Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tombud dlatego napisałem że z czasem barwa tych rybek zanika i honga sweden staje się poniekąd mitem.. ale przedewszytkim eksperymentem hodowców ,którzy chcieli uzyskać inną barwę tych ryb poprzez stosowanie różnorakich karm nieodpowiednich dla diety tych ryb.. i tylko oni znają sposób na to by wydobyc z nich to co poźniej w domowych akwariach " ginie "

Opublikowano

Tak jak widze te kombinacje i naklad finansowy z karmieniem 1 gatunku to pytam sie wogole czy to gra warta swieczki?(tym bardziej ze nie wiadomo czy wypali). Lepiej kupic po prostu zwyklego hongi red top i nie tracic kasy ani czasu na zabawe- wydobycie koloru-to zadanie hodowcy ktory powinien wyselekcjonowac gatunek tak zeby nie tracil barw a pozniej sprzedawac. Nie widzialem jeszcze u nikogo takich ryb jak w hodowli Slowackiej. Ja swoich sie pozbywam.Pomimo bogatej diety w karoten nic sie nie zmienia(sa brzydkie top to nawet pomarancz nie jest a blekit przybrudzony), rowniez puszka codziennie podawanego cyclop ezze nic nie dala=zmarnowana kasa za ktora kupilbym np: spilu na rok.A za cene ryb cala obsade.

Pozdrawiam.

Opublikowano

I o to chodzi tylko na Słowacji dorosłe osobniki mają takie kolory.. u żadnego innego użytkownika forum i na jakikolwiek zdjęciach niewidziałem dorosłych ryb w tych pięknych kolorach. No ale biznes to pieniądz.. swedeny w graniacach 30-50zł a red top 5-10zł ... a i tak zostajemy w późniejszym okresie z hongi red top za cene swedenów .. I jaki w tym sens?

Opublikowano
I o to chodzi tylko na Słowacji dorosłe osobniki mają takie kolory.. u żadnego innego użytkownika forum i na jakikolwiek zdjęciach niewidziałem dorosłych ryb w tych pięknych kolorach. No ale biznes to pieniądz.. swedeny w graniacach 30-50zł a red top 5-10zł ... a i tak zostajemy w późniejszym okresie z hongi red top za cene swedenów .. I jaki w tym sens?

Nawet nie, jak jest dobrej jakosci red top, u mnie na ta chwile bez porownania ma gleboki pomarancz i piekny blekit przy nim sweden jest wyblakly ( oba samce po okolo 5 cm).Wynika z tego prosty wniosek bez tej złożonej i drogiej diety bedziemy miec brzydka rybe , a czy jest sens to robic dla w sumie 1 samca, kiedy w akwarium mieszkaja tez inne gatunki? niech kazdy sobie sam odpowie na to pytanie.

Opublikowano

pewnie na to że kolory im znikną !

ps. ja zaryzykuję z Pokarmami co zostały wpisane jako co podaje fuljer i zobaczymy czy to coś da czy to magia wody słowackiej :D

ps2.Bardo ładne te maluszki :-)

Opublikowano

Hongi Sweden 1+4 Saulosi 1+8 Rdzawy 1+3

Twoj zestaw z hongi to pomylka, podobienstwo dyskryminuje samca rdzawego=sledz, do tego tarcie hongi moze udezyc tez w samice rdzawego,ogolnie laczenie ryb z 1 rodzaju to slaby pomysl.

p.s odpowiedz po 2 latach:)