Jump to content

RED REDY cały czas pochowane??

Recommended Posts

Witam,posiadam baniak 112L (wiem ze jest mały ale w lato będzie duży :grin: )

w baniaku sa 4 samice i jeden samiec i 3glonki

1-na ma młode 2-ga ma ikre ale ciągle się chowają :(

Dlaczego nie pływają sobie tylko pochowane jak podejdę do akwa to się na płasko kładą na kamienie żebym ich nie widział i są płochliwe:(

zaczyna mnie to wkurzać zmieniłem żarówkę na inna i nic :(

daje pokarm to tez nie wypłyną dopiero jak zgaszę światło to nieraz jedzą wieczorem jak ide spac to pokarm leży na dnie rano już go nie ma.

U mnie jest podobnie. Moje P. saulosi (1+4) też się chowają i nie chcą jeść jak jestem blisko przy akwarium. Wystarczy jednak, że oddalę się trochę i już wysuwają pyszczki spod kamieni i zaczynają dokazywać :). Parametry są ok więc czytając forum doszedłem do wniosku, że mogą się jeszcze aklimatyzować, zwłaszcza że są dopiero tydzień czasu u mnie i stoją na piętrze, gdzie rzadko bywam.

Być może podobnie jest u Ciebie i rybki się dopiero przyzwyczajają?

Przyczyn może być kilka:

- jak już sam wspominałeś o świetle - może być za mocne? (w sumie mało prawdopodobne bo są to zwięrzęta światłolubne)

- wspomniana w drugim poście kwestia niestabilnych parametrów wody (pomierz-podaj i ocenią koledzy....z pewnością wnikliwie :D <ukłon w kierunku yara i pereza :D)

- przekarmione ryby - proponuję przegłodzić 1-2 dni i popatrz, czy nadal będą się chowały...

....cóż polecam skorzystać z opcji szukaj na forum :)

mogą jeszcze cierpieć na wszelkiego rodzaju zatrucia w tym metalami, co nie będzie wykryte przez testy oraz na choroby pasożytnicze....

ale tak czy inaczej bez podania wyników pomiarów ph, kh, nh3/4, no2, no3 nic nie nie wymyślimy ;)

i w mojej opinii nie ma mbuny płochliwej w wyniku intensywności oświetlenia...

Listki się nie nadają do pomiarów.

Pokazują co chcą.

W warunkach akwariowych jedynymi jako tako miarodajnymi testami są testy kropelkowe.

co do płochliwości to jak napisali poprzednicy może tego być milion powodów, pierwszym i najistotniejszym są parametry wody.

Nie karm ich przez 3 dni - ryba głodna pływa, nażarta leży i trawi, oczywiście nie zastąpi to poprawnego sprawdzenia parametrów bo płochliwość jest pierwszą widoczną oznaką że coś jest nie tak.

ok da radę to się zgadzam, ale to może byc przyczyną podobnie jak wszystkie inne wymienione u góry

a 7,6 paskowymi to nie to samo co 7,8 kropelkami ;)

w pierwszym przypadku może być nie 7,6 ale w rzeczywistości 7,2 a to już takie wesołe nie jest :P