku godzinach nabrał intensywniejszych barw i zaczęły się gonitwy w akwarium. Nie są to walki na śmierć i życie ale wygląda bardziej jak pokaz sił i próba zastraszenia, zresztą bardzo efektowna. Jeszcze raz dzięki za radę.
eljot Opublikowano 11 Marca 2013 #43 Opublikowano 11 Marca 2013 Nie są to walki na śmierć i życie ale wygląda bardziej jak pokaz sił i próba zastraszenia, zresztą bardzo efektowna. Jeszcze raz dzięki za radę. No to bądź czujny, bo u mnie beta załatwił alfę w +/- pół godziny (stracił praktycznie wszystkie płetwy nie do odratowania).
lufa555 Opublikowano 11 Marca 2013 Autor #44 Opublikowano 11 Marca 2013 No to bądź czujny, bo u mnie beta załatwił alfę w +/- pół godziny (stracił praktycznie wszystkie płetwy nie do odratowania). Na razie z tego co zaobserwowałem to samiec beta jest pokojowo nastawiony i unika wszelkich konfrontacji. Jest uległy a alfa stawia płetwy grzbietowe i się stroszy jak indyk.
Rekomendowane odpowiedzi