Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ciekawi mnie jak u was jest z Ph. U mnie kranówka ma Ph 7(badane przez sanepid),w akwarium 150*50*50 mam dużo piaskowca i 4 kawałki wapienia wielkości około 1.5 dłoni. Ogólnie kamieni jest tyle,że wody wchodzi około 200l. Myślałem,że Ph będę miał ponad 8 a tu zasadzka. Ph 7.6

Posted

Skały nigdy nie podniosą b.znaczaco ph wody w akwa.

I pamiętaj , że zwiekszenie ph o 1.0 , to 10-ciokrotnie większa zasadowość :!:

Posted

W kranie 7,6

W akwa 8 ale w sumpie mam 40 kg grysu koralowego, a za dekorację robi duża kupa piaskowca.

• 3 weeks later...
Posted
w jaki sposób sprawdza sie coś takiego no2 i no3 co to jest

W skrócie można powiedzieć, że są to szkodliwe w pewnych stężeniach związki azotowe, powstałe w procesie nitryfikacji- rozkładu zanieczyszczeń organicznych. Więcej informacji znajdziesz w artykułach opisujących cykl azotowy.

NO2 i NO3 mierzy się dostępnymi w sklepach zoologicznych testami.

Posted

napiszcie jakie prawidłowe parametry wody powinny być w czaasie wpuszczenia ryb do akwarium i w czasie użytkowania chodzi o no2 i no3 i jakieś jeszcze..???????????

• 1 month later...
Posted

Ja w kranie tez mam ok 7,5 za to w akwa jak tylko nie zrobie cotygodniowej podmianki to PH mam na poziomie 8,8-9,0 MASAKRA. Fakt ze sam na to zasluzylem - 20 kg zwiru koralowego w podlozu i kupa piaskowcow robia swoje , ale efekt tego jest zalosny - zero roslin nawet anubiasy i kryptokoryny padaja, mimo nawozenia i dobrego oswietlenia i wszystko porastaja okrzemko pochodne glony.... Walczylem kiedys z PH zbijajac je bimbrownia ale stwierdzilem ze to powoduje zbyt duze wachania PH co moze miec zly wplyw na ryby wiec zaprzestalem. Zastanawiam sie nad zakupem regulatora PH polaczonego z butla CO2 ale to spory wydatek...

Macie jakis pomysl jak zbic PH do 8,0....