Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Standardowo parametry:

pH-8,41

kH-11dkh

Gh-3dkh

NH3/NH4-0mg/l

NO2-0mg/l

NO3~8mg/l

PO4-0,38mg/l

Zbiornik 500l brutto, obsada 25szt dorosłych mbuna, filtracja narurowa+FBF

A teraz do rzeczy. Kilka tygodni temu zauważyłem u samca Pseudotropheus sp. acei lekkie przebarwienia na podgardlu. Wygląda to jak jasna narośl czy też utrata pigmentu. Z czasem zmiany zaczęły obejmować również głowę ryby. Stan taki utrzymuje się już od półtora miesiąca. Ryba z tygodnia na tydzień robi się coraz brzydsza. Co ważne nie potrafię zdiagnozować żadnej z ewentualnych chorób ani bakteryjnych: Mykobakterioza, Fleksibakterioza,

grzybicznych: Ichtiofonoza, Saprolegnioza ani pasożytniczych: Ichtioftirioza, Oodinoza.......

Ryba oprócz tych zmian na skórze nie ma żadnych innych objawów chorobowych; pobiera pokarm, oddycha normalnie, nie ma wytrzeszczu oczu, nie wydziela nadmiernie śluzu. Jedyne co to może jest trochę mniej aktywna, ale normalnie pływa po całym zbiorniku.

W zbiorniku nie było dawno żadnych zmian, ostanie ryby dopuściłem półtora roku temu, nie karmię mrożonkami ani żywym pokarmem.

Sam nie wiem co robić, odizolować rybę, leczyć...tylko na co?

Ponieważ ryba ma już ponad pięć lat pomyślałem, że to może po prostu starość i początek naturalnego jej końca.

Co o tym myślicie?

Zdjęcie średniej jakości ale coś widać. W rzeczywistości nie wygląda to tak strasznie.

dsc03291024x768.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Opublikowano

a to jeszcze zależy od wyeksploatawania ryby.

To samiczka?

Jeśli tak to acei często podchodzi do tarła.

Opublikowano

Powiem Ci że wątpię w to że to starość, moje miały ponad 5 lat i nie wyglądały na tak umęczone.

A masz inne ryby z tego miotu? jak wyglądają?

Opublikowano
Powiem Ci że wątpię w to że to starość, moje miały ponad 5 lat i nie wyglądały na tak umęczone.

A masz inne ryby z tego miotu? jak wyglądają?

Mam inne ryby z tego miotu, wyglądają ok.

dsc00301024x768.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Ja nie twierdzę, że to na 100% starość. Po prostu rozważam różne opcje.

Opublikowano

Ciężko coś konkretnego powiedzieć. Nie wiem ile żyją acei ale miałem coś podobnego u siebie jakieś pół roku temu. Samica która padła (ubiegła mnie bo miałem zamiar ją uśmiercić sam) miała około 5 lat. Zrobiłem jej szybką sekcję (wybaczcie zdjęcia - spieszyłem się) i generalnie nie znalazłem nic poza totalnie pustymi jelitami (czego się spodziewałem bo nie jadła od około tygodnia) i twardawym tworem słabo przyczepionym do ściany jamy brzusznej w okolicy odbytu. Za życia obserwowałem stopniowe deformowanie się głowy (rozrost w okolicy czoła i pyska, skrzywienie żuchwy) na pokrywach skrzelowych, podgardlu i głowie na jakieś dwa tygodnie przed śmiercią pojawiły się wybroczyny. Na pokrywach skrzelowych rozwinęły się one w owrzodzenia a w chwili śmierci perforowały już pokrywy na wylot (co widać na zdjęciu). Pierwszym widocznym objawem że coś jest nie tak były zapadnięte oczy. Ciężko jest mi niestety powiedzieć czy faktycznie się zapadły czy po prostu głowa rozrosła się i tak to wyglądało.

Niestety z moich doświadczeń nie wynika wiele bo nie wpadłem na przyczynę takiego stanu. Rok wcześniej padła mi be zapowiedzi inna stara samica. Poza tym nie miałem innych upadków. Objawy nie powtórzyły się u innych ryb. Przyjąłem że to ze starości bo nie mam podstaw aby twierdzić coś innego. Na Twoim miejscu nic bym nie robił chyba że pojawią się jakieś nowe objawy.

post-8007-14695713128886_thumb.jpg

post-8007-14695713130117_thumb.jpg

post-8007-14695713130553_thumb.jpg

• Dziękuję 1
Opublikowano

Nie każdy organizm jest taki sam, więc temu pewnie coś dolega, nie jest to jednak chyba jakaś choroba zaraźliwa bo by były następne.

A może i tak być że ta jeszcze pociągnie parę lat.

Organizm ludzi nie jest do końca zbadany, do ryb nam jeszcze daleko ;)