Jump to content

Akwarium 112L z pyszczakami.Jakich się pozbyć ew. dokupić inne.

raffmal60

Recommended Posts

Witam.

Parę dni temu zakupiłem używane akwarium z pyszczakami.Niestety facet od którego kupiłem akwarium był chyba kompletnym laikiem.Ja też takim byłem przy kupowaniu i niestety wtedy jeszcze pojęcia nie miałem ile pyszczaków może być w 112 litrowym akwa.

3 pyszczaki już oddałem do sklepu zoologicznego(najagresywniejszego w całym akwarium auratusa i jeszcze dwa inne)Zostało się chyba z 9 rybek z czego większość to wybarwione i dorosłe osobniki.

Proszę o radę jakie ryby jeszcze oddać do sklepu i ewentualnie jakie dokupić.Zamieściłem zdjęcia w celu identyfikacji ponieważ nie mogę dokładnie określić.Z moich obserwacji,które są pewnie błędne mam chyba 3 samice pyszczaka saulosi coral(nie jestem pewien bo 2 z nich mają atrapy jajowe), 2 samce saulosi jeden ładnie wybarwiony, drugi mniejszy o szarym kolorze cały czas siedzi przy rurze od filtra(chyba jest zdominowany przez większego) i boi się pływać(przynajmniej takie odniosłem wrażenie).3 z wybarwionych ciężko określić bo nie ma pionowych pasów jak saulosi.Pozostałe to chyba jeden mały zółty yellow albo niewybarwiony saulosi nie wiem czy samiec czy samica.

Akwarium tak jak już wspomniałem niestety tylko 112l(w przyszłości może będzie 240l)

Jeśli to ważne to w akwarium pracuje filtr tetratec ex700(wyjąłem węgiel po przeczytaniu rad na forum),została ceramika,gąbka,biobale i włóknina.

W akwa działa również napowietrzacz tetra aps100(nie wiem czy jest potrzebny czy nie).

Proszę również o pomoc w ułożeniu kamieni czy aktualne ułożenie jest dobre.

Świetlówki 2 po 18w T8 jedna 4500K druga jakaś niebieska philipsa.

Przepraszam,za dużo tekstu ale wolałem zadać kilka pytań w jednym wątku niż zakładać osobno parę tematów.

Jeśli cokolwiek jest źle zrobione to proszę o krytykę i pomoc w poprawie.Tak jak pisałem dopiero od paru dni dowiaduję się coraz ciekawszych informacji odnośnie akwarystyki i jestem głodnych wszelkiej krytyki,pomocy i rad :)

A poniżej zdjęcia:

20120324080220.th.jpg

20120324080252.th.jpg

20120324080336.th.jpg

20120324081248.th.jpg

20120325145112.th.jpg

20120325145136.th.jpg

20120325145234.th.jpg

20120325145405.th.jpg

20120325150621.th.jpg

20120325150632.th.jpg

Pozdrawiam serdecznie i proszę o pomoc.

Masz tam Melanochromis cyaneorhabdos(maingano)- poziome pasy, Labidochromis caeruleus -zolte z czarnymi paskami na pletwie grzbietowej.Te ktore uwazasz za saulosi coral to Maylandia estherae. W pionowe paski to moze byc saulosi.

Do 112 nadaje sie tylko i wylacznie saulosi, w maksymalnej ilosci 5-6 szt.

reszte ryb jak najszybciej oddaj bo to nie jest akwa dla nich i sie tylko mecza.

Co filtra to po korekcie obsady do saulosi to spokojnie da rade.

Napowietracz ajk lubisz"bable" to zostaw, generalnie nie jest potrzebny.

Wystroj to sparwa indywidualna, ale jak juz mowilem akwa jest male i szkoda zabierac miejsca rybom, tworzac gruzowiska.Oswietlenie rowniez wedle gustu, rybo to bez roznicy.

Jak juz mowilem, najwazniejsze to oddanie ryb, osoniscie oddalbym wszystkie i wtedy zaczal z haremem P.saulosi.

• Dziękuję 1

Przejrzałem jak wygladają pyszczaki te,które podałeś i niestety wszystko wskazuje na to,że masz rację.Moje ryby idealnie pasują do gatunków podanych.Zastanawiam sie tylko kto podał informacje facetowi od którego to kupiłem,że tak zróżnicowane gatunki mogą żyć w tak małym akwarium...Pozostaje mi tylko oddanie rybek do sklepu o ile je przyjmą i szukanie saulosi.Boję się tylko jednego,że trafię na sklep,w którym liczy się tylko kasa i wcisną mi jakiś inny gatunek pyszczaków niż saulosi.Czy mógłby ktoś polecić profesjonalny sklep akwarystyczny w Łodzi lub okolicach?Czytałem coś o rybarium.pl w Łodzi ale wolałbym się upewnić.Jak rozumiem do swojego akwa mogę kupić 1 samca i 4 samice?Taka ilość będzie optymalna?Nie chcę żeby rybki się męczyły.

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.

Wczoraj zmieniłem obsadę kupiłem na giełdzie w Łodzi 10 młodych zaczynających się przebarwiać saulosi.Mam problem ponieważ 3 z nich ocierają się o piasek.Nie wiem czy to może być przez to ale zauważyłem,że w dwóch miejscach piasek jest jakby lekko brązowy i zielony(załączyłem zdjęcia)oraz pojawiły się małe glony na bocznej szybie.Czy to może świadczyć o strefach beztlenowych,jak temu zaradzić i czy może mieć wpływ na ocieranie ryb?

Zbadałem poziom pH-8 i NO2-0 innych testów niestety jeszcze nie posiadam.

Proszę o pomoc.

20120330113656.th.jpg

20120330113713.th.jpg

20120330113730.th.jpg

20120330113920.th.jpg

20120330113929.th.jpg

20120330113941.th.jpg

Ja u siebie też mam taki dwu kolorowy piach. Po prostu podejrzewam że piachu do końca nie da się wypłukać, dlatego bliżej dna jest ciemniejszy, natomiast górna warstwa jest jaśniejsza gdyż podlega ciągłemu procesowi filtracji, a to poprzez filtry, a to kopiące ryby..

Na strefy beztlenowe w jakimś stopniu pomagaja świderki.

Ja u siebie też mam taki dwu kolorowy piach

Nie masz dwukolorowego piachu tylko głębiej światło nie dociera dlatego niżej jest ciemniejszy. U kolegi okrzemki się rzuciły i tyle.:D Nie ma co panikować.

• 1 month later...

Pozwolę sobie odświeżyć temat, tak jak wcześniej napisałem mam "dwu kolorowy piach" Na wierzchu 2-3 cm jasnego, a pod nim zaczyna się ciemniejszy, zabrudzony, dzisiaj zauważyłem przy podmiance że w tej warstwie tworzą się pęcherzyki powietrza które uwalniają się przy przemieszaniu piachu ręką. Co to jest ?

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.