harisimi Opublikowano 1 Sierpnia 2006 #1 Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Na zewnątrz bocznej szyby mojego akwarium pojawiło sie paskudztwo ... ściekająca zasadowa woda zrobiła paskudną kamienna ścieżkę. Zmobilizowało mnie to do osadzenia pokrywy na silikonie ale walka z kamieniem trwa. Próbowałem octu, cilit kamień i rdza, w desperacji skrobałem to delikatnie nożem kuchennym ale o ile pozbyłem się 90 % kamienia o tyle delikatnie widać go jeszcze na szybie. AMcie może jakies złote środki na skamieniały osad po ściekającej wodzie ? Chodzi mi o zewnętrzne szyby bez ingerencji do wewnątrz. Cytuj
cezarix Opublikowano 1 Sierpnia 2006 #2 Opublikowano 1 Sierpnia 2006 A próbowałeś specyfiku do odkamieniania czajników, nie wiem jak ze szkłem ale z aluminium robią cuda ... sprawdzone w moim czajniku wewnętrzna grzałka wygląda (bez przesady) jak nowa Cytuj
tolek_banan_1987 Opublikowano 1 Sierpnia 2006 #3 Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Ja do czyszczenia kamienia tak i na zewnątrz jak i w środku akwa używam żyletki. Cytuj
VDR Opublikowano 1 Sierpnia 2006 #4 Opublikowano 1 Sierpnia 2006 "Sera PH -" ? Zdaje sie, ze ten specyfik do zmiany ph byl polecany do walki z kamieniem ;) Trzeba tylko uwazac z iloscia - coby nie zjechac do odczynow kwasowych... Cytuj
hagrzesiek Opublikowano 1 Sierpnia 2006 #5 Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Delikatny czyszczak do garów ukochanej (takie kolorowe kostki) plus płyn do mycia okien...u mnie rewelka Cytuj
Malina007 Opublikowano 2 Sierpnia 2006 #6 Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Ja osady czyszcze żyletką. Cytuj
harisimi Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Autor #7 Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Żyletki się boję ( stare akwa żyletkowym czyścikiem zjechałem tak, że nie wezmę więcej żyletki do ręki ), co do PH sery to ocet jest bardziej kwaśny a nie ustąpiło. Zainteresowały mnie dwie rzeczy. Grześ jaki czyszczak ? Ja mam tylko kolorowe gąbki z jednej strony z takim czymś co wygląda na czyszczak i srebrne coś jakby z drutu ale tego bałbym się użyć. Interesujący jest też specyfik do odkamieniania czajników ... czy to jest w płynie czy w proszku? Cytuj
pekael Opublikowano 2 Sierpnia 2006 #8 Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Myślę, że temperatura roztworu czyszczącego (np. rozcieńczony ocet) też może mieć znaczenie. Polewania wrzątkiem bym nie ryzykował :shock: , ale ciepły ocet na ścierkę albo czyścik do garnków (plastikowy rzecz jasna, nie druciany!) i popróbować do skutku . No chyba, że porobiły się wżery - to już duży problem estetyczny . A te specyfiki do odkamieniania są albo w płynie albo w proszku - zależy od producenta. Niektóre z nich stosuje się tak, że przez kilka minut gotuje się w naczyniu wodę z dodatkiem tego zajzajera. Pogrzewana woda z octem też działa pozytywnie na kamień. Stąd też moja sugestia. 8) Cytuj
hagrzesiek Opublikowano 2 Sierpnia 2006 #9 Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zainteresowały mnie dwie rzeczy. Grześ jaki czyszczak ? JInteresujący jest też specyfik do odkamieniania czajników ... czy to jest w płynie czy w proszku? Wojtas--> nie drut lecz takie kolorowe gąbki i z jednej strony podklejone taka zieloną, szorstką włókniną. Co sie tyczy odkamieniacza, to zazwyczaj sa w proszku, z którego trzeba zrobić roztwór, ale nie uzywałem gdyz działał sposób , który Ci podałem Cytuj
VDR Opublikowano 2 Sierpnia 2006 #10 Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Wojtas--> nie drut lecz takie kolorowe gąbki i z jednej strony podklejone taka zieloną, szorstką włókniną. na akwa nie probowalem -- ale fakt -- kamien ze swietlowek schodzi bardzo ladnie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi