Jump to content

Obsada 160 litrów ...

Recommended Posts

Witam.

Mam akwa 100x40x40 ...

Myślałem o zebrach blue-red 1+5 ....

macie jakieś inne propozycje, żeby samiec był innego koloru niż samiczki ?

czy wiecej niz 1+5 ma sens ? ... np. do tego jeszcze yellow`ki ?

Pierwsze co mi sie nasywa na myśl to Pseudotropheus saulosi. Samiczki są żółtawe, natomiast samce w błękitno-granatowe pionowe pasy. 1+5 to może być troche za dużo. Przyjęło sie ogólnie że na jednego samca przypadają 3-4 samice. W przeciwnym razie będziesz musiał uważać żeby samiec sie "nie zajeździł" :wink:

Yellowki do Twoich 160 L nadają sie jak najbardziej. W połączeniu z zebrami blue-red dadzą sobie rade pod warunkiem że zeberki nie są zbyt agresywne to raz, a po drugie bedziesz trzymał pysie w charemach nie większych niż podane wyżej, tzn. 1+4 z każdego gatunku. Szczerze mówiąc to nie znam blue-red-ów i moge sie mylić. Poczytaj troche o nich. Jeśli chodzi o mnie i moje spostrzeżenia to zdecydowałbym sie tylko na jeden gatunek, powiedzmy P. saulosi 2+7.

Cytat z art. : http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klub ... ulosa.html

Akwarium zasiedlone wyłącznie przez P.saulosi jest zbiornikiem bardzo dekoracyjnym i wolnym od agresji. Nawet niewielkie akwarium, już o długości 100 cm oferuje dość miejsca, na rewiry dla 3-4 w pełni wybarwionych samców i gromadki kontrastowo odmiennie ubarwionych samic.

Ja uruchamiam powoli właśnie akwa 100x40x40 ... czy w takim razie myślicie ze moge wiecej samców i samiczek niż 2+7 proponowane poprzednio ? ... czy lepiej poprzestać na 2+7 ... ?

Przy okazji ... gdzie szukać pysi w okolicach Sosnowca, Katowic, Dąbrowy - Górniczej ? ... poza www.sklepmalawi.pl - bo ten znam .. szukam jeszcze innej opcji

Absolutnie NIE.

Kupiłem u nich filtry i dostalem jeszcze grzalke 200W (weipro - przyda sie jako zapas)

Rybki tez widzialem ... tylko po prostu chcialem jeszcze zobaczyc w innych miejscach

Sklep Malawi mam po sąsiedzku :) ... jedna siedziba z jednej strony mojego bloku ... a druga ... z drugiej :) ... oba miejsca widze z okien :)

Absolutnie NIE.

Kupiłem u nich filtry i dostalem jeszcze grzalke ......

Rybki tez widzialem ... tylko po prostu chcialem jeszcze zobaczyc w innych miejscach......

Sklep Malawi mam po sąsiedzku :) ... ... oba miejsca widze z okien :)

więc po prostu lubisz ekstremalne wrażenia :?

jak np koledzy w tym topicu:

http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.p ... 1&start=15

sorry bo to Twoja sprawa ale naprawdę nie kapuję jak mająć takiego dostawcę jak sklepmalawi pod bokiem szukasz innych źródeł

Co do obsady to lepiej pozostań przy 2+7 bo bedzies zmiał więcej spokoju ewentualnie 3+7 bo z trzema samcami tez sie może udać choć twoje akwa jest naprawde bardzo małe pozatym nie przekraczaj w ilości 9-10 ryb bo nie utrzymasz wody na dobrym poziomie bez jakiś większych kłopotów.