bikebog Opublikowano 4 Marca 2012 #1 Opublikowano 4 Marca 2012 Czy są jakieś przeciwwskazania by podawać rybomte witaminki:D http://www.tofivet.pl/pl/o/Biosupervit-100ml Skład: Witamina A..........................25000jm Witamina D3........................10000jm Witamina E1........................10mg Witamina B1........................1,5mg Witamina B2........................1,25mg Witamina B3..................... 5,25mg Witamina B5........................3,15mg Witamina B6........................1,57mg Witamina B12.......................0,00001mg Witamina H.........................0,00001mg Witamina K3........................2,1mg Kwas foliowy.......................50mcg Chlorek magnezowy..............1,0mg Chlorek kobaltu....................0,02mg Siarczan cynku....................0,1mg Siarczan miedz.....................0,1mg Siarczan manganu................0,1mg Chlorek choliny....................8,0mg Metionina...........................2,92mg Lizyna...............................8,0mg Walina...............................2,2mg Izoleucyna.........................1,0mg Leucyna.............................2,5mg Seryna...............................3,4mg Glicyna..............................23,2mg Histydyna...........................0,8mg Arginina..............................10,0mg Treonina.............................2,0mg Alanina..............................10,4mg Prolina...............................12,0mg Tyrozyna............................0,4mg Hydroxylizyna......................0,9mg Fenyloalanina......................1,1mg Kwas asparginowy.................4,8mg Kwas glutaminowy................10,30mg Hydroksyprolina....................11,40mg Inozytol..............................5,2mg Vehiculum...........................1ml Jeżeli będą przeciwwskazania to co polecacie ?
eljot Opublikowano 4 Marca 2012 #2 Opublikowano 4 Marca 2012 Hmm jak mówi stare przysłowie jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego . A tak na poważnie to nie jestem przekonany co do dawkowania? Są preparaty witaminowe specjamnie dedykowane dla ryb akwariowych więc po co kombinować? np. http://www.aquariumsklep.pl/witaminy-c232.html
bikebog Opublikowano 4 Marca 2012 Autor #3 Opublikowano 4 Marca 2012 Szukam czegoś z witaminką H (B7, biotyna), a w witaminkach dla ryb brak tego jednego składnika. Znalazłem to czego szukam jeszcze w witamininach dla żółwi i gadów. co do dawkowania można to w łatwy sposób obliczyć na zasadzie składu ilościowego oraz proporcji w oparciu o witaminy dla ryb. Nie szukam tutaj oszczędności.
eljot Opublikowano 4 Marca 2012 #4 Opublikowano 4 Marca 2012 Z tego co wiem biotyna świetnie wpływa na sierść u ssaków ale na co ma zbawienny wpływ u ryb? (to nie sarkazm po prostu jestem ciekawy )
bikebog Opublikowano 4 Marca 2012 Autor #5 Opublikowano 4 Marca 2012 Z tego co wiem biotyna świetnie wpływa na sierść u ssaków ale na co ma zbawienny wpływ u ryb? (to nie sarkazm po prostu jestem ciekawy ) Eljot, na sierść również wpływa;) W tym wątku na dole jest odnośnik http://forum.klub-malawi.pl/to-choroba-t18892.html , a kuracja którą chciałbym zastosować nie niesie za sobą większych kosztów. Także powracając do tematu coś konkretnego ktoś poleci/napisze ?
eljot Opublikowano 4 Marca 2012 #6 Opublikowano 4 Marca 2012 Jeżeli chcesz potwierdzić teorię "plamy a niedobór" biotyny, to poszukałbym samej biotyny aby być pewnym że to o nią chodzi a nie inny składnik (podawałem kiedyś poprzedniemu psu ale nie pamiętam nazwy preparatu).
nabe Opublikowano 12 Marca 2012 #7 Opublikowano 12 Marca 2012 Trzeba zapytać jakiegoś biologa od ryb, hm, p. Pawlak?
Rekomendowane odpowiedzi