Jump to content

Nowe wyniki.

bidzi

Recommended Posts

Mam pytanie? czy jest coś do zmiany w moich parametrach wody, ostatnio miałem wiele do życzenia ale po małych zmianach tj. Redukcja obsady, ilość karmienia i zmiany w filtrach. otrzymałem następujące wyniki

PH - 8.0 - 8.3

KH - 17*dH

GH - 16.5*dH

NO2 - 0.0 mg/l

NO3 - 25 - 30 mg/l

Pozdrawiam.

Parametry sa oki

Masz coprawda dziwna proporcje-stosunek KH do GH ale pewnie bawiłeś się jakąś chemią :wink: zresztą twardości wody nigdy nie leżały zbytnio w swerze moich zainteresowań.

Teraz pilnuj NO3 i tak trzymaj.

Dziekuje za informacje. Bede pilnował. Miałem troszkę podniesione NO2 we wcześniejszym stadium ale użyłem w filtrze samej ceramiki oraz jeden wkład żwirku amonowego. Ponad to używałem nitrivec-a oczywiście w rozsądnych dawkach i przyniosło skutek. A jeśli chodzi o KH i GH to gdzie są dysproporcje? czego mało czego dużo? Pozdrawiam.

Jeszcze raz dziekuje.

Nie wiem, czy stosujesz chemię, ale jeśli tak,

to możesz zmniejszyc jej ilość przy podmianach

i zjechać z kH do około 14. Jeżeli natomiast wysokie

kH utrzymujesz naturalnie (dużo wapienia, żwir

koralowy w filtrach), to może tak zostać.

gH możesz nie mierzyć, nie jest specjalnie istotne,

najważniejsze jest wysokie kH (buforuje, czyli zabezpiecza

przed gwałtownymi zmianami pH. W wodzie, która

ma wysokie kH, czyli zawiera dużo węglanów, jest

bezpieczniej - trudniej doprowadzić do drastycznego

spadku pH szkodliwego dla ryb.)

Parametry ogólnie super.

milc

. A jeśli chodzi o KH i GH to gdzie są dysproporcje? czego mało czego dużo? .

E tam spokojnie :D wyniki są oki i jak jest to wynikiem naturalnym - czyli po prostu tak już jest w kranie i dalej stabilizuje się na takim poziomie w akwa to nie ma o czym wogóle gadać tak jak milc napisał powyżej. Moje zdziwienie wynikło tylko z tąd że taki równy pozom obu twardości nie jest raczej zbyt częsty.

Tak. To są parametry robione przed podmianą. Robiłem je wczoraj i w razie złych wyników miałem zamiar podmienić trochę wody. Ale po komentarzach odpuściłem sobie i zrobię to w połowie tygodnia.

Tak. To są parametry robione przed podmianą. Robiłem je wczoraj i w razie złych wyników miałem zamiar podmienić trochę wody. Ale po komentarzach odpuściłem sobie i zrobię to w połowie tygodnia.

Bidzi :roll: podstawą sukcesu są regularne podmiany, a nie podmiany tylko w przypadku złych parametrów wody bo wtedy to czasmi może być za późno. Inna sprawa ile parametrów wody mierzysz bo napewno nie wszystkie i skąd wiesz czy coś innego nie skoczyło zresztą nawet jak nakupujeszkupe testów to też one kontrolują tylko podstawowe wartości a w akwa występują jeszcze inne czynniki. Pozatym ze świerzą woda dostarczasz do akwa mikroelementy itp.

Ja np dzisiaj podmieniałem wode w jednym z moich akwa mimo że NO3 pomiedzy 10-15 i wcale nie uważam że była to robota bez sensu.