Skocz do zawartości

Czy uzdatniać wodę do podmian i czym ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Studiuję to forum już od dłuższego czasu. Z Malawi zaczynam po kilkunastoletniej przerwie z akwarystyką. Czytam o podmianach i rozumiem sens. Nawiązując do "przepisu" chciałbym (nie zakładając nowego tematu) zapytać, czy kranówę także należy przed podmianką uzdatnić?

Topic wydzieliłem, by nie zaśmiecać forum. Gorol.

Opublikowano

Heh.. temat rzeka - ilu akwarystów, tyle poglądów.

Ja osobiście zawsze lałem kranówkę do akwa, nigdy nie preparowałem wody jakoś specjalnie, nawet aqua safe nie używałem.

Ktoś tam pewnie odstawia wodę na 24h, ktoś przepuszcza przez węgiel, ktoś ...

Zaraz zobaczysz lawinę wypowiedzi :)

Opublikowano
Wszystko zależy od parametrów kranówki ;)

Gdy tylko dojdą testy JBL'a, sprawdzę ją dokładnie. Na chwilę obecną z trzy miesięcznych obserwacji po przeprowadzce widzę, że nie jest zbyt miękka, trochę dużo kamienia po niej zostaje.

Opublikowano

Ja daję wodę do odstania na dzień lub dwa i wlewam do akwa,nie dodaje żadnych uzdaczniaczy i nic się nie dzieje,kiedyś miałem podobne pytania ale kogo zapytałem to miał inne zdanie i inne płyny lał,więc postanowiłem sam sprawdzić :P

Opublikowano
Ile?

Dawka to 5ml na 20l wody, czyli powinneś wlewać 7,5ml.

tak, wiem.

10ml traktuje jako uzdatniacz wody podmienianej a te pozostałe kilka ml jako "uzupełnienie" dla wody w akwarium. Mam pełno elementów metalowych w instalacji łącznie z mosiężnym przejsciem z pex-al-pexa na pvc a Biotopol wiąże też metale ciężkie. Wiem że woda twarda i ph wysokie i teoretycznie nic sie nie powinno dziać ale od wlania tych dodatkowych ml nie zbiednieje.

Rybom to nie przeszkadza.

Opublikowano

Ja uzywam do podmian wody odstanej.... W rurach wodociagowych ;-)

Leje prosto z kranu i raz na jakis czas podmieniam na mineralke zeby zbic no3 ktore w kranie jest na beznadziejnym poziomie.