Skocz do zawartości

start 21 XI 2011 300l -parametry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

parametry:

temp 26

no3 - 25

no2 - prawie 2

gh 7

kh 10

ph pomiędzy 7,8 a 8,00

jedna z rybek ciągle siedzi pod kamieniem nie podpłynęła rano do jedzenia, ma czasami długie białe ciągnące się odchody.

Ograniczyłem jedzenie do 1xdziennie i to skromnie (są to młode rybki więc nie wiem czy nie zaszkodziła by im całkowita głodówka przez kilka dni?) Oprócz tego dzisiaj nie podmieniłem wody bo nie wiem czy to nie zaszkodzi bakteriom. Dodałem jesze 15 ml TROPICAL BactoActive. Co robić czy objawy tej rybki to choroba czy może przez te parametry? Doradźcie coś proszę!

Opublikowano

To jak najszybciej musisz coś zrobić bo szkodliwe już jest powyżej 0,3; prawie 2 to dawka śmiertelna:(

Zero jedzenie, napowietrzanie na max, toxivec sery (chyba najłatwiej kupić) + biodigest prodibio; podmiany wodą bez chloru.

teraz doczytałem że wpuściłeś startówki (jakie duże) pewnie przekarmiłeś :(

-----------

Podczas dojrzewanie baniaka ze startówkami nie podnoś Ph.

Opublikowano
"W prawidłowo utrzymywanym akwarium azotyny - NO2 powinny być niewykrywalne".

Wiem, wiem czytałem dużo darujcie sobie takie komentarze wolałbym jakieś rady co zrobić teraz.

Pisałem na początku wątku, że no2 nie chciało wogóle drgnąć mimo sypania karmy a sikać nie chciałem do wody. Zaproponowano mi tu na forum startówki i tak zrobiłem. I teraz nie moge oddać rybek ani ich gdzieś przenieść.

AD.1. Ile tej wody mam podmieniać i jak często (czy zbyt częste podmiany nie SPOWODUJĄ błędnego koła w stylu "NO2 W DÓŁ - NO2 W GÓRĘ" co robić,

AD.2.czy zaprzestanie karmienia całkowite nie zaszkodzi małym rybkom, a jeśli tak to jak długo ich nie karmić.

AD.3. Co zamiast biodigest prodibio bo u mnie na tym "zadupiu" to raczej ciężko o ten specyfik.

Proszę o konstruktywną krytykę, a przede wszystkim o mądre i pomocne rady!

Opublikowano

Wody odstanej bez chloru podmieniaj 20 % codziennie. Rybom mniej zaszkodzi głodówka niż azotyny. Prodibio kupisz w necie, toxivec powinieneś dostać w jakimś zoologu na miejscu (Chełm to przecież nie wioska:)) . Jak widać te bakterie tropicala są do d.... i pewnie zawierają pożywkę co dodatkowo podniosło ci NO2.

Doradziłem ci startówki ale również oszczędne karminie i kontrolę parametrów w tym amoniaku który pojawia się jako pierwszy (no i bakterie bez pożywki w pogotowiu). Gdybyś go sprawdzał to szybciej można by zareagować i nie dopuścić do pojawienia się takiej ilości NO2.

Opublikowano
W pogotowiu warto mieć bakterie bez pożywki (polecany biodiset prodibio lub Microbe-Lift - Special Blend)

http://allegro.pl/listing.php/search?string=+prodibio&sourceid=Mozilla-search

http://allegro.pl/microbe-lift-special-blend-251ml-super-bakterie-i1956942783.html

http://allegro.pl/microbe-lift-nite-out-ii-236ml-usuwa-nh3-no2-i1956359755.html

Na opakowaniu toxivec'u będziesz miał na pewno podane dawkowanie.

Opublikowano

dolałem dzisiaj bakterii Tetra SafeStar jakieś 30ml i Tetra NItrateminus

przed dolaniem mierzyłem poziom no2 i powiem że chyba jest lepiej jak wczoraj bo wyszło mi pomiędzy 0,5 a 1.

1. Czyżby się już powoli stabilizowało?

2. a co z tą jedną rybką, która ciągle siedzi pod kamieniem nie widać aby była opuchniętą lub żeby miała nastroszone łuski czy zostawić ja tak czy coś działać?

3. I czy robić dalej podmianki bo szczerze to nie wiem czy tym bardziej nie zaszkodzę?

tak jak mówiłem prodibio digest nie dostałem sery toxivec'u też niestety dlatego "tetra"