lufa555 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor #21 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Właśnie z tego powodu nie będę trzymał ich razem. Obsada to dalej temat otwarty. Żona ciśnie, żebym zmienił szybciej na malawi ale ja wolę poczekać i jeszcze poczytać.
Slawek-meszek Opublikowano 2 Grudnia 2012 #22 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Nie wiem czy zastanawiałeś sie nad jedno gatunkowym akwa np Demasoni Widziałem takowe akwarium u mojego kolegi sympatycznego i powiem ze zrobiło wrażenie Demonkow dałbym około 20szt inna opcja P. Demasoni z M. membe deep tez piękny układ
lufa555 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor #23 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Jednogatunkowe raczej nie wchodzi w grę. Demansoni i membe deep to podobna kolorystyka z wyjątkiem samic membe. Jeżeli jednak już jesteśmy przy demansoni i membe deep to jaki układ sprawdził by się w tym zestawie?
Slawek-meszek Opublikowano 2 Grudnia 2012 #24 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Kolorystyka nie jest podobna samczyk membe deep jest błękitno- atramentowy bez pasów.Wiec inny niż Demonek. Proponowałbym Demonkow 13-14szt Membe Deep 1+4
lufa555 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor #25 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Demansoni są bardzo ładne ale ja nie wprawiony pewnie nie rozpoznam samca od samicy. Wyczytałem, że jest to trudne. Jest podobno sposób na stres, zestresować ryby i te, które wyblakną szybciej to samice, a jak się trafi jaki strachliwy samiec? ale przecież nie będę w sklepie ryb stresował bo nic mi nie sprzedadzą Wydaje mi się, że: -saulosi -maingano -yellow to będzie to co bym chciał.
Slawek-meszek Opublikowano 2 Grudnia 2012 #26 Opublikowano 2 Grudnia 2012 To dobrze ze juz masz przyblizona obsade. Tobie ma się podobać. Rozumie ze to będzie młodzież. A teraz z innej beczki ,jak rozróżnisz samca maingano od samicy jest to dość trudne. U yellowka jest sprawa ciut prostsza ale nie łatwa. Także zakup po 10szt każdego a natura pokarze co dalej.
lufa555 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor #27 Opublikowano 2 Grudnia 2012 No właśnie. Młodzież jak najbardziej. Po 10szt powiadasz. Dzisiaj widziałem w Gdańsku w jednym zoologicznym, mieli naprawdę duży wybór pyszczaków ale ceny to średnio 12zł sztuka. Przy saulosi problemu nie będzie i kupie samce i samice ale tutaj po 10szt to ponad 240zł z czego tak naprawdę nie wiadomo co będę miał. Druga sprawa, to komu je potem oddam. Mieszkam na wsi i tutaj akwarystów nie ma poza mną. W zoologach tak chętnie nie przyjmują.
Slawek-meszek Opublikowano 2 Grudnia 2012 #28 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Druga sprawa, to komu je potem oddam. W zoologach tak chętnie nie przyjmują. I tu jest odwieczny problem. Faktycznie saulosi kup sobie od razu harem jaki Ci odpowiada. A z maingano i yellow to już loteria. Decyzja należy do Ciebie ile sztuk U nas na giełdzie KM nikt nie ma rybek które Ciebie interesują ??
lufa555 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor #29 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Nie przeglądałem jeszcze giełdy. Zapewne coś bym tam znalazł.
lufa555 Opublikowano 25 Lutego 2013 Autor #30 Opublikowano 25 Lutego 2013 Koledzy, jako że moje Malawi już działa i dojrzewa, chciałem sprecyzować obsadę i liczę na jakieś porady. Wstępna obsada miała być następująca: 1+3 saulosi 1+3 maingano 1+3 yellow. Doszedłem do wniosku, że będą 2 kolory. W związku, że w gorącej wodzie kąpany nie jestem postanowiłem prześledzić bazę ryb klubu. W akwarium mam następujący wystrój http://forum.klub-malawi.pl/attachment.php?attachmentid=2476&stc=1&d=1361722891 Jak widać klimat jednobarwny i o to mi chodziło. Do celu. Obsadę postanowiłem zredukować o yellow czyli zostają saulosi i maingano. Co proponujecie jako 3 gatunek? Wolałbym coś o barwach czerwonych dla kontrastu z resztą obsady.
Rekomendowane odpowiedzi