Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ale nie widziałem też nigdy pysków które by wcinały sinice.

Na pierwszy rzut oka też się przychylał bym do sinic, ale czy tak jest na 100%?

Opublikowano
ale nie widziałem też nigdy pysków które by wcinały sinice.
Moje tam sobie je skubnęły ale nie napisałbym żeby się zajadały :) A ponoć spirulina to też odmiana sinic ;)
Opublikowano

PO4 - 0,6

PH - 7,5

Takie mam parametry wody, podmiana była w tamtym tygodniu.

Ale przy okazji zrobiłem test w 450 i to mnie bardziej martwi tam PO4 mam na poziomie 1,8 zastanawiam się co z tym zrobić czy taki poziom zaszkodzi pyskom, w tym baniaku glon porasta tylko szyby i trochę na wapieniu.

Może dokupić jeszcze jeden kubelek np jbl 900 i go wypełnić tylko nitrax i coś na fosforany?

Opublikowano

Wysokie fosforany to duże prawdopodobieństwo sinic które dobre nie są. Pobierają sporo tlenu, mogą wydzielać szkodliwe a niektóre odmiany nawet toksyczne związki. Imho lepiej kupić absorber i mieć je z głowy.

Opublikowano

W 450 mam eheima 2228 i atmana z gęsta gabka, eheim zasypany substartem pro, czy jest sens dołączyć do tego zestawu jbl e900 zasypanego nitraxem absorberem fosforanow i węglem?

Kupiłem dziś eheima 2226, czym go zasypać? W 2228 mam na dole ceramikę mech i w dwóch następnych substartpro.

Opublikowano
czy jest sens dołączyć do tego zestawu jbl e900 zasypanego nitraxem absorberem fosforanow i węglem?
Pewnie że możesz dołożyć (choć węgla bym tam nie dodawał).

Kupiłem dziś eheima 2226, czym go zasypać?

Zostawiłbym górny koszyk z gąbkami (będzie miejsce na ew absorbery) resztę zasypałbym bio-ceramiką.

Opublikowano

W drugim kubeł zasypalem dolny koszyk do połowy substrat pro i phos z jbl, a w drugim górnym phos bionitraex jbl i kilo grysu koralowego. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

--

Po dwóch dniach od uruchomienia drugiego filtra zmieniły się trochę parametry:

NO 2 wzrosło do 0,1

Ph 7,5

NO 3 spadło z z 40 do 10

PO4 z poza skali spadło do niewykrywalnego

Tak ze ogólnie się poprawiło tylko martwi mnie skok do góry NO2, zastanawia mnie dlaczego się tak dzieje?