Jump to content

s fryeri iceberg

Recommended Posts

Mam mały problem ponieważ nie wiem dlaczego kończą w moim większym baniaku życie Fryeri. Zakupiłem dwa młode do dorosłej obsady jak w stopce 450l, wszystko było ok prze 2-3 tyg. Dwa dni temu po 2 dniach dziwengo zachowania cały czas przy dnie szybkie oddychanie padł pierwszy, dziś zauważyłem że drugi również się tak zachowuje szybkie oddychanie cały czas na dnie, odłowiłem ją i dałem do podwieszanego kotnika jak na razie kilka godzin tam jest i nic się nie dzieje tak jak by się ożywiła.

Parametry w normie:

NO2 0,5 - 0,1 wydaje mi się że przez te przerwy w dostawie prądu

przed przerwami było 0

NO3 20

PH 7,5

KH 11

GH 7

PO4 O

Mam 3 teorie:

1 prawie codziennie wyłączają u mnie prąd na jakieś 1,5- 2h 2 razy dziennie

2 dostają baty od np auratusów ale nie widać żadnych obrażeń fizycznych

3 karmię je dietą roślinną 2 razy w tygodniu mięsko

Jak myslicie czy coś z tych czynników ma wpływ czy jeszcze co innego?

1-2 godz przerwy w dostawie prądu nie powinny całkowicie zabić biologii, ale po parametrach widać że źle się dzieje z wodą w twoim akwa. Inne ryby nie chorują? Te frejki mają jakieś charakterystyczne objawy podobne do bloatu?

Kupowałeś je u innego sprzedawcy niż reszta ryb? Czy ta reszta ze stopki pochodzi z jednej hodowli?

Obsada w 180l i cześć obsady w 450l i frejki są od malawiana reszta z giełdy w Łodzi. Reszta obsady jest ok nic się kompletnie z nimi nie dzieje zachowują się normalnie pływają od września tamtego roku.

No2 prawdopodobnie jest podwyższone przez czyszczenie filtrów połączone z podmiana bionitraex tak samo miałem ostatnio ale bardziej hardcorowo bo było prawie 1 NO2 ale po 3-4 tyg jak wystartowało wszystko wróciło do normy opisywanej to w innym wątku.

Ta co pozostała pływa w podwieszonym kotniku oprócz szybszego oddychania nic innego się z nią nie dzieje. Pobiera pokarm, zastanawiam się nad oddaniem jej bo chyba jednak stres ja zabija.

Stawiam że problem nie w pokarmie. Zła dieta u mięsożerców odbija się słabszym wzrostem i wychudzeniem a nie objawami jakie opisujesz (chyba że po długim czasie w stanie skrajnego niedożywienia). Młode ryby są bardziej wrażliwe na skoki parametrów.

Mozliwe tylko jedno sie nie zgadza mam jednego młodego reda mniej więcej takiej samej wielkości i z nim wszystko gra, może kilka czynników się złożyło na powstałą sytuację.

Mam jeszcze pytanie odnośnie dominującej samicy auratusa, do tej pory była pięknie wybarwiona żółto czarno teraz nosi też ikrę, od wczoraj zaczeła zmieniac barwy na czarne całe boki jej sciemniały i tylko żółte ma podbrzusze, czy tym też powinienem się zacząć niepokoić? Samiec jest od niej większy.