Cyrrus07 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 #1 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Mam na razie mam stado P. saulosi w akwa 240 l. Chcę dorzucic 2 gatunek i pomyslałem, że może by kupić perlmutty. Czy to jest dobry pomysł. Czy ktoś z was może hoduje ten gatunek ? Czy w rzeczywistości jest tak ładny jak na fotkach w Internecie ?
czester_ Opublikowano 24 Kwietnia 2007 #2 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Ciekawe, szukałem o tej rybce i spotkałem dwie sprzeczne opinie. Na stronie naszego klubu nie radzą łączyć ich właśnie z saulosi a pozatym pisze, że przeważa u nich dieta skłądająca się z pokarmów mięsnych. Na innych szczególnie amerykańskich stronach piszą że wystarcza akwarum 100 litrowe i że są to jedne z najłagodniejszych pyszczaków a pozatym że to typowi wegetarianie:) Hoduje to ktoś??
Mjunszajn Opublikowano 25 Kwietnia 2007 #3 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Tak. Nie są wegeterianami. Są to IMO najagresywniejsze labidochromisy. Żle dobrana obsada eliminuje się sama- szybko i skutecznie. IMO nadają się do jednogatunkowego na 450 litrów. IMO 240 nie nadaje się na dwugatunkowe w ogóle.
czester_ Opublikowano 25 Kwietnia 2007 #4 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 IMO 240 nie nadaje się na dwugatunkowe w ogóle. Nie no bez przesady... spokojnie może sauloski z rdzawymi tam trzymać albo z yellow.
Cyrrus07 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Autor #5 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Dzięki za rady. Zastanawiam się jeszcze nad jednym gatunkiem :Labidochromis chisumulae . Czy ktos zna ten gatunek ?
WaldekN Opublikowano 25 Kwietnia 2007 #6 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 a ja mam w 200l dwa gatunki.... Ale za to moją żonę w raz z trzema synami trzymam w domu 220 m kw.
Mjunszajn Opublikowano 26 Kwietnia 2007 #7 Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Ja mam trzy psy i królika w 60 metrach, ale nie powiem szczerze, że jest super:P Chisumulae- fajny gatunek. Nie jest tak spokojny jak np. Yellow ale pewnie to kwestia tez idnywidualna. Do saulosi nadają się jak najbardziej.
Rekomendowane odpowiedzi