Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
przeklejasz wzdłużne

Takie działanie było by stratą czasu i pieniędzy Nie wspomnę o estetyce Jesli robi to amator

Dużo lepszym wyjściem jest,wkleić wzm poprzeczne Wody należy tyle opuścić Aby szyby trzymały taki sam wymiar (szerokość) na całej długości

Niestety często się zdarza że osoba składająca akwarium da ciała I nawet puste akwarium będzie miało środkiem oddchył do zewnątrz o ok 1-3mm

Opublikowano

Spuszczaj wodę aż do momentu gdy szyba wróci do swoich pierwotnych wymiarów. U mnie przy mojej pierwszej nieudanej próbie klejenia spuściłem prawie całą wodę i dopiero wtedy szyba wróciła do swoich pierwotnych wymiarów. Druga próba zresztą też była nie udana ;) (efekt wizualny fatalny a i wątpliwości czy wytrzyma nie dawały mi spokoju). Finalnie zdecydowałem się na usługę szklarza, który zrobił to już fachowo. Jak masz w pobliżu zakład szklarski to spytaj, może zrobią Ci to w domu, bez całkowitego opróżniania zbiornika. (za wymianę dwóch poprzeczek wzdłużnych i wklejenie poprzecznej + transport akwa w obie strony zapłaciłem 50 zł) spokojny sen i brak dodatkowego zmartwienia – bezcenne.

Czy wymieniać pęknięte wzmocnienie wzdłużne oceń sam, może pomoże Ci w tym ten temat http://www.akwarium.eev.pl/viewtopic.php?p=201

Ja bym wymieniał.

• Dziękuję 1
Opublikowano

No to jestem już po klejeniu.

Zakupiłem od kolegi, który jest przedstawicielem Den Braven sylikon do akwariów za 15zł. U szklarza zamówiłem dwie poprzeczki 8cm x38,7cm. Dwie, ponieważ moje pęknięcie na wzdłużnym wzmocnieniu nie było symetryczne. Koszt 7zł, gratisowo dostałem kolejne dwie poprzeczki gdyż zostały po cięciu i mogłem sobie wybrać przy klejeniu odpowiednią, pasującą. Wypompowałem wodę do brodzika. Przeniosłem tam filtr wewnętrzny i grzałkę. Resztę wody wylałem. Ponieważ nie dało się odłowić ryb musiałem wyjąć kamienie. A jak już to zrobiłem to styropian wyparło spod piachu. A więc musiałem po odłowieniu ryb wyjąc cały piach i spuścić wodę do zera. Uważam, że niepotrzebne jest wyławianie ryb i wyjmowanie przez to dekoracji gdyż nie zauważyłem różnicy w pomiarach przy ok 20cm wody, a pustym akwa. Na upartego może 1mm. Skleiłem dwie poprzeczki najładniej jak potrafiłem i po ok 24h ułożyłem jakoś tam kamienie, zalałem akwa i po dodaniu bakterii wpuściłem ryby. Woda jest mętna, ma odpowiednią temperaturę, połowa akwa wody starej, filtry nie czyszczone. Nie wiem czy nie za wcześnie wpuściłem ale nie miałem wyboru. Potrzebny już był brodzik. Finał, ryby zestresowane, obgryzione płetwy i ponowna walka o teren. Następnym razem darowałbym sobie odławianie.

Opublikowano

dobrze zrobiłeś - 50% podmiana to nie problem na dojrzałych filtrach...

a 24 jeszcze ujdzie w przypadku wzmocnienia - też tak zrobiłem i akwa stoi do dziś u brata ;)

woda mętna bo mieliłes piach - będzie ok

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dawno się nic nie działo w tym temacie, a to z powodu mojej choroby. Która mnie dopadła w czerwcu zaczęło się, od przeziębienia potem zapalenie płuc i tak mnie trzymało praktycznie do końca sierpnia. Nie ruszałem się właściwie z łóżka i schudłem ponad 20 KG do tej pory nie wiem co mnie tak uczuliło. Więc moje prace ograniczyły się tylko do karmienia, ale ryby przetrwały moją nie dyspozycje bez problemu. Teraz od kilku dni obserwuje mnóstwo młodzików za równo żółtych jak i pomarańczowych. 
    • Obsada: Aulonocara fire fish + Aulonocara ob marmalade Polecicie dietę? Hodowca (z Żor) polecił mi Discus red booster granules dla lepszego wybarawnienia.
    • Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.