Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Od kilku dni jedna z moich ryb zachuwuje sie na maxa dziwnie.

Z tydzien temu byla troche szczuta przez wieksze sztuki została wiec na kilka dni odlowiona do 2 zbiornika aby odreagowała. Potem wrocila do glownego akwarium do kotnika. Tam zaczela cuda wyczyniac.

Na powierzchni 10x7cm zaczela robic slizgi, wiraze, a glownie gwałtownie pruc po powierzchni wody powodujac duze rozpryski i spory hałas. Wygladało to jak przyczajenie sie a potem ostre wyrwanie w gore jakby chciala dorwac cos z powierzchni wody.

W koncu po dluzszym czasie wyskoczyla z kotnika (! :shock: ). Połozylem na to "laskę" bo nie chciało mi sie cudaka o 12 w nocy łowic.

Nastepnego dnia zabserwowałem, ze moj bohater dalej sie durnie zachowuje. Klimat zrywow i prucia powierzchni wody mu został. Zaczał plywac pomiedzy kotnikiem a szyba i tam wyprawiał swoje harce. Robil to z takim zaangazowaniem, ze woda sie wylewała z akwarium po kazdym zrywie/skoku.

Wyciagnalem kotnik i w tej chwili prawie przestał sie w to bawic.

Aby nie było przypadkiem normalnie, zaczał dziwnie plywac. Jakby mu błednik uwaliło. Najlepiej to widac od okolo 1:05.

[ame]

[/ame]

Prawie nie rusza tylna pletwą, przednimi macha znacznie szybciej niz inne ryby i zamiast plywac w poziomie, plywa w nachyleniu 45-90 stopni, czasami bezwładnie opadajac w głab toni. Mozna zauwazyc na grzbiecie mała rane albo od ugryzienia albo skaleczyl sie od tych jego skoków. Wyraznie widac jak mu "tyłek" opada podczas poruszania sie.

Ma ktos pojecie co mu jest i czy mu to przejdzie ?

Posted

Mnie to wygląda na uszkodzony pęcherz pławny... Jeżeli mam rację, to nie jesteś w stanie jej pomóc. Jedynym rozwiązaniem jest dekapitacja.

Posted

Nie znam żadnej metody, ale jeśli to pęcherz to w miarę utraty sił będzie coraz gorzej pływać i ......

Posted

Wlasnie przegooglałem to i u wiekszosci osob taka oglupiała ryba wrocila do siebie po jakims czasie. Wiec moze i jej przejdzie ?