Skocz do zawartości

Podmiany wody i sposób jej uzyskania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy koledzy,

Pytanie kieruje do osób, które uzyskują wodę do podmian z wodociągów ( nie RO).

W czym przechowujecie Waszą wodę do podmian ? Mam ciągły problem z pozbywaniem się osadu zbierającego się przy tafli zebranej wody tzw. "film bakteryjny". Za każda podmianą jestem zmuszony ręcznie pozbywać się tego osadu. Dodam , że wodę odkąd pamiętam, zawsze trzymałem we wiaderkach

Jeżeli macie ten sam problem, to może macie skuteczny sposób na błyskawiczne pozbycie się ów osadu? Dzięki z góry !

Opublikowano
normalna beczka lub duży pojemnik z pokrywą,zero ,,kożucha,,
Nie mam możliwości przechowywać wody w beczce , ale myślę nad zakupem plastikowych kanistrów na korek, ale czy zda to egzamin ? wiadra 10l z pokrywkami, które posiadam i tak zbierają osad.

Jak będziesz miał taflę wody w ciągłym ruchu to film sam zniknie, ew. skimer. Ja wodę leję prosto z kranu, nie przechowuję jej.
Skimer do wiaderek? mmm...miałem sobie ułatwić :-) taką opcje wykluczam.

Wodę prosto z kranu ? Chlorowana ? Chyba nie muszę pisać jaki wpływ ma chlor na naszych podopiecznych i środowisko, które chcemy im zapewnić .

Chlodnica w jakim pojemniku trzymasz wodę ? Pytam o pojemność .

Dzięki za odpowiedzi ! Problem nie rozwiązany.

Opublikowano

Ja rowniez leje.z kranu, z tym, ze woda płynie przez korpus narurowy z weglem. Bardzo duzo osób leje wodę z kranu chlorowaną i nie ma to żadnych egatywnych skutków ;).

Opublikowano
Wodę prosto z kranu ? Chlorowana ? Chyba nie muszę pisać jaki wpływ ma chlor na naszych podopiecznych i środowisko, które chcemy im zapewnić .
Chlor bardzo łatwo usunąć gorzej z chloraminą ale i tak obecnie chyba większość uzdatniaczy sobie z nimi radzi.
Opublikowano
Poczytaj ilu ludzi tak robi i jest ok, zależy jakie masz parametry w kranówie.

http://forum.klub-malawi.pl/uzdatnia...oda+do+podmian

Ja nie należę do zwolenników lania wody prosto z kranu z uwagi na ilość chloru, którą chcę ograniczyć . Jeżeli ma chociaż w niewielkim stopniu negatywnie wpłynąć za zdrowie moich ryb to wole poświęcić chwilę na pozbycie się go. A to, że ma negatywny wpływ chociażby na rybi śluz jest powszechnie wiadome, ale to nie jest tematem tego posta. Zdrowy_zab - Dobrze takiemu, niestety ja nie mogę sobie pozwolić na takie rozwiązanie :-) Eljot - Do podmienianej wody nie wlewam żadnych uzdatniaczy z przyczyn czysto ekonomicznych ;-)

Dziękuje wszystkim za pomoc ! Wynika z nich, że namawiacie mnie do inwestycji :-) Chciałbym uzyskać czystą wodę bez konieczności instalacji narurowej , zakupu uzdatniaczy itp. Czy można? :-)

Opublikowano
Nie przesadzajmy tym uzdatnisz 300l wody http://www.zoologiczny.sklep.pl/Trop..._46_368___8732

Jak masz tylko chlor to wystarczy jak wodę do podmian potraktujesz napowietrzaczem przez 15 minut, lub w inny sposób ją wzburzysz.

Mówisz o wytrącaniu chloru ze świeżo nalanej wody? Widze, że temat rzeka i nie sposób trzymać się jednego wątku. Pierwotnie chciałem uzyskać odpowiednią wodę bez użycia żadnych wspomagaczy, a problemem był film bakteryjny. Teraz zamiast ograniczać czynności potrzebne do uzyskania odpowiedniej wody, to zaczynacie mi ich dokładać :D Wiem, że to dobre pomysły i z pewnością zdają egzamin , ale chciałem się skupić wyłącznie na wodzie niczym nie "skalanej", odstanej. Spróbuje z tym kanistrem :) Dzięki za pomoc koledzy!

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• Witamy po 15 latach. Trzymamy kciuki za powrót. Ja cały czas w klubie, więc za bardzo nie widzę przeskoku, pewnie był on płynny więc z ciekawością spytam się jaki jest Twój punkt widzenia. Co do obsady nie lubię doradzać, bo to często indywidualne podejście, jest trochę ryb całkowicie żółtych wśród samic tak jak ch. saulosi czy msobo, choć one trochę pomarańczowe tak samo jak samice M. estherae, no i yelowek.
    • Cześć po 15 latach powrót do Malawi (pewnie część starszych użytkowników może mnie pamiętać). Moj poprzednik nick Rajwus15, malawi 450l i 160l 😉 kilka lat klubowicz Widzę, ze dokonal się pewnego rodzaju przeskok w wiedzy/rozumieniu mbuna Akwarium 160x50x60h, tworzy się  - planuje: M. fainzilberi maison reef (moj ulubiony gatunek, mialem wczesniej kilka lat w 450l) L. trewavasae chilumba C. demasoni (kilka sztuk, nie do konca moj wybor, ale musza byc)   Mysle nad akcentem zoltym - propozycje?   Mozliwe ze ostatecznie zostana 3 gatunki, pierwotnie wezme uklady 1+3, badz mlode prawdopodobnie z aquahaus gaus, ale pewnie wyjdzie z czasem Dzieki i pozdrawiam
    • Po co nawozisz? Trafiłeś na forum miłośników ryb z j. Malawi, nie uświadczysz u nas bogactwa roślin. Podejrzewam, że Ty założyłeś akwarium z innym biotopem.
    • Będe bardzo wdzięczny za podpowiedzi od bardziej doświadczonych akwarystów
    • Cześć, Mam pytanie dotyczące okrzemków w moim nowym akwarium. 200l brutto-150 l wody netto, filtr aquael ultramax2000, co2 (indykator ciemnozielony), oświetlenie 2x 14 w aquael leddy tube + sinkor x 42 w (aktualnie sinkor świeci na 70%, a leddy tube są wyłączone od momentu jak pojawiły się okrzemki), świece 7 h dziennie. Akwarium ma 4 tygodnie, a okrzemki zaczęły się pojawiać ok tydzień temu. Chyba za wcześnie zacząłem nawozić potasem + mikro + makro + carbo( mikro i makro 1/4 dawki, a carbo pełna dawka), jak pojawiły się glony to przestałem lać mikro i zostałem tylko przy carbo, makro i potasie. Podpowiedzcie czy to normalne? czy coś jeszcze moge zrobić żeby się ich pozbyć? Szybę czyści się łatwo, ale znaczna część monte carlo jest pokryta okrzemkami, a pomimo to widzę, że nowe zielone listki wystają ponad glony, ale potem znowu są zasłaniane i znowu się pokazują i tak w kółko... Mniej więcej w 3 tygodniu no2 i amoniak zeszło do 0 i jak utrzymywało się tam kilka dni to wpuściłem parę ślimaków i parę krewetek amano. Dodam, że to moje 2 akwarium- pierwsza jest kostka 30 l z krewetkami i tam okrzemki też pojawiły się na starcie, ale nie w takiej ilości.  
    • Tak, to ten piasek. Normalny, zwykły piach, najbardziej naturalny, jaki może być.
    • @pozner takie coś? https://www.castorama.pl/piasek-kwarcowy-dekoracyjny-099-kreisel-25-kg/5907418096203_CAPL.prd Nawet bym nie wpadł na market budowlany, jak potrzebowałem piasek zawsze zamawiałem wywrotkę 😆 ale patrząc po cenie warto podjechać 
    • Podobny kolor ma zwykły piasek z Castoramy. Wymieszać go możesz ewentualnie z żwirem kwarcowym i drobnymi kamykami.
    • Czy ktoś z forumowiczów używał może kiedyś piasku aqua della sand brown? To mój ulubiony kolor piachu, ale na taką powierzchnię dna sobie raczej nie pozwolę 🤣 wiadomo jak to jest ze zdjęciami - każde wychodzi inaczej. W każdym razie chodzi mi o taki trochę cieplejszy, żółtawy, a nie biały. Szukam na allegro ale nic mi nie wpada w oko.  
    • @poznerPamiętam o plaży, mam 3 metry kwadratowe dna, a tylko niespełna 700 kg kamieni. Nie muszę wykorzystać wszystkich. Mam świadomość jakie wybrałem gatunki i jak niewiele z nich potrzebuje do szczęścia kamienie. @Jetstormwychodzi na to, że w Holandii jest taniej niż u nas... może kolejne szkło będzie trzeba importować 😉
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.