Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to sie podepne:

Baniaczek dojrzewa i niestety sam nie wiem co mam do niego wsadzic :D. Dlatego poprosze o rade.

Akwarium to 100x40x40 - jak w temacie a zastanawiam sie nad:

1. Saulosi 3 + 10;

2. Saulosi 1 + 4 i rdzawy 1 + 4;

3. red-blue 1+ 4 i yellow 1 + 4;

4. rdzawy 1 + 3 yellow 1 + 3 saulosi 1 + 4;

5. czy jeszcze cos innego?

Nie chce trzymac 2 samcow zadnego gatunku, bo widzialem jak zle byly doswiadczenia u znajomego z Saulosi 2 + 5;

Z drugiej jednak strony to biorac pod uwage bogactwo rybciow w Malawi nie moze daloby sie sie cos innego wsadzic do moich 160 litrow?

zasugerujecie cos?

Opublikowano

mhm.. a może p.msobo? Ale wtedy układ 2+5.. chodź z drugiej strony skoro nie chcesz ryzykować to polecam ci ten drugi zestaw ( rdzawe + saulosi). Na początku kupujesz po 8 sztuk z gatunku i zobaczysz co z tego wyjdzie. Może uda ci się trzymanie większej ilości samcow danego gatunku.

Opublikowano

Słuchajcie to może ja się jeszcze podepne bo na dniach dostaje akwarium 180 litrowe.. (100cm długości). I zastanawiam się czy zostawać przy swoich 2+6 saulosi czy może spróbować jeszcze dokoptować 1+3 rdzawe.. myślicie że da rade? Z tego co czytam teoretyczne powinno być dobrze ale może ktoś kto hoduje te gatunki razem wypowie się czy 12 rybek i dwa gatunki uda się utrzymać w takim akwa?

Opublikowano
Słuchajcie to może ja się jeszcze podepne bo na dniach dostaje akwarium 180 litrowe.. (100cm długości). I zastanawiam się czy zostawać przy swoich 2+6 saulosi czy może spróbować jeszcze dokoptować 1+3 rdzawe.. myślicie że da rade? Z tego co czytam teoretyczne powinno być dobrze ale może ktoś kto hoduje te gatunki razem wypowie się czy 12 rybek i dwa gatunki uda się utrzymać w takim akwa?

Uważam, że 2+6 saulosi ma szanse choć prawdopodobne że wyjdzie 1 + x, gdyby się udało z dwoma samcami następny samiec rdzawy miałby pewne problemy ale 1 + 3 pewno by troche maksymalizowało zarybienie al raczej byłoby OK. Układ 1 + 4 saulosi i 1 +3-4 rdzawe funkcjonowałby na pewno.

Opublikowano
No to sie podepne:

Baniaczek dojrzewa i niestety sam nie wiem co mam do niego wsadzic :D. Dlatego poprosze o rade.

Akwarium to 100x40x40 - jak w temacie a zastanawiam sie nad:

1. Saulosi 3 + 10;

2. Saulosi 1 + 4 i rdzawy 1 + 4;

3. red-blue 1+ 4 i yellow 1 + 4;

4. rdzawy 1 + 3 yellow 1 + 3 saulosi 1 + 4;

5. czy jeszcze cos innego?

Nie chce trzymac 2 samcow zadnego gatunku, bo widzialem jak zle byly doswiadczenia u znajomego z Saulosi 2 + 5;

Z drugiej jednak strony to biorac pod uwage bogactwo rybciow w Malawi nie moze daloby sie sie cos innego wsadzic do moich 160 litrow?

zasugerujecie cos?

Najlepiej pkt. 2 najgorzej 4. Pięknie by było żeby się udał pkt 1 ale żeby ryby tak chciały jak my chcemy ;).

Opublikowano

Oryginalny nie będę :wink::D

pkt 2 ładnie kolorystycznie i powinno sie udać - u obu kolegów :wink::D

Opublikowano

Wiesz, to też zależy od charakteru rybki... obecnie mam dwa samce w 80cm... i naprawde nic się nie dzieje. Raz za czas się pobiją ale to normalka. A od roku czasu żadna rybka ani nie była silnie poturbowana ani nie zdechła. Dlatego pytam czy dokoptować rdzawe. Daje sobie głowe uciąć że moje dwa samce nic sobie nie zobią:) jedynie co nie wiem jak zachowają sie w towarzystwie rdzawych. Obu samców za nic nie oddam także najwyżej zostane z samymi saulosi... choć nie ukrywam pytanie miałem inne.. czy można spróbować utrzymać w 180l (100cm) 2+6 P.Saulosi i 1+3 rdzawe.

Opublikowano
Wiesz, to też zależy od charakteru rybki... obecnie mam dwa samce w 80cm... i naprawde nic się nie dzieje. ... Daje sobie głowe uciąć że moje dwa samce nic sobie nie zobią:) .

Od charakteru ale i od wieku - do dwóch lat przy mbunie i nawet trzech przy nonmbunie bym był daleki od takich stwierdzeń aby jakiejs części ciała nie stracic :wink::D bo jeżeli któraś z nich z jakiś powodów uzyska nawet chwilową przewagę nad drugą to zapewne nie omieszka tego wykorzystać.

Opublikowano

Tak wlasnie bylo u kumpla: jeden samiec zdominowal drugiego ktory po jakims czasie dokonal zywota. A wydawaloby sie ze saulosi to takie spokojne rybki.