Skocz do zawartości

Cenzura na tym forum!!! 2

Czy na tym forum panuje cenzura ?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Czy na tym forum panuje cenzura ?

• TAK
      17
    • NIE
      21

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No włączę się odrobinke..

co do cenzury, ja nie doświadczyłem na własnej skórze, ale zamykanie jak to Ktoś nazwał NIEWYGODNYCH tematów no trochę jest nie fair... Trzeba dać się człowiekowi pochwalić, przecież i tak jesteście, czy to byliście pewni że to nie uda się, że rybki się zamęczą, i prawdopodobnie zdechną... I prawdopodobnie za niedlugo by tak się stało... Trzeba było poczekać, fakt, zdjęcia z taką wodą.. nawet robione po ciemku moją starą nokią mojego zbiornika (również 125L) woda jest idealna, widać że tam każda rybka machnie ogonem to zaraz się muli wszystko..

Ale trzeba było przekonać gościa że robi źle, może nie każdy kto ma malawi musi od razu być pasjonatą i miłośnikiem, a może też nie każdy ma warunki (i pieniądze) na jakieś "odpowiednich" rozmiarów akwa.

Prócz tego, zdecydowanie akwarium, to element dekoracji, można mieć inne rybki, równie kolorowe, lub nawet podobne - efekt nic mniejszy.

Prócz tego, mam w akwa 7 ryb, (chyba) MAINGANO, (chyba) 2 RED RED, i prawdopodobnie 4 samce SAULOSI... Potrzebuje pomocy, jestem z Ostrowa Wlkp. chce a nawet pragnę mieć 1-2 samce i 4-8 samic SAULOSI, ale nie potrafię odpowiednio zidentyfikować w żadnym sklepie odpowiednich ryb, może znacie kogoś, kto mógłby mi pomóc, np z Kalisza, Pleszewa (to okolo 30km ode mnie) albo jakiś sklep w mojej okolicy, gdzie znają się na pyszczakach??????? Wiem - nieodpowiednie miejsce na to, ale to tak przy okazji nooo, akurat aktywny temat, wiec może ktoś mnie tu dostrzeże... oczywiście MAINGANO i RED REDki oddam do sklepu albo komuś z forum, jak bedzie chciał W ZAMIAN ZA POMOC.

Może uda mi się zaraz wstawić fotke z mojej NOKII ;-)

Opublikowano

Z uwagi na okoliczność, że emocje związane z tematem już opadły, a ze względu na krótki staż na forum uznałem za niestosowne wypowiadanie się w tej kwestii w dniu wczorajszym, dopiero teraz zagłosowałem zaznaczając w ankiecie "NIE".

Może zacznę od tego, że nie czuję się uprawniony do kwestionowania merytorycznych wypowiedzi forumowiczów i szanuję ich prawo do formułowania własnych ocen chociaż odnoszę wrażenie, że ton niektórych postów osób z krótkim lub bardzo krótkim stażem bywa impertynencki (ale to jest być może moje subiektywne odczucie).

Niemniej jednak za krzywdzące i niesprawiedliwe uważam zarzucanie osobom, które są na stałe związane z tym forum i klubem Malawi tego, że uniemożliwiają forumowiczom wyrażanie własnych poglądów. Co więcej, uważam, że w niektórych przypadkach osoby te wykazują się bardzo dużą pobłażliwością i tolerancją wobec osób, które wypowiadają się w sposób odmienny lecz autorytatywny i bardzo zdawkowy (bez dostatecznego uzasadnienia formułowanych twierdzeń). Osoby te (mam na myśli przede wszystkim takich Kolegów jak: nabe, slawek_gorol, Perez666, eljot12, kunta i makok - jeśli kogoś ze "stałych bywalców" pominąłem uprzejmie przepraszam) nie dość, że poświęcają swój czas na udzielanie porad (niejednokrotnie odpisując cierpliwie po raz któryś z rzędu na identyczne pytania) to jeszcze robią to w taki sposób, że miło tutaj zaglądać i zgłębiać swoją wiedzę z zakresu akwarystyki.

Zaznaczam, że jest to moja subiektywna ocena. Ocena kogoś, kto nie jest klubowiczem, a ponadto żadnej z ww. osób nie znam osobiście, ani nie są moimi kolegami z forum (choć byłoby to dla mnie dużym zaszczytem mieć takich życzliwych kolegów).

Korzystając z okazji chciałem podziękować za to, że to forum funkcjonuje na tak wysokim poziomie, za Wasze zaangażowanie. Wiedzcie, że dużo osób - tak jak moja skromna osoba - docenia to co robicie.

pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Temat wciągnął i mnie. Jestem wprawdzie na forum od stosunkowo niedawna, ale sporo zawdzięczam osobom tu się udzielającym. Zaglosowałem na NIE, bo uważam, że cenzury nie ma, a powiem więcej....to co tu jest to bardzo delikatna moderacja.

Na każdym forum jest regulamin do którego piszący powinni się zastosować, a jeśli tego nie robią, znaczy, że nie czytali tego regulaminu i lekceważą zasady nakreślone w tym dokumencie. Może, żeby było prościej...mam propozycje (nie jestem klubowiczem...ale mam nadzieję, że zostanie mi to wybaczone): stwórzcie regulamin z jasnymi zasadami, żeby nie było ankiet tego typu. Proste - łamiesz regulamin, dostajesz ostrzeżenie - łamiesz ponownie - bana. To mogłoby wiele ułatwić. A może taki regulamin jest gdzieś, tylko ja nie moge go znaleźć? Uważam, że powinien być przyklejony na samej górze, a najlepiej akceptacja regulaminu przy zakłądaniu konta - byłoby to jednoznaczne z tym, że user będzie świadomy, że jak złamie regulamin, zostanie ukarany. Nie byłoby wtedy podejrzeń o cenzurę. A co do zamykania postów...uwazam, że tematy wyczerpane powinny być zamknięte, tak dla przejrzystości i ogranieczenia miejsca na serwerze (o ile mam o tym pojęcie). Tyle od skromnego usera ;)

Pozdrawiam wszystkich.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.