Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

z glonami jak z teściową, drzwiami wywalisz, to oknem wróci. Jedyne co na 100% pomoze to brak oświetlenia akwa, w moim w jednym miejscu, gdzie cień skały pada jest tło jak świezo pomalowane farbą, reszta już obrosła ;)

a i zapomniałem o denitryfikatorach ;)

Opublikowano
Może macie jakiej patenty na te glony?

Mam sprawdzony sposób na wybielanie zapożyczony z mojego innego hobby jakim jest łowiectwo. Trofea łowieckie a konkretnie czaszki wybielam roztworem wody utlenionej. Sprawdza się to również w przypadku glonów na białych kamieniach i elementach dekoracji. Najwygodniej robić to latem w słoneczny dzień. Wystawiasz kamienie na słońce i zlewasz wodą utlenioną. Zabieg powtarzasz kilka razy, aż nie będziesz mógł na nie patrzeć bo ich biel zacznie Cię oślepiać ;)

Opcja dla leniwych - myjka ciśnieniowa.

Opublikowano
Mam sprawdzony sposób na wybielanie zapożyczony z mojego innego hobby jakim jest łowiectwo. Trofea łowieckie a konkretnie czaszki wybielam roztworem wody utlenionej. Sprawdza się to również w przypadku glonów na białych kamieniach i elementach dekoracji. Najwygodniej robić to latem w słoneczny dzień. Wystawiasz kamienie na słońce i zlewasz wodą utlenioną. Zabieg powtarzasz kilka razy, aż nie będziesz mógł na nie patrzeć bo ich biel zacznie Cię oślepiać ;)

Opcja dla leniwych - myjka ciśnieniowa.

w jakich proporcjach ten roztwór przygotowujesz? Czy w aptece kupi się wodę utlenioną w litrach zamiast tych małych buteleczek?

Opublikowano
dodałbym dla niedomyślnych że nie wlewa się jej do akwa ;)

tak na wszelki wypadek :D

no raczej :) , to jaki to ma być roztwór? Zaraz po nowym roku skocze kupić i do dzieła

Opublikowano
no raczej :) , to jaki to ma być roztwór? Zaraz po nowym roku skocze kupić i do dzieła

nie tacy magicy już tu byli :P

np. niektórzy chcieli dezynfekować akwa świetlówką UVC powieszoną w pokrywie :P więc nie jest to do końca takie oczywiste :lol: EOT

Opublikowano
nie tacy magicy już tu byli :P

np. niektórzy chcieli dezynfekować akwa świetlówką UVC powieszoną w pokrywie :P więc nie jest to do końca takie oczywiste :lol: EOT

są fachowcy na tym świecie, ale dobrze że są, zawsze jest o czym pogadać :)

sprawdziłem właśnie na jednym kamolu wode utlenioną 3% taką do dezynfekcjii ran z buteleczki, fakt jej termin ważności minom w czerwcu tego roku, jednak jak polałem to coś tak skwierczy, ale efektu wybielenia nie ma. Może mocniejszy roztwór ma być co? na allegro znalazłem 18% wodę utlenioną za niecałe 9zł 1L. Nada się? Może w aptece będą mieli mocniejszą co?

Opublikowano

Ja używam roztworu 10% z obawy o tkanke chrzęstną. Ty możesz spokojnie zastosować mocniejszy. Jeśli będziesz się w to bawił to polecam element poddawany wybielaniu owinąć watą, następnie zlać roztworem aby cała wata była nasączona i pozostawić na 24h. Po takim zabiegu zawsze wystawiam na słońce jeszcze kilka razy zlewając czy to roztworem czy samą wodą, dopiero to daje najlepszy efekt.

Nie stosuje perhydrolu, ale u Ciebie może się sprawdzić. Tylko używaj rękawiczek. Dostaniesz go w sklepie chemicznym, cena ok 5zł za 0,5lita. W aptece też dostaniesz ale cena wyższa.

Pamiętaj o czym napisałem w pierwszym poście. Ważnym czynnikiem wpływającym na proces wybielania tą metodą jest słońce, więc nie gwarantuje efektów przy jego pominięciu.

Opublikowano

Nie stosuje perhydrolu, ale u Ciebie może się sprawdzić. Tylko używaj rękawiczek. Dostaniesz go w sklepie chemicznym, cena ok 5zł za 0,5lita. W aptece też dostaniesz ale cena wyższa.

Ten perhydrol łatwo się spłukuje potem z kamoli? nie będzie potem szkodził rybkom?

Opublikowano

Perhydrol to poprostu mocniejszy roztwór nadtlenku wodoru,czyli mocniejsza woda utleniona. Jest silnie żrącym środkiem ale rozkłada się do tlenu i wody więc wystarczy później spłukać.