Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Inny przykład: dlaczego do lampek choinkowych drucik jest cienki, a do elektrody w spawarce ma z 1,5 cm średnicy? Inny przykład: po co robią grube rury jak można zastosować cienkie, tańsze i lżejsze.

No to z przykładami pojechałeś :rolleyes:

--

Na razie wymienię chyba waz ssacy na karbowany )
Wymień na taki od odkurzacza będziesz miał pewność ;) A tak na poważnie to pomiń korpusy i podłącz bezpośrednio pompę z wodą najgrubszą rurą jaką masz i będzie pewne że pompa dostaje odpowiednią ilość wody.
Opublikowano
Na razie wymienię chyba waz ssacy na karbowany :))

Dajcie mi coś ciężkiego.. ;)

Jak nie moja instalacja Cię przekona to może eljota: ma pexa 20mm i żadnych problemów, a napędza to tylko "niebieską" pompą. 20mm tej rury to mniej więcej 3/4 PCV jaki mam ja, też nie mam problemów. Zauważ, że WSZYSCY, którzy mają problemy z narurowcem mają cienkie rurki i ciasne kolana, że nie wspomnę o szybkozłączkach ogrodowych w korpusach.

Opublikowano

Szybkozłączki ogrodowe mają wewnątrz: zaciskana na wąż 10mm, nakręcana na gwint (kran) 8 mm. Masz je w układzie?

Opublikowano

20mm tej rury to mniej więcej 3/4 PCV

Spójrz na załącznik i zobacz jakie tłumienie ma pex na złączkach......porównaj wewnętrzne średnice gwint 3/4 i ścisk na rurę 20mm (może połowa będzie). Po co szaleć z wężami skoro i tak na filtrach, złączkach ma tłumienie? Wybacz ale rura PP 25 ma większą średnice wewnętrzną.

post-7755-14695713108296_thumb.jpg

Opublikowano

To nie jest dokładnie mm w mm. To są odpowiedniki ze względu na opory, a dokładnie chropowatość Rura pex jest hydraulicznie bardziej gładka np. od stalowej, stąd może być cieńsza i przenieść tyle samo wody.