Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam , mam taką uwagę . Czy któryś z przedmówców posiada dorosłe już osobniki tego gatunku , bo moje 10 cm samce bez specjalnych diet oraz oświetlenia wyglądają bardzo pięknie ... paru klubowiczów widziało je na żywo.

Osobiście radziłbym uzbroić się w cierpliwość i poczekać aż ryby dorosną , przecież to normalna kolej rzeczy i wystepuje to u wielu gatunków. Pozdrawiam

Tylko jak to sie ma do osobnikow mlodocianych 2-3cm gdzie na slowacji rybki sa niebiesko-czerwone a w akwariach po paru miesiacach od kupna szaro-rdzawe.

Watpie zeby wyrosly takie same jak na obrazku,rowniez Twoje mimo (slabej jakosci zdjecia) widac ze sa rude.Wniosek prosty bez super diety to nie ta ryba.

Opublikowano

Witam , właśnie chciałem podkreślić że nie stosuję żadnych specjalnych diet z naciskiem na kolor , mało tego traktuję to rybę jako roślinożercę i w małym stopniu karmiona jest mięskiem. Zauważyłem również że obsada i rola tego gatunku w zbiorniku ma znaczenie , jeśli jest dominantem można podziwiać kolory tak jak powyżej...

Ps. Są to moje spostrzeżenia , nie jestem żadną stroną w tej sprawie.

--

Moja rodzinka :D

Samiec:

dsc7581e.th.jpg

Samiczka:

dsc7597b.th.jpg

Samiczka ciężarna :

dsc7595j.th.jpg

Małe:

dsc7586p.th.jpg

Niestety samiec jakoś nie dostaje kolorów na głowie :-(

a młoda jest cała brązowa....

Skąd pochodzą podane ryby?

Opublikowano

Ja jutro nabywam kolejne swedeny, tym razem z łódzkiej giełdy. Ponoć ładne i wybarwione,ale to już ja Wam zrobię fotorelacje z biegiem czasu ;)

Opublikowano
Ja jutro nabywam kolejne swedeny, tym razem z łódzkiej giełdy. Ponoć ładne i wybarwione,ale to już ja Wam zrobię fotorelacje z biegiem czasu ;)

Trochę ryzykujesz , zwłaszcza że jest to któreś pokolenie po rybach ze Słowacji...

Opublikowano

Jest ryzyko jest zabawa, się zobaczy :D Tylko wydaje mi się, że tu jest trochę inna sprzeczka ponieważ w Słowacji nie mają swedenów F0, bo ta ryba jest wyselekcjonowana. Więc każdy hodowca może sobie dobrać najlepsze swedeny pod kątem selekcji i utworzyć sobie ładne stadko rozrodowe. Tamte swedeny podobno są normalnie karmione spruliną itp., i mają ładnie czerwonawe główki - ale to się przekonam jutro :D

Opublikowano

Jak widać powyżej żadnej gwarancji nie masz nawet kupując swedeny w uznanych hodowlach, o czym świadczą niektóre posty kolegów powyżej. Już moje przyjechały, ładne kolorki mają - zdjęcia dodam wieczorkiem :) mi się wydaje, że sweden to odmiana jeszcze nieustabilizowana - malawian twierdzi, że nie trzeba im kolorkow podkrecac, a inne firmy jadą na czystych wybarwiajacych. Jakość wody tez ma spore znaczenie no i samiec nie może być zdominowany.